Cronica serii – Serbia și Kosovo discută un schimb de „terenuri”

1. Primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, le-a trimis o scrisoare colegilor săi social-democraţi în care spune că se încearcă discreditarea sa după ce a început să îl atace pe liderul PSD, Liviu Dragnea. Firea spune că nu este o dizidentă şi nu vrea sub nicio formă scindarea sau slăbirea partidului, dar că s-a ajuns într-un punct în care nu se mai poate, pentru că şefia PSD s-a concentrat în mâinile unui singur om care ia toate deciziile doar într-un grup restrâns, iar acest mod de a conduce partidul „nu poate duce decât într-o fundătură”. Gabriela Firea le mai transmite colegilor săi că nu va demisiona din partid pentru că pentru ea „calitatea de membru al acestui partid este mai importantă decât orice funcţie politică sau administrativă” şi, în acelaşi timp, refuză să ia în calcul excluderea sa din PSD. (News.ro)

2. Prețul acțiunilor Tesla a scăzut cu 9% după ce directorul financiar, în poziție de o lună, și-a anunțat plecarea, iar Elon Musk a fumat marijuana și a consumat whiskey într-un interviu live.  (CNBC)

3. Înmatriculările de autoturisme în luna august au urcat cu 137% față de luna similară din 2017, în special ca urmare a campaniilor de oferte inițiate de dealeri pentru a scăpa de stocurile existente. Toți constructorii de automobile din Europa au fost nevoiți să forțeze vânzările de automobile pentru a nu rămâne cu stocuri ce nu respectă normele de testare WLTP, care au intrat în vigoare la 1 septembrie. (Profit.ro)

4. Câştigul salarial mediu net a crescut în iulie, nominal, cu 13,3%, faţă de aceeaşi lună a anului trecut, la 2.708 lei, ritm încetinit faţă de luna precedentă, iar creşterea reală, în raport cu evoluţia preţurilor de consum, a fost de 8,4%, potrivit datelor transmise vineri de Institutul Naţional de Statistică. (News.ro)

5. Anchetatorii investighează spălări de bani de $150 miliarde care s-ar fi întâmplat prin banca daneză Danske Bank, filiala din Estonia, între 2007 și 2015, banii care au legătură cu firme rusești. Comparativ, PIB-ul României este în jurul a $200 miliarde  (WSJ)

6. Serbia și Kosovo discută la Bruxelles un schimb de „terenuri” prin care 3 orașe cu populație preponderent albaneză din Serbia se vor alătura Kosovo, iar Serbia va primi la schimb o regiune din nordul Kosovo unde populația sârbă este majoritară. Germania se opune unei astfel de soluții care ar putea fi o adevărata Cutie a Pandorei pentru regiune. România încă nu a recunoscut oficial independentă Kosovo. (EuroNews)

7. Şapte senatori democraţi cer Departamentului de Justiţie să verifice dacă Rudolf Giuliani, avocatul preşedintelui Donald Trump, a respectat regulile Foreign Agents Registration Act în urma relatărilor recente din presă care sugerează că a „desfăşurat o serie de activităţi politice şi de relaţii publice în numele unor entităţi străine”. Cei şapte senatori americani fac referire şi la scrisoarea transmisă recent de către Giuliani autorităţilor române, în care critică anchetele anticorupţie din ţara noastră, având o opinie care contravine celei a Departamentului de Stat al SUA. (News.ro)

8. Au declarat că au o dietă sănătoasă, 2018:
India: 68%
China: 65%
SUA: 57%
UK: 55%
Belgia: 55%
Suedia: 54%
Australia: 53%
Malayesia: 53%
Franța: 52%
Arabia Saudită: 52%
Germania: 52%
Canada: 51%
Spania: 50%
Argentina: 49%

9. Apartamentele s-au ieftinit în Capitală, în august, dar continuă să se scumpească în alte oraşe mari, în special Iași și Cluj-Napoca. (News.ro)

10. Aricii au dispărut din Anglia și Țara Galilor, numărul lor scăzând cu 80% din 1950. (TheGuardian)

Cronica serii este sustinuta de 2Performant.com.

Ți-ar mai putea plăcea
Curtea Supremă a SUA a acceptat intrarea în vigoare a celor mai dure restricții asupra avorturilor – Cronica serii
România are cea mai ridicată rată de imunizare din Europa obținută în urma trecerii prin boală – Cronica serii

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău