Cursurile unei clase se suspendă dacă un elev este confirmat cu COVID-19 – Cronica dimineții

1. Ordinul comun al Ministerului Sănătăţii şi Ministerului Educaţiei privind măsurile pentru începerea cursurilor şcolare în condiţii de siguranţă a fost semnat de ministrul Nelu Tătaru. Documentul prevede că accesul elevilor se va face eşalonat, pe mai multe uşi şi pe trasee prestabilite, iar starea lor de sănătate va fi evaluată la prima oră de curs. În cazul în care un elev este confirmat cu COVID-19, cursurile acelei clase se suspendă, iar dacă apar trei cazuri de infectare în clase diferite, se suspendă cursurile întregii şcoli, pentru 14 zile. (News.ro)

2. Guvernul are o scadență importantă la datoria publică în luna septembrie, cea mai mare de anul acesta. Astfel, ajunge la maturitate o emisiune de eurobonduri de 2 miliarde de euro, bani împrumutați de pe piețele externe în septembrie și octombrie 2013, când la guvernare se afla alianța USL, formată în principal din PSD și PNL. (Profit.ro)

3. Ministrul Educaţiei, Monica Anisie, a declarat că părinţii copiilor cu vârstă şcolară pot cere ca fiii sau fiicele lor să participe la cursuri online doar dacă pot face dovada că, fie copilul, fie cineva din familie suferă de boli care ar putea fi agravate de COVID-19. (News.ro)

Una din Cronica Externa: Estonia, Letonia și Lituania au impus restricții de călătorie împotriva a treizeci de oficiali bieloruși, inclusiv președintelui Alexander Lukashenko, din cauza fraudării voturilor la alegerile prezidențiale și a violenței împotriva protestatarilor, după respingerea rezultatelor de către aceștia. (Reuters)

4. În anul 2019, activitatea din sistemul sanitar (public şi privat) s-a desfăşurat în peste 63.000 unităţi sanitare (51.000 de unităţi sanitare în mediul urban şi 12.000 în mediul rural), iar în sistemul de sănătate erau 63.300 medici, în creştere cu 2.700 medici faţă de anul 2018, a anunţat marţi Institutul Naţional de Statistică. Unui medic i-au revenit, în medie, 307 locuitori. (News.ro)

5. Chestorul Liviu Vasilescu a anunţat că se retrage din funcţia de inspector general al Poliţiei Române, acuzând un atac la adresa Poliţiei Române din partea celor care urmăresc ”mai mult la televizor” activitatea instituţiei. Ministrul de Interne, Marcel Vela, a transmis că demisia lui Liviu Vasileascu ”este decizia corectă”, astfel încât imaginea şi credibilitatea Poliţiei Române să nu fie afectate sau puse sub semnul întrebării. Vela a anunţat că inspectorul general adjunct Eduard Miriţescu va conduce interimar Poliţia Română, până la o nouă numire. (News.ro)

6. Rezervele valutare au scăzut cu 1,3% la 31 august, la 35,76 miliarde euro, de la 36,249 miliarde euro la 31 iulie, potrivit datelor publicate marți de Banca Națională a României. (Profit.ro)

7. Cancelarul Angela Merkel a reafirmat determinarea guvernului german de a finaliza construcţia gazoductului Nord Stream 2 din Rusia, în pofida încercărilor SUA de a opri proiectul. (Hotnews)

8. România a avansat 11 locuri într-un clasament al țărilor cu cel mai rapid internet fix, potrivit unui studiu realizat în baza a peste 557 milioane de teste de viteză în 221 de țări și jurisdicții. România a urcat pe locul 26 în ierarhia globală, cu o viteză medie de descărcare de 61,08 Mbps, comparativ cu poziția 37 ocupată în 2019. (Profit.ro)

Una din Cronica de Tehnologie: Amazon a primit autorizație pentru a face livrări cu dronele în cadrul serviciului Prime Air, la 7 ani de când a început primele teste. Amazon, care-și propune să realizeze astfel livrări în 30 de minute, se alătură UPS și Wing, care au deja autorizație pentru operarea dronelor. (CNBC)

9. Pentru prima oară din 1991, economia Australiei a înregistrat o scădere,  în trimestrul 2, atât față de primul trimestru, cu 7%, cât și față de perioada similară a anului trecut, cu 6,3%. (Bloomberg)

10. Ministrul Muncii, Violeta Alexandru, a postat pe Facebook imagini cu ea împărțind pensionarilor taloane de pensie. Alexandru după a dat asigurări, pe Facebook, în ultimele zile, că pensiile vor ajunge la timp, acuzând PSD că ”ar cheltui oricât ca să câştige politic şi speră că nu va funcţiona, până la capăt, mobilizarea pe care am făcut-o”. (G4Media)

Fotografia dimineții vine din Belarus, via AP:

Ți-ar mai putea plăcea
Cronica dimineții – Încă un scandal despre colectarea datelor personale la Facebook
Ciolacu: Să terminăm cu prostiile cu autonomia Ţinutului Secuiesc – Cronica dimineții

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău