Amendamentele ministrului Culturii la Legea audiovizualului ar putea închide canalele Digi24 și DigiSport – Cronica serii

1. Mai multe amendamente depuse de ministrul Culturii, Lucian Romașcanu (PSD), la Legea audiovizualului ar putea lăsa canalele RCS-RDS fără licență. Pierderea licențelor ar însemna închiderea canalelor Digi24 și DigiSport. (Profit.ro)

2. Banca Naţională a României preconizează o posibilă ”cvasistagnare” a creşterii economice în trimestrul II, sub impactul războiului din Ucraina şi al sancţiunilor asociate. Conducerea BNR mai vorbeşte şi despre incertitudinile şi riscurile mari generate, cel puţin în viitorul apropiat, de războiul din Ucraina şi de sancţiunile impuse Rusiei, de natură să agraveze criza energetică şi perturbările în lanţuri de producţie-aprovizionare şi să accentueze creşterea preţurilor altor materii prime, mai ales ale celor agroalimentare. (News.ro)

3. Reprezentantul special al Secretarului General al ONU pentru combaterea violenţei împotriva copiilor, Najat Maala M’jid, a declaratfirmă, la finalul unei vizite de patru zile în România, că autorităţile de la Bucureşti au pus la punct ”un cadru juridic foarte solid, foarte multe legi” pentru a preveni şi pentru a pune capăt violenţei împotriva copiilor, subliniind, însă, că ”implementarea efectivă şi eficientă a acestui cadru legal şi de politici rămâne o provocare”. (G4Media)

4. Vineri a fost ultima zi în care s-au depus candidaturile pentru posturile rămase vacante, în urma Congresului extraordinar al PNL în care a fost ales preşedinte Nicolae Ciucă. Dacă pentru funcţia de secretar general Lucian Bode nu are contracandiat, pentru postul de prim-vicepreşedinte şi-au depus candidaturile europarlamentarul Dan Motreanu şi ministrul Energiei, Virgil Popescu. (News.ro)

Din Cronica de Business: Prețul mediu al caselor din SUA au urcat la un nou record, $391.200, în aprilie, însă numărul vânzărilor a scăzut, fiind influențat de prețurile ridicate și creșterea ratelor dobânzilor. (WSJ)

5. Ultimii militari ucraneni baricadaţi în oţelăria Azovstal, la Mariupol, au primit, de la Kiev, ordinul să înceteze ”să mai apere oraşul”, anunţă într-un mesaj video unul dintre comandanţii acestor combatanţi. ”Comandamentul Militar Superior a dat ordin să salvăm viaţa militarilor garnizoanei noastre şi să încetăm să mai apărăm oraşul”, a anunţat comandantul Regimentului Azov, una dintre unităţile ucrainene prezente în oţelărie, Denis Prokopenko. (News.ro)

6. Germania respinge propunerea Comisiei Europene ca statele UE să constituie o datorie comună pentru a finanţa reconstrucţia Ucrainei, după modelul planului de relansare post-COVID-19, a declarat, vineri, ministrul german de finanţe, Christian Lindner. (Digi24)

7. Rubla a urcat la cel mai ridicat nivel din ultimii șapte ani în raport cu euro, în condițiile în care tot mai multe companii străine par să se conformeze cerinței președintelui Vladimir Putin de a plăti în moneda rusească pentru gazele naturale. (Profit.ro)

8. Peste 42 de milioane de adulți din Marea Britanie vor fi supraponderali sau obezi până în 2040, potrivit unei noi prognoze. Analiza efectuată de Cancer Research UK arată că 71% dintre britanici vor fi supraponderali sau obezi până în 2040. Dintre aceștia, aproape 40%, adică 21 de milioane, vor fi obezi. (Bloomberg)

Din Cronica de Tehnologie: Departamentul de Justiție al SUA a anunțat că cercetătorii în securitate cibernetică nu vor fi urmăriți penal pentru hack-urile realizate în scopul descoperirii și eliminării vulnerabilităților. Aceștia vor fi exceptați de la aplicarea legii federale anti-hacking, Computer Fraud and Abuse Act. (Vice)

9. Un bărbat care a declanșat un incendiu, în 2020, din cauza căruia au murit 12 condori de California, specie pe cale de disparitie, iar un pompier a fost rănit grav, a fost condamnat la 24 de ani de închisoare. (Bloomberg)

10. Președintele Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF), Lucian Ovidiu Heiuș, a afirmat că trebuie direcționate controalele acolo unde este marea evaziune fiscală, precizând că parcă lumea s-a săturat să vadă Antifrauda alergând după un comerciant care vinde doi covrigi și un suc la colțul străzii” (Profit.ro). „Nu mai vreau ca cineva să reclame că ANAF s-a dus și a făcut o tanti care vindea pătrunjel la colțul străzii să plângă și să facă un infarct”, a declarat șeful Fiscului, Lucian Heiuș. (Hotnews)

Ți-ar mai putea plăcea
Comisia Europeană a acceptat strategia fiscal-bugetară a Guvernului de revenire a deficitului sub 3% în 2024 – Cronica serii
Luna trecută a fost cea mai caldă lună octombrie înregistrată vreodată în Europa – Cronica serii

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău