Cronica serii – Un fost maior de securitate implicat în înregistrarea la tribunal a partidului PLUS

1. Diferența dintre temperatura înregistrată în două locații de pe planetă, una aflată în emisfera nordică, iar cealaltă în emisfera sudică, a fost pentru prima oară, simultan, de peste 100 grade Celsius. Temperatura înregistrată într-o localitate din Republica Saha, din Siberia Orientală, Rusia, a fost de minus 57.5 grade Celsius, în timp ce la sud, în Tibooburra Airport din Australia, temperatura a fost de plus 48,3 grade Celsius. (Link)

2. Istoricul Marius Oprea, cunoscut ca „vânătorul de securiști”, a publicat un articol în care susține ca în spatele avocaților care au înregistrat la tribunal Partidul Libertății, Unității și Solidarității (PLUS), condus de Dacian Cioloș, se află Alexandru Iordache, fondatorul firmei de avocatură „Iordache & Partners”, fost maior de Securitate înainte de 1989 și chiar cel care s-a ocupat de ancheta ce l-a vizat pe Oprea în 1988 (Hotnews). Dacian Cioloș nu a infirmat acuzația dar a reclamat faptul că numele său este legat de oameni pe care nu-i cunoaște, numind demersul un „lucru mizerabil”. (Hotnews)

3. Tesla își va reduce numărul de angajați cu 7% pentru a putea vinde Modelul 3 cu un cost mai mic. Tesla a mai operat o reducere de 9% a personalului în Iunie anul trecut. (WSJ)

4. Numărul persoanelor fizice cu credite în franci elvețieni s-a redus la 20.651 în luna Noiembrie 2018, de la 38.519 în luna Decembrie 2016 și 75.412 în Noiembrie 2014, potrivit informațiilor operative raportate de instituțiile de credit din România, anunță BNR. (Profit.ro)

5. Ministrul Educaţiei Naţionale, Ecaterina Andronescu, intenţionează să doteze şcolile cu o tablă inteligentă şi să le ofere elevilor tablete, spunând că acesta ar fi un pas spre creşterea performanţei. Ministerul se află acum la faza de redactare a acestui proiect, care va fi finanţat cu fonduri europene. (News.ro)

6. Numărul firmelor cu proprietari români a crescut puternic, în ultimii ani, în Slovacia și Cehia, pe o piață care, ca și în România, se confruntă cu lipsa de angajați, indică un studiu prezentat în presa slovacă. În Slovacia, numărul firmelor românești a crescut de la 620, în 2013, la 1.362, la sfârșitul anului trecut, cea mai mare creștere fiind consemnată în intervalul 2017-2018, când antreprenorii români au înființat 165 de societăți. O tendință similară a fost înregistrată și în Cehia, unde numărul firmelor cu proprietari români a crescut cu 179%, în intervalul 2014-2018. (Profit.ro)

7. Economiile emergente vor avea de returnat anul acesta împrumuturi în valoare de peste $2000 de miliarde, mai mult decât dublu față de suma pe care au returnat-o în 2014. Creșterea împrumuturilor, față de 2016, a fost de 30%, până la $12.000 miliarde. (Link)

8. Fossil Group va vinde către Google drepturi de proprietate intelectuală legate de tehnologie destinată smartwatch-urilor, pentru 40 de milioane de dolari, acțiunile producătorului de ceasuri crescând cu până la 11% în urma informației. (Profit.ro)

9. Ștefan Lofven, liderul social-democraţilor suedezi, a ajuns la un acord, pentru a prelua funcţia de prim-ministru, cu Partidul Centrist, Partidul Liberal şi Partidul Verde, formând astfel o coaliție din partide de centru-dreapta şi centru-stânga și blocând încercările Democraţilor Suedezi, extremă-dreapta, de a forma guvernul. Suedia intrase într-un blocaj politic după alegerile din Septembrie anul trecut. (News.ro)

10. La mai bine de un an după ce sonda spațială Cassini s-a prăbușit, dirijată de ingineri, după ce a rămas fără combustibil, pe planeta Saturn, cercetătorii încă analizează datele transmise. Celebrele inele ale planetei, vechi, conform unor cercetători, de peste 4 miliarde de ani, ar avea de fapt o vechime de doar 10, maxim 100 milioane de ani. Cel mai probabil în următorii 100 de milioane de ani, inelele vor dispărea, fiind „înghițite” de planetă. (TheAtlantic)

Numărul serii: 200 de agenții ale Băncii Transilvania nu vor mai fi renovate după introducerea taxei pe active de către guvern. (Profit.ro)

Fotografia serii – Proteste ale studenților în Medellin, Columbia, Luis Eduardo Noriega A/EPA:

Cronica serii este monetizata prin 2Performant.com.

Ți-ar mai putea plăcea
Guvernul a împrumutat 11 miliarde de euro în primele patru luni ale acestui an – Cronica serii
Iohannis: Solidaritatea în Europa trebuie să existe între toate statele și pentru toate formatele, inclusiv pe Schengen – Cronica serii

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău