Cronica serii – Sfaturile lui Richard Branson pentru Elon Musk

1. Persoanele acuzate de evaziune fiscală nu vor fi urmărite penal dacă achită integral prejudiciul plus 20% din suma datorată, clemență de care vor putea beneficia o singură dată. Facilitatea a trecut astăzi de o nouă etapă spre avizul final, primind și aprobarea deputaților din comisia juridică după ce a fost semnată în primăvară de Senat. Noul procent, de 20%, este mai mic decât cel stabilit în Senat, de 50%. Ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, a arătat că, după modelul statelor europene avansate, în România trebuie urmărită recuperarea prejudiciului, nu neapărat trimiterea în închisoare a celor vinovați. (Profit.ro)

2. „Ar trebui să învețe să delege și să doarmă mai mult” au fost sfaturile lui Richard Branson pentru Elon Musk, întrebat fiind de un moderator la o emisiune tv. (CNBC)

3. Analiza: Un angajat al Fiscului roman aduce statului 1,76 milioane euro, unul al Fiscului spaniol 15,3 milioane euro, iar unul al Fiscului SUA 55,6 milioane euro. (Profit.ro)

4. Câştigul salarial mediu net a crescut în august, nominal, cu 12,9%, faţă de aceeaşi lună a anului trecut, la 2.669 lei, ritm încetinit faţă de luna precedentă, iar creşterea reală, în raport cu evoluţia preţurilor de consum, a fost de 7,5%, potrivit datelor transmise marţi de Institutul Naţional de Statistică. Faţă de luna precedentă, salariul mediu net a scăzut cu 39 lei. (News.ro)

5. Google a anunțat că se retrage din licitația pentru proiectul de $10 miliarde ce presupunea furnizarea de soluții cloud către Pentagon, spunând că proiectul ar putea intra în conflict cu valorile companiei. (Bloomberg)

6. Numărul insolvențelor a crescut cu 6,4% în 2017, în Europa Centrală și de Est, nouă țări raportând un volum mai ridicat al firmelor care au recurs la acest demers: Croația, Estonia, Ungaria, Lituania, Polonia, România, Rusia, Serbia și Slovenia. Este o inversare a tendinței din ultimii ani, când a fost semnalată o scădere de -6%, în 2016, după un declin de -14% în 2015, arată datele unui raport Cofface. În România numărul de insolvențe a crescut cu 2.5%. (Profit.ro)

7. Nikki Haley, ambasadorul Statelor Unite la ONU, i-a prezentat demisia președintelui Trump iar acesta a acceptat-o. Haley va rămâne în funcție până la finele acestui an. (WSJ)

8. Cercetătorii au putut stabili ce mâncau civilizațiile care au trăit acum 8000 de ani în zona centrală a Turciei de astăzi, analizând resturile depuse pe cioburile unor vase din perioada respectivă, găsite de arheologi. (Smithsonian)

9. Brățara fitness de la producătorul chinez Xiaomi detectează pulsul pe o rolă de hârtie igienică. Același lucru se întâmplă și cu Apple Watch care detecteaza pulsul de la o banană. (Link)

10. După ce au încercat mai multe metode, timp de șase luni, pentru a prinde o femelă tigru care se presupune că a omorât 13 localnici, autoritățile din India vor folosi parfumul Obsession, de la Calvin Klein, pentru bărbați, în încercarea de a o ademeni și captură. (NYTimes)

Cronica serii este sustinuta de 2Performant.com.

Ți-ar mai putea plăcea
Școlile și grădinițele vor rămâne deschise cu prezența fizică a elevilor până la pragul de cazuri Covid de 6 la mie în noul an școlar – Cronica serii
BNR: Depozitele în lei ale gospodăriilor populaţiei au crescut cu 1,2% în septembrie, faţă de august, până la 160,95 miliarde lei – Cronica serii

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău