Senatorii au votat ca instituțiile statului nu vor mai solicita firmelor și populației documente emise tot de stat – Cronica serii

1. Senatul a adoptat un proiect legislativ, inițiat de liberali, prin care se interzice instituțiilor publice să mai solicite persoanelor fizice sau firmelor copii de pe avize sau alte documente care au fost emise de către alte instituții ale statului. Proiectul adoptat de senatori va fi transmis acum spre dezbatere și vot final Camerei Deputaților. (Profit.ro)

2. STS anunţă că portalul web de pe care pot fi generate certificatele digitale UE privind COVID este pregătit pentru lansarea la 1 iulie şi prezintă paşii pentru obţinerea certificatului. De asemenea, precizează că timpul de generare a documentului, care este gratuit, poate fi de la câteva secunde, până la o oră, în funcţie de numărul de solicitări. (News.ro)

3. Aproape 1 milion de români au depus cererea de înregistrare pentru rezidență în Marea Britanie.Termenul de depunere a cererilor de înregistrare pentru rezidență în Marea Britanie expiră azi pentru cetățenii europeni care doresc să își continue munca sau studiile în Regat, după ieșirea acestuia din Uniunea Europeană. Polonezii și românii continuă să ocupe primele locuri, la distanță mică: Polonia (975.000) și România (918.000). (Hotnews)

4. Pentru aproximativ 60% dintre românii care trăiesc în urban pandemia a schimbat percepţia privind viaţa la ţară, astfel că 62% dintre românii din urban intervievaţi şi-ar putea imagina să se mute la ţară într-un an-doi, arată studiul „Digitalizarea Europei”. (News.ro)

5. Veniturile generate de companiile care activează în industria IT au crescut în 2020 cu peste 2,5%, la 33,1 miliarde lei, de la 32,3 miliarde lei în 2019, arată o analiză Termene.ro. (News.ro)

Din Cronica de Tehnologie: Serverele și datele DoubleVPN, un serviciu VPN rusesc, care criptează de două ori informațiile transferate, trecându-le prin două VPN-uri, au fost confiscate în urma unei operațiuni a Europol. Serviciul rusesc ar fi facilitat criminalitatea cibernetică. (Bleeping Computer)

6. Încrederea în economia zonei euro a atins în iunie cel mai ridicat nivel din ultimii 21 de ani, în urma îmbunătățirii situației din sectorul serviciilor, după atenuarea restricțiilor impuse pentru a stopa răspândirea pandemiei de coronavirus. (Profit.ro)

7. O persoană nevaccinată împotriva Covid-19 prezintă un risc de 12 ori mai mare să transmită SARS-CoV-2 decât o persoană vaccinată, arătă un studiu al Institutului francez Pasteur. (News.ro)

8. Comisia Europeană vrea să elimine cuștile pentru o serie de animale crescute la ferme și a anunțat că va veni cu o propunere legislativă până în 2023. Anunțul vine în urma unei inițiativei cetățenești europene susținute de peste un milion de oameni. Măsura ar putea fi aplicată din 2027 și vizează într-o primă etapă eliminarea treptată a cuștilor, urrmând ca apoi acestea să fie interzise. (Digi24)

9. Investițiile în criptomonede din India au crescut în ultimul an de la aproximativ $200 de milioane, la $40 de miliarde, iar valoarea zilnică a tranzacțiilor a crescut în ultimele 12 luni cu aproape 900%. Peste 15 milioane de indieni cumpără și vând criptomonede în prezent. (Bloomberg)

10. Sub polul sudic a planetei Marte s-ar putea afla mult mai multă apă lichidă decât credeau anterior cercetătorii sau ar putea avea loc alte fenomene pe care aceștia nu le înțeleg pe deplin deocamdată, relatează Live Science. (Hotnews)

Bonus: Agenția Națională pentru Securitate a SUA (NSA), care comunică public foarte rar, a transmis un comunicat în care dezminte ca jurnalistul Tucker Carlson, de la FoxNews, ar fi spionat de administrația Biden și NSA. Tucker acuzase o conspirație pentru a fi scos de pe post. NSA a precizat că activitatea agenției se concentrează pe încercărilor străinilor de a ataca SUA, iar o eventuală „urmărire” a unui cetățean american ar avea nevoie de aprobarea unui judecător. (Link)

Ți-ar mai putea plăcea
Sondajul IMAS, comandat de EuropaFM, îl plasează pe Dan Barna pe locul 4 la prezidențiale – Cronica serii
Armata ucraineană a intrat în Herson – Cronica serii