Cu o medie lunară de 2.170 de posturi în plus în sistemul bugetar, guvernul Ciucă depășește toate guvernele din ultimii cinci ani – Cronica dimineții

1. Numărul posturilor ocupate din sectorul public a crescut cu 10.852 persoane în primele cinci luni de mandat ale Guvernului condus de premierul Nicolae Ciucă, decembrie 2021-aprilie 2022. Cu o medie lunară de 2.170 de posturi în plus în sistemul bugetar, Cabinetul Ciucă depășește toate guvernele din ultimii cinci ani. (Profit.ro)

2. Liderii coaliţiei de guvernare au discutat în şedinţa de miercuri pe tema PNRR, fiind reafimată concluzia potrivit căreia atingerea jaloanelor prevăzute de Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă va fi principalul criteriu pentru evaluarea miniştrilor la sfârşitul lunii iunie, În ceea ce priveşte măsurile fiscale, discuţiile vor continua, însă a fost reiterată ideea potrivit căreia anul acesta nu vor exista modificări. (News.ro)

3. Deputatul PNL Gheorghe Pecingină a declarat, în emisiunea Talk News de la Profit News TV, că nu va exista taxă de solidaritate. El a precizat că este un subiect pe care premierul Ciucă l-a închis deja, în ședința coaliției. Liberalul a mai precizat că sunt discuții pe impozitul progresiv, unde PNL are un punct de vedere pe care îl susține foarte ferm. (Profit.ro)

4. Consecinţele negative în lume ale invaziei ruse în Ucraina se agravează, afectând 1,6 miliarde de persoane, a afirmat miercuri secretarul general al ONU, Antonio Guterres, prezentând un al doilea raport al Organizaţiei despre repercusiunile internaţionale ale războiului. (G4Media)

5. De la decizia din 2018 în care a fost declarată neconstituțională o sintagmă din articolul din Codul penal privind cursul prescripției răspunderii penale și până la ordonanța de urgență adoptată de guvern în 30 mai, prin care a fost modificat Codul penal, în niciun dosar nu poate fi întreruptă prescripția, conform Curții Constituționale. Curtea Constituțională a publicat miercuri motivarea deciziei din 26 mai prin care a admis o sesizare referitoare la întreruperea termenului de prescripţie a răspunderii penale, declarând neconstituțional un articol din Codul Penal care permite întreruperea cursului prescripției odată cu administrarea de noi probe de către procurori. (Hotnews)

Din Cronica Sportivă: Croatul Luka Modric a semnat un nou contract cu Real Madrid. Mijlocaşul evoluează pentru ”Los Blancos” din 2012. News.ro

6. Parlamentul European a votat propunerea care prevede reducerea la ZERO a emisiilor de carbon ale autoturismelor și vehiculelor comerciale ușoare noi, din UE, în 2035, în cadrul pachetului FIT FOR 55 2030. Prin acest vot practic sunt interzise motoarele diesel și pe benzină în Uniunea Europeană. Urmează etapa de negociere cu statele membre pentru implementare. (Profit.ro)

7. Până în 2030, carnea de pui va deveni principala sursă de proteină a omenirii, relevă noi date ale guvernului american. Anul acesta se vor consuma 98 de milioane tone metrice de carne de pui, ceea ce reprezintă o cantitate dublă, comparativ cu 1999. Creșterea consumului de pui e de trei ori mai mare decât consumul de porc și de zece ori mai mare decât a consumului de vită. (Bloomberg)

8. Premierul bulgar Kiril Petkov a declarat miercuri că este pregătit să conducă un cabinet minoritar, după ce partidul populist „Există un Astfel de Popor” (ITN) şi-a anunţat retragerea din coaliţia de patru partide care a preluat guvernarea în decembrie. Liderul ITN, Slavi Trifonov, un fost animator de televiziune, a anunţat că îi retrage din guvern pe cei patru miniştri ai formaţiunii sale, din cauza politicii lui Petkov în ce priveşte Macedonia de Nord şi bugetul de stat. (Hotnews)

9. Microparticule de plastic au fost găsite pentru prima dată în zăpada proaspăt căzută în Antarctica, ceea ce ar putea accelera topirea zăpezii și a gheții și ar putea reprezenta o amenințare pentru sănătatea ecosistemelor unice de pe acest continent. Materiale plastice mai mici decât un bob de orez au fost găsite anterior în gheața mării din Antarctica și în apa de suprafață, dar acum este pentru prima dată când sunt găsite în zăpada proaspătă. (TheGuardian)

10. Victor Rebengiuc a anunţat că se retrage din activitate, după rolul din spectacolul „Tatăl”, de Florian Zeller, pus în scenă la Teatrul „Bulandra”. “Am 89 de ani, în curând o să am peste câteva luni 90, nu mai merge! Trupul meu nu-mi mai permite, sănătatea mea e în mare suferinţă, e greu”. (News.ro)

Fotografia dimineții – Turiști în Bali, Indonezia, fotografiind o mică țestoasă. Johannes P Christo/Anadolu Agency/Getty Images:

Ți-ar mai putea plăcea
Guvernul Orban și-a angajat răspunderea pe Legea bugetului de stat pentru 2020 – Cronica dimineții
FoxNews: Trump e marele pierzător al acestor alegeri – Cronica dimineții
Un comentariu

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău