Cronica serii – Șomajul în SUA a ajuns la cel mai redus nivel din ultimii 50 de ani

1. Ambasada SUA la Bucureşti afirmă, în mesajul de Ziua libertăţii presei, că ameninţările recente la adresa reporterilor de investigaţie din România nu îşi au locul într-o civilizaţie democratică, occidentală şi îşi exprimă solidaritatea „cu reporterii români responsabili şi curajoşi care rezistă la presiuni şi ameninţări”. (News.ro)

2. Două din economia Statelor Unite: 1. 263.000 de noi locuri de muncă au fost adăugate în aprilie, mult peste așteptări, iar șomajul a ajuns la 3,6%, cel mai redus nivel din ultimii 50 de ani (WSJ).  2. Productivitatea muncii pe primul trimestru în Statele Unite a crescut cu cel mai rapid ritm înregistrat din trimestrul trei 2014 până în prezent. (Reuters)

3. Urmărirea penală in rem în dosarul violenţelor din 10 august 2018 din Piaţa Victoriei, a fost extinsă la complicitate la abuz în serviciu şi complicitate la participaţie improprie la purtare abuzivă, precizează Parchetul General, subliniind că s-a ajuns la exercitarea unor acte de violenţă nejustificate de situaţia operativă şi de nevoile reale de imobilizare a persoanelor turbulente – acte îndreptate inclusiv împotriva copiilor. (News.ro)

4. Banca Națională a României (BNR) a anunțat că rezervele valutare administrate de banca centrală erau, în 30 aprilie, de 33,69 miliarde euro, cu 1,66 miliarde euro mai mari față de cele înregistrate în 31 martie. (Profit.ro)

5. Ministerul Finanțelor Publice va emite emisiuni în euro și lei în valoare de peste 1,1 miliarde euro, în luna mai, conform prospectelor publicate astăzi în Monitorul Oficial. “În vederea finanțării deficitului bugetului de stat și refinanțării datoriei publice în luna mai 2019 se aprobă prospectele de emisiune a certificatelor de trezorerie cu discont și a obligațiunilor de stat de tip benchmark, în valoare nominală de 3,6 miliarde lei, la care se poate adăuga suma de 480 milioane lei din alocările sesiunilor suplimentare de oferte necompetitive”, se arată în document. (Hotnews)

6. Fostul primar al Constanţei Radu Mazăre a fost condamnat la 9 ani şi 10 luni de inchisoare, în dosarul Polaris, decizia nefiind definitivă. În acest dosar, Radu Mazăre a fost trimis în judecată în 10 decembrie 2015, fiind acuzat de trei infracţiuni de luare de mită, abuz în serviciu dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit şi conflict de interese. Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie au arătat în rechizitoriu că Radu Mazăre a primit opt milioane de euro şi peste opt milioane de lei de la reprezentanţii unor firme pentru facilitarea emiterii unor documente şi pentru înlesnirea câştigării unei licitaţii sau încheierea unor contracte. (News.ro)

7. O dronă a fost folosită cu succes pentru a transporta un rinichi către o femeie care avea nevoie de transplant. Universitatea din Maryland anunță că folosirea dronei pentru o astfel de „livrare” ar fi o premieră mondială. Transplantul a reușit iar pacienta a părăsit deja spitalul. (DigitalTrends)

8. IBM folosește inteligența artificială pentru a depista informații imagistice care pot identifica și evalua glaucomul, a doua cauză a orbirii după cataractă. Prin această metodă se speră că procesul de tratare a afecțiunii va putea fi grăbit. (IBM)

9. Google susține că a verificat în primul trimestru peste 1 milion de filmări suspectate de propagandă teroristă, dintre care au fost blocate în jur de 90.000. Compania americană mai spune că investește anual sute de milioane de dolari în verificarea conținutului și are peste 10.000 de angajați care fac acest lucru. (Profit.ro)

10. În Republica Moldova a început programul de reeducare a şoferilor prinşi beţi la volan. Cei care vor să-şi recapete dreptul de a conduce autovehiculele trebuie să participe la o ședință la morgă unde asistă la procesul de autopsie, spală cadavrele dar şi locurile de păstrare a acestora. Programul va dura trei luni, timp în care participanţii vor mai merge şi în spitale pentru a acorda asistenţă victimelor accidentelor rutiere şi vor participa la diverse seminarii privind riscurile consumului de băuturi alcoolice. (Publika)

Bonus: O companie de cablu din Filipine a transmis pe canalul propriu versiunea piratată a filmului Avengers: Endgame imediat după premiera mondială din cinematografe. (Engadget)

Stirea zilei pe Cronica de Business: Compania Beyond Meat, care produce substituenți pentru carne, a înregistrat o creștere de 163% a acțiunilor ieri, în prima zi de tranzacționare pe piața americană Nasdaq. Produsele Beyond sunt disponibile atât în supermarketuri, cât și în restaurante precum TGI Fridays, și țintesc un public din ce în ce mai îngrijorat de impactul omului asupra mediului înconjurător. Acest segment al populației urmează, de multe ori, o dietă care evită carnea și caută alternative precum cele oferite de Beyond. Printre susținătorii Beyond Meat se numără Leonardo Dicaprio și Bill Gates. (CNBC)

Stirea zilei pe Cronica de Tehnologie: Facebook construiește un sistem de plăți cu criptomonede care va fi disponibil tuturor utilizatorilor săi. Gigantul american recrutează în prezent mai mulți comercianți și companii financiare care să suporte viitorul serviciu în momentul lansării. (WSJ)

Stirea zilei pe Cronica Sportiva: Conform publicatiei Star, Fatih Terim l-a rugat pe Gica Hagi sa-l lase pe Ianis la Istanbul pentru a semna cu Galatasaray. “Anunta-ma daca vrei sa-l vinzi”, a fost mesajul transmis de Terim catre Gica Hagi, potrivit sursei citate, care noteaza ca Terim este gata sa renunte la vedeta Belhanda pentru a-i face loc lui Ianis in echipa de start. Gazeta Sporturilor scrie joi ca doua echipe importante din Spania, Sevilla si Valencia, au trimis oferte pentru mijlocasul ofensiv in varsta de 20 de ani.

Stirea zilei pe Cronica de Divertisment: Avengers: Endgame a avut încasări de 7.8 milioane de lei în primele șapte zile de la lansarea în cinematografele din România. Acesta a devenit astfel filmul cu cele mai mari încasări din România în prima săptămână de la lansare, după ce a depășit recordul de 7.44 milioane de lei stabilit de Fast and Furious 8 în 2017. La nivel internațional, filmul a generat încasări totale de 1.2 miliarde de dolari în weekendul de debut, dintre care circa un sfert au provenit din China. (Cinemagia)

Fotografia serii – Peter Mayhem, actorul care a jucat personajul Chewbacca în Star Wars, împreună cu Harrison Ford și Mark Hamill la conventia Star Wars 2017 din Orlando, Florida. Mayhem a decedat noaptea trecuta. Gerardo Mora/Getty Images for Disney:

Ți-ar mai putea plăcea
Cercetătorii australieni au realizat un test care poate detecta infecția cu coronavirus în aproximativ 20 de minute – Cronica serii
Inflația a ajuns la 4,12% în iulie – Cronica serii

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău