Curtea Constituţională obligă guvernul să dubleze alocațiile copiilor – Cronica dimineții

1. Curtea Constituţională a respins, în unanimitate, sesizarea Guvernului privind alocaţiile pentru copii, astfel că obligativitatea dublării acestora rămâne în vigoare. (News.ro)

2. Giorgiana Hosu a demisionat din funcția de procuror-șef al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT), în contextul în care soțul acesteia, Dan Hosu, a fost condamnat joi la 3 ani de închisoare cu suspendare. (Hotnews)

3. Curtea Constituțională a declarat constituțională legea prin care educația sexuală în școli va putea fi predată doar cu acordul părinților. (Ziare)

4. Din cauza pandemiei Covid-19, guvernele au cheltuit sume mari de bani în sistem de urgenţă, cu o viteză rapidă pentru a revigora economiile, uneori fără respectarea sistemelor obişnuite de control şi echilibru, arată un raport elaborat de Banca Mondială, potrivit căruia eradicarea corupţiei în mijlocul pandemiei este mai importantă decât oricând. (News.ro)

Una din Cronica de Tehnologie: Google Maps lansează un layer care afișează situația îmbolnăvirilor cu COVID-19 în funcție de numărul cazurilor la suta de mii de locuitori. Noua facilitate, care va fi disponibilă în 220 de țări, va include etichete ce vor indica creșterea sau descreșterea numărului de cazuri. Sursele datelor sunt aceleași pe care gigantul american le folosește și în paginile de căutare. (TechCrunch)

5. Liderul majorităţii republicane în Senatul american Mitch McConnell a promis joi o ”tranziţie în bună ordine” în urma alegerilor prezidenţiale de la 3 noiembrie. McConnell îi răspunde astfel lui Donald Trump, care a refuzat să se angajeze la un transfer paşnic al puterii, în cazul în care rivalul său democrat Joe Biden obţine o victorie. (News.ro)

6. Comisia Europeană a anunțat că orașul Leuven din Belgia a primit titlul de Capitală Europeană a Inovării 2020 și va primi un premiu de 1 milion de euro. Pe lista orașelor finaliste în cursa pentru acest titlu s-a numărat și Cluj-Napoca, oraș ce va fi premiat cu 100.000 de euro. (Profit.ro)

7. Una din trei familii cu copii din SUA este afectată de imposibilitatea asigurării hranei zilnice necesare. Comparativ cu 2018, procentul s-a dublat. (CNN)

Promo: Filmul de acțiune “Mulan”, o aventură a unei curajoase tinere care se deghizează în bărbat să poată fi primită în armata care luptă pentru dreptate, este întocmai ca o tapiserie chinezească: realizat în cele mai mici detalii autentice, cu grijă pentru detalii și istorie. Filmul va avea premiera in cinematografele din Romania pe 25 septembrie.

8. Miliardarul suedez Daniel Ek, fondator și CEO al aplicației Spotify, a anunțat joi că, în următorii 10 ani, va investi 1 miliard de euro, din averea sa, în startup-uri europene care dezvoltă tehnologii uimitoare, pentru ca Europa să ajungă din urmă SUA în privința companiilor tech. (StartupCafe)

9. Urbanizarea s-a accelerat brusc în ultimii ani, întrucât orașele de astăzi găzduiesc mai mult de jumătate din populația lumii și generează peste 80% din producția economică globală, arată un studiu al grupului energetic italian Enel despre orașele circulare. (Profit.ro)

10. Poliția din Vietnam a confiscat aproximativ 345.000 de prezervative folosite care erau spălate și apoi vândute ca noi. (Reuters)

Fotografia dimineții – Coperta revistei ThebNew Yorker dedicată memoriei judecătoarei Ruth Bader Ginsburg:

Ți-ar mai putea plăcea
Comisar european: Accelerarea livrărilor de vaccinuri permite Europei să vadă „lumina de la capătul tunelului” – Cronica dimineții
De Ziua Unității, președintele Ucrainei a uitat de minoritatea românească – Cronica dimineții

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău