Curtea de Justiție a Uniunii Europene a clarificat dreptul de deducere al TVA – Cronica Juridică

România

1. Baroul București a emis un comunicat în care Consiliul Baroului susține demersurile Uniunii Naționale a Barourilor din România pentru asigurarea și respectarea dreptului la apărare, în sensul garantării dreptului justițiabilului de a-și alege avocatul și obligația statului de a asigura asistența juridică și apărarea din oficiu, în cauzele penale, fără ca statul să poate impune un anume avocat. (Link)

2. Curtea de Justiție a Uniunii Europene a pronunțat o hotărâre extrem de importantă privind dreptul de deducere al TVA, în cauza C-430/19-C.F.SRL împotriva Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF). Decizia CJUE stabilește că dreptul de deducere a TVA nu este condiționat de existența altor documente suplimentare, fiind necesară doar factura fiscală. România urmează să implementeze acestă hotărâre în dreptul și practica judiciară internă. (Juridice)

3. În conflictul de natură juridică, în care s-a autosesizat CNCD împotriva Google România, declanșat de apariția pe Google Maps a denumirii ”Catedrala Prostirii Neamului”, reprezentanții Google au precizat joi, 18 iunie, că ”eroarea semnalată a fost eliminată propt”. În data de 17 iunie, CNCD a aplicat împotriva Google România o amendă contravențională de 10.000 lei, considerând fapta discriminare și încălcarea dreptului la demnitate a unei comunități religioase, astfel cum este prevăzut în art. 2 alin. 1 și art. 15 din Ordonanța Guvernului nr. 137/2000, republicată. Google România consideră că responsabilitarea exclusivă pentru Google Maps revine Google Irlanda, care gestionează acest proiect în Europa. Investigația CNCD este încă în derulare. (Juridice)

4. Curtea Constițională a admis joi, 18 iunie 2020, excepția de neconstituționalitate a prevederilor art. 2 alin. 1 lit. e, art. 4 alin 2 și art. 27 alin. 2 lit. c teza finală din Legea nr. 370/2004 privind alegerea Președintelui României, precum și ale art. 118 alin. 2 din Legea nr. 208/2015 privind alegerea Senatului și a Camerei Deputaților, precum și pentru organizarea și funcționarea Autorității Electorale Permanente. CCR a decis cu unanimitate de voturi că sintagma ”care au un grup parlamentar propriu în cel puțin una din Camerele Parlamentului” cuprinsă atât în art. 2 alin 1 lit. e din Legea nr. 370/2004 pentru alegerea Președintelui României, cât și la art. 118 alin. 2 sin Legea nr. 208/2015 privind alegerea Senatului și a Camerei Deputaților, precum și pentru organizarea și funcționarea Autorității Electorale Permanente este neconstituțională. (Link)

5. Curtea Constituțională a României (CCR) a admis joi, cu majoritate de voturi, excepția de neconstituționalitate a dispozițiilor art. 5 alin. 4 din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 78/2016 pentru organizarea și funcționarea Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism, precum și modificarea și completarea unor acte normative, în sensul că sintagma ”în cazul exercitării necorespunzătoare a atribuțiilor specifice funcției” este neconstituțională. (Juridice)

Europa

6. În ultimul raport anual privind stadiul de executare a unor decizii importante ale Curții Europene pentru Drepturile Omului (ECtHR) se sugerează că statele membre se conformează doar parțial hotărârilor Curții în vederea implementarării acestor decizii. Însă o problemă serioasă o prezintă hotărârile Curții care sunt încă sunt în curs de a fi implementate, uneori pe o perioadă exagerat de lungă, fiind nevoie de o mai mare transparență în relația dintre toți factorii implicați, de la societatea civilă, decidenți guvernamentali și monitorii sistemului CEDO.  (Link)

7. Cuplurile britanice care doresc să divorțeze fără culpă trebuie să aștepte până în toamna anului 2021, întrucât propunerea legislativă privind renunțarea la culpă în procesul de divorț a ajuns în parlament. Proiectul de lege Divorțul, Dizolvarea și Separarea a trecut de Camera Comunelor. Propunerea ar aduce divorțul ”fără culpă” în secolul XXI, pentru un proces de divorț ”mai civilizat” și ”mai demn”, conform lui Jo Edwards, care conduce practica de dreptul familiei într-o firmă londoneză. (LawGazette)

SUA

8.Curtea Supremă a Statelor Unite (SCOTUS) a decis joi, 18 iunie 2020, că administrația Trump nu poate închide programul pentru primirea copiilor de imigranți, care a permis unui număr de aproape 800.000 de tineri, numiți Visătorii (Dreamers), să evite deportarea și să rămână în Statele Unite. (NBCNews)

Global

9. China a promulgat luna trecut Codul civil, decizie percepută ca fiind un pas istoric în evoluția sistemului juridiar chinez. De la fondarea Republicii Populare Chineze în 1949 au existat mai multe tentative de a formula un cod de legi și reglementări cuprinzătoare privind drepturile și obligații care izvorăsc din dreptul civil (dreptul privat). Diferitele runde de consultări publice asupra propunerilor de Cod civil și ale părților sale anexe a solicitat peste 1 milion de comentarii publice. (LawGazette)

10. Directoarea ONU pentru drepturile omului, Michelle Bachelet, a cerut statelor să își examineze trecutul și să își confrunte moștenirea sclavagistă și colonialismul și să remedieze ”secolele de violență și discriminare” prin compensații, în varii forme. (TheGuardian)

 

Ți-ar mai putea plăcea
Peste 750 de cercetători și profesori de drept, inclusiv de drept constituțional, au semnat o scrisoare prin care cer eliminarea imediată a președintelui Donald Trump din funcție – Cronica Juridică
Avocatul american care a obținut o hotărâre judecătorească împotriva Chevron în Ecuador a fost exclus din Barou – Cronica Juridică

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău