Curtea Supremă a SUA a acceptat intrarea în vigoare a celor mai dure restricții asupra avorturilor – Cronica serii

1. Executivul va avea o şedinţă vineri, de la ora 16.00, iar pe ordinea de zi a întrunirii ar putea fi inclus şi proiectul de ordonanţă de urgenţă privind programul de investiţii „Anghel Saligny”. Miniştrii USR PLUS nu vor participa la întrunirea Guvernului, ci doar la şedinţa coaliţiei de la ora 18.00. (News.ro)

2. Dan Barna a anunţat că cele 80 de voturi ale USR PLUS care au ajutat la formarea coaliţiei sunt de joi semnături pe moţiunea de cenzură anunţată miercuri seară, după demiterea abuzivă a lui Stelian Ion din funcţia de ministru al Justiţiei. „Îi invităm alături de noi pe toţi parlamentarii responsabili şi interesaţi ca această criză politică declanşată de un prim-ministru iresponsabil să dureze cât mai puţin”, a adăugat vicepremierul. (News.ro)

3. Președintele Klaus Iohannis a semnat decretul de revocare a lui Stelian Ion din funcția de ministru al Justiției. Ministrul de Interne, Lucian Bode, este interimar la Justiție. (Hotnews)

4. Procurorii diin CSM solicită Ministerului Justiţiei continuarea procedurii de selecţie a procurorilor pentru ocuparea funcţiilor vacante de conducere din Parchetul ICCJ, DIICOT şi DNA, cu respectarea calendarului stabilit. (News.ro)

Promo: Condamnarea la 5 ani de închisoare cu executare a avocatului Robert Roșu suscită și acum, la aproape 9 luni distanță, indignarea comunității juridice! Avocați din Olanda au trimis zeci de mesaje de susținere și încurajare, exprimându-și admirația față de calitățile profesionale, dar și sprijinul în situația tragică în care se află Robert Roșu. Cele peste 60 de mesaje au fost puse la dispoziție de către organizația Lawyers for Lawyers (Olanda), care militează pentru drepturile avocaților, promovând buna funcționare a statului de drept prin respectarea libertății și independenței profesiei de avocat. Mai multe detalii aici.

5. Rata șomajului în Uniunea Europeană a scăzut la 6,9% în iulie, de la 7,1% luna precedentă și 7,6% în perioada similară din 2020, potrivit unei estimări publicate de Oficiul European de Statistică (Eurostat). Cu o rată a șomajului de 5,1% în iulie, în creștere ușoară față de 5% în luna precedentă, România se situează printre statele membre UE cu un nivel redus al șomajului. (Profit.ro)

6. Indicele global al prețurilor la produsele alimentare a crescut în august, după două luni de declin consecutiv, în urma avansului prețurilor la zahăr, uleiuri vegetale și unele cereale, a anunțat Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură. (Profit.ro)

7. Curtea Supremă a SUA a acceptat intrarea în vigoare a celor mai dure restricții asupra avorturilor, refuzând să blocheze o nouă lege din Texas care interzice procedura după aproximativ șase săptămâni de sarcină. (WSJ)

Din Cronica de Tehnologie: În ultimii 10 ani, guvernele au oprit intenționat accesul la internet de aproape 850 de ori pentru a-și reduce la tăcere proprii cetățeni. Un maxim al ultimilor ani s-a înregistrat în 2019, când au fost contorizate 213 astfel de opriri, cu o scădere la 155 anul trecut. (The Verge)

8. Retragerea haotică a ţărilor occidentale din Afganistan va fi un catalizator pentru încercările Uniunii Europene de a-şi dezvolta propria apărare comună, care trebuie să includă o forţă de reacţie rapidă, a susţinut joi şeful diplomaţiei europene Josep Borrell. (Digi24)

9. Vaccinarea obligatorie va lăsa Grecia fără circa 10.000 de cadre medicale din sectorul public, acesta fiind numărul celor care încă nu s-au vaccinat împotriva COVID-19 și care vor fi suspendați fără plată până când se vor imuniza, conform unei legi intrate în vigoare. Ministerul Sănătății a mai dat personalului sanitar un răgaz de o zi pentru a se vaccina cu prima doză, dar a atras atenția că legea va fi aplicată fără ezitare. (Profit.ro)

10. Numărul americanilor care au aplicat pentru șomaj săptămâna trecută au scăzut din nou, ajungând la 340.000. Este cel mai scăzut nivel înregistrat de la începutul pandemiei, din martie 2020. (WSJ)

Ți-ar mai putea plăcea
Cronica serii – Sondaj: PSD și PNL la egalitate în intenția de vot pentru alegerile Europarlamentare
Cronica serii – Iohannis: oameni care îndrăznesc să-şi expună public opinia anti-PSD sunt luaţi în plină zi de Poliţie

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău