Cronica serii – Rusia nu a intrat în top 5 țări după cheltuielile militare pe 2018

Cronica de Business de astăzi o puteți citi aici.

1. Washington Post susține că președintele Donald Trump a depășit 10.000 de afirmații false sau înșelătoare de la numirea în funcție. (CNN)

2. Peste 30 de miliarde de tentative de compromitere a conturilor online de către hackeri au fost înregistrate în 2018, cele mai multe fiind înregistrate în cazul serviciilor de streaming online, notează un raport al furnizorului de servicii de conținut Akamai, citat de blogul din România al producătorului de soluții de securitate Eset. (Profit.ro)

3. Jean-Claude Juncker, preşedintele Comisiei Europene, a spus despre prim-ministrul ungar Viktor Orbán, că a fost întotdeauna un erou, însă a trebuit să apere politicile Bruxelles-ului privind sancţionarea Ungariei şi Poloniei cu privire la încălcarea statului de drept. Declaraţia lui Juncker a fost dată publicităţii ieri, într-un interviu acordat publicaţiei poloneze Rzeczpospolita. Juncker a mai declarat că îl respectă pe Orbán, liderul ungar pe care l-a salutat în trecut cu apelativul „dictatorule”. (News.ro)

4. Cheltuielile militare ale Statelor Unite au crescut în 2018 pentru prima oară în ultimii șapte ani, arătă un raport al Institutului Internațional de Cercetări pentru Pace din Stockholm. Anul trecut, cheltuielile militare în întreaga lume au crescut cu 2,6%, la nivelul de 1.822 de miliarde de dolari. A fost al doilea an consecutiv în care s-a înregistrat această tendință (în 2017, creșterea a fost de 1,1%), iar totalul este cel mai ridicat după 1988. Pentru prima oară Rusia nu s-a situat pe primele 5 locuri, ocupând poziția 6. (Profit.ro)

5. La conferința “Planetary Defense” care începe astăzi în Maryland, NASA va încerca să răspundă la intrebarea ce trebuie făcut în cazul în care un asteroid poate lovi Pământul. (Space)

6. Profitul BYD, cea mai mare companie producătoare de mașini electrice din lume, a crescut cu 632% în primul trimestru comparativ cu perioada similară a anului trecut, până la $111 milioane. Warren Buffet a cumpărat 10% din compania chineză în 2008, pentru $230 milioane. (Quarz)

7. Mariott, cel mai mare lanț hotelier din lume, cu 1,3 milioane de camere în operare, vrea să intre pe piața de home rental, dominată de Airbnbn. Compania își va anunța luna viitoare lansarea serviciului, ce va disponibil doar pe piața din Statele Unite, după ce a testat un program pilot in Europa. (WSJ)

8. Uber vs McDonald’s

Angajati:
Uber: 3,92 milioane (șoferii au fost considerați angajați)
McDonald’s: 210.000

Câștigul mediu:
Uber: $15 pe ora
McDonald’s: $9 pe oră

Venituri:
Uber: $11,3 miliarde
McDonald’s: $21 miliarde

Număr țări în care operează
Uber: 63
McDonald’s: 120

Anul în care a fost înființată:
Uber: 2009
McDonald’s: 1955

9. Vinurile produse în regiunea chineză Ningxia, aflată la aceeași latitudine cu Bordeaux, au înregistrat vânzări de $740 milioane anul trecut. Chinezii vor să devină un producător de top în industria vinurilor și să folosească Hong Kong ca hub pentru comerțul cu această băutură. (Link)

10. Ca parte din strategia de promovare a serialului Game of Thrones, NOW TV, o platformă de streaming din Marea Britanie oferă tatuaje gratuite cu personaje și simboluri din serial. (NYTimes)

Bosus din Cronica de Business de astăzi: 1. O subsidiară a bisericii Mormone este pe cale să achiziționeze o clădire de birouri în Londra pentru o sumă de circa £100 milioane. Respectiva ramură a bisericii deține deja un portofoliu imobiliar global și variat în valoare de mai multe miliarde de dolari. (Bloomberg)

Fotografia serii – “Bunicile împotriva extremei drepte” scrie pe bannerul afișat la un miting al femeilor în vârstă care protestează împotriva transformării Austriei într-o țară dominată de extremă dreaptă:

Ți-ar mai putea plăcea
Ministrul Energiei: România va avea gaze şi din alte surse iarna viitoare, inclusiv din Marea Neagră – Cronica serii
6.000 de tone de alimente se aruncă zilnic, în România – Cronica serii

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău