Revista satirică Charlie Hebdo a republicat caricaturile Profetului Mohammed – Cronica Externă

Europa

1. Estonia, Letonia și Lituania au impus restricții de călătorie împotriva a treizeci de oficiali bieloruși, inclusiv președintelui Alexander Lukashenko, din cauza fraudării voturilor la alegerile prezidențiale și a violenței împotriva protestatarilor, după respingerea rezultatelor de către aceștia. (Reuters)

Rusia

2. Proeminentul critic al guvernul rus, Yegor Zhukov, a declarat a fost atacat în Moscova după ce a participat la un talk show unde a discutat recentele proteste din Belarus. Poliția investighează presupunerile activistului atacul a fost motivat politic. (Link)

SUA

3. Președintele Donald J. Trump a sugerat atacatorul de șaptesprezece ani din Kenosha, Wisconsin, a acționat în autoapărare atunci când se presupune a ucis doi oameni în timpul protestelor cauzate de brutalitatea poliției împotriva Afro-americanilor. Trump intenționează să viziteze orașul astăzi. (Politico)

Orientul Mijlociu

4. Grupul militant Palestinian Hamas a anunțat a ajuns, cu ajutorul Qatar-ului, la un acord cu Israel pentru a încheia o lună de ostilități. Hamas a lansat săptămâni la rând baloane incendiare și rachete înspre Israel. Riposta Israelului a venit prin atacuri asupra unor obiective în Fâșia Gaza. (NYTimes). Israel a declarat va redeschide zona de pescuit din Gaza și trecerile de frontieră. (TimesofIsrael)

5. Regele Salman al Arabiei Saudite a demis doi membri ai familiei regale, iar alți patru oficiali sunt acuzați de corupție. Criticii spun prințul moștenitor Mohammed bin Salman, conducătorul de facto al țării, s-a folosit de o campanie anti-corupție pentru a-și consolida puterea. (BBC)

Australia

6. Ministrul de externe australian a anunțat că China l-a reținut pe Cheng Lei, un jurnalist australian, care lucra pentru o televiziune de stat chineză. Știrea a venit în contextul unor tensiuni sporite între Beijing și Canberra, inclusiv privind comerțul și Hong Kong-ul. (Link)

Asia

7. SUA a declasificat șase garanții de securitate vechi de decenii, din timpul administrației Reagan, către Taiwan, și va începe un nou dialog economic cu Taipei. (AlJazeera). Sprijinul SUA a fost bine primit de către Taiwan, în timp ce China a cerut SUA să înceteze extinderea legăturilor cu Taiwan. (Reuters)

Africa

8. Guvernul sudanez și o alianță a majorității grupurilor rebele din Sudan a semnat un acord de pace larg care include înțelegeri privind împărțirea puterii, integrarea forțelor de securitate și reîntoarcerea persoanelor fugite. (Link)

9. Paul Rusesabagina, ale cărui acțiuni în timpul genocidului rwandez au inspirat filmul hollywoodian Hotel Rwanda, a fost arestat sub mandat internațional pentru acuzații diferite, inclusiv terorism. Rusesabagina l-a criticat intens pe președintele Rwandei, Paul Kagame. (TheGuardian)

America Latină

10. Președintele Venezuelei Nicolas Maduro a grațiat 110 personalități ale opoziției. Unii dintre cei grațiați au respins oferta, pe care o percep ca tentativă de a-și crește legitimitatea la alegerile legislative din decembrie. (WashingtonPost)

Global

Bonus: Revista satirică Charlie Hebdo a republicat caricaturile Profetului Mohammed care au fost cauza atacului terorist din 2015 la sediul revistei. Republicarea a fost făcută cu o zi înainte de procesul celor paisprezece oameni acuzați că i-ar fi ajutat pe cei doi atacatori islamiști care au mitraliat redacția pe 7 ianuarie 2015, omorând doisprezece oameni, iar alți cinci într-un atac corelat în Paris o zi mai târziu. Atacurile au marcat începutul unor valuri de atentate jihadiste pe teritoriul Franței. (BBC)

 

Ți-ar mai putea plăcea
Acord pentru un guvern de uniune națională în Israel – Cronica Externă
Belarus își va închide granițele vestice – Cronica Externă
Un comentariu

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău