Cronica serii – Statul împrumută mai puțin decât are nevoie și la dobânzi mai mari

1. Două despre prețurile din energie: 1. Prețul mediu al energiei pe piața spot a scăzut astazi, pentru energia livrată vineri, cu peste 25%, de la recordul absolut de 507 lei/MWh înregistrat miercuri la 375 lei/MWh, în pofida faptului că azi dimineață România a importat și 1.600 MW (peste nivelul de miercuri) și că o unitate de producție de Rovinari a fost închisă din lipsă de cărbune. În plus, greva de la Complexul Energetic Oltenia (CE Oltenia) continuă, ministrul energiei, Anton Anton, deplasându-se la fața locului pentru a încerca să detensioneze situația. Scăderea spectaculoasă intervine după ce ieri după-amiază, după închiderea ședinței de tranzacționare care a stabilit recordul tuturor timpurilor la electricitate, șefii companiilor de stat din domeniu (care produc aproximativ 80% din energia tranzacționată pe plan intern) au fost convocați la guvern (Profit.ro). 2. Premierul Viorica Dăncilă a solicitat tuturor structurilor de siguranță națională să verifice informațiile apărute în presă privind importurile de energie din alte țări la prețuri foarte mari, pentru ca Guvernul să se lămurească dacă există vreo legătură între aceste importuri și întreruperea activității Complexului Energetic Oltenia. (Profit.ro)

2. Ministerul Finanțelor a împrumutat azi, prin vânzarea de titluri de stat, 398 milioane de lei, la o dobândă în creștere semnificativă, suma fiind mai puțin de jumătate față de cele 900 de milioane de lei, cât anunțase statul că vrea să atragă de la bănci și investitori prin cele două licitații derulate. Investitorii sunt reticenți din cauza incertitudinilor privind măsurile fiscale adoptate de Guvern, cum ar fi taxa pe active bancare sau taxele pe afaceri în domenii ca telecom și energie, dar și din cauza modului în care acestea ar putea afecta evoluția economiei în acest an. (Profit.ro)

3. Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM) a anunţat că anul trecut au fost portate 930.522 de numere de telefon, din care aproximativ 92% sunt numere de telefonie mobilă. Cei mai mulţi utilizatori de telefonie mobilă au optat pentru reţeaua RCS & RDS. (News.ro)

4. 56% dintre britanici ar vota în favoarea rămânerii ţării în Uniunea Europeană dacă această întrebare le-ar fi adresată din nou prin referendum, potrivit unui sondaj YouGov realizat la 16 ianuarie. (News.ro)

5. Niantic, compania care a dezvoltat jocul Pokemon Go și lucrează la un joc bazat pe caracterele din „Harry Potter”, a strâns $245 milioane într-o nouă rundă de finanțare care evaluează firma la $4 miliarde. (CNBC)

6. Un judecător din California a hotărât că polițiștii americani nu pot forța pe nimeni să-și deblocheze telefonul prin folosirea amprentei sau prin recunoaștere facială. (Forbes)

7. O echipă israeliană va face scufundari in Dunăre, pe teritoriul Ungariei, cu permisiunea autorităților maghiare, pentru a găsi rămășițele victimelor Holocaustului, astfel încât acestea să fie îngropate conform religiei iudaice. Aproximativ 565.000 de evrei ungari au fost uciși în timpul Holocaustului, cei mai mulți fiind deportați la Auschwitz. (Reuters)

8. Semințele de bumbac care au încolțit pe Lună, în cadrul misiunii chineze de pe partea întunecată, nu au rezistat nopții de pe satelitul natural al Pământului, când temperatura a scăzut la -170 grade Celsius. O noapte pe Lună ține cam cât 14 zile de pe Terra. (Link)

9. Un litru de sânge provenit de la persoane tinere costă $8.000, iar doi litri costă $12.000. Prețurile sunt din oferta startup-ului Ambrosia, care susține că operează deja în 5 orașe americane și îți poate schimba sângele „îmbătrânit” cu unul mai „tânăr”. (BusinessInsider)

10. Simona Halep, liderul WTA, a învins-o astăzi, cu scorul de 6-3, 6-7 (5), 6-4, pe americanca Sofia Kenin, locul 37 WTA, în turul al doilea al Australian Open, după un meci care a durat două ore şi jumătate. În turul 3, Simona va juca cu Venus Williams, sâmbăta dimineața.

Numărul serii: 120 de milioane de pelerini hinduși sunt așteptați să participe, în următoarele 49 de zile, la festivalul Kumbh Mela, cea mai mare adunare a omenirii. (BBC)

Fotografia serii – Prima pagină a cotidianului The National, din Scoția:

Cronica serii este monetizata prin 2Performant.com

Ți-ar mai putea plăcea
Mitropolitul prorus din Chișinău: „Republica Moldova se va reuni inevitabil cu România” – Cronica serii
Datoria externă totală a României a scăzut cu 2,3 miliarde euro în primele trei luni – Cronica serii