Dan Barna: Alianța USR-PLUS îşi doreşte „categoric” să-l invingă pe Klaus Iohannis la alegerile prezidenţiale din toamnă – Cronica dimineții

Următoarea Cronică este posibil sa fie publicată luni seara. Vă multumesc pentru înțelegere.

1. Dan Barna, liderul USR, a declarat aseară, într-o emisiune la TVR 1, că alianţa USR-PLUS îşi doreşte „categoric” să îl învingă pe Klaus Iohannis la alegerile prezidenţiale din toamnă. Barna a spus, de asemenea, că trebuie accentuată integrarea cu PLUS, fiind două partide cu „culturi organizaţionale diferite”, partidul condus de Dacian Cioloş având „o structură mai ierarhică”. (News.ro)

2. Klaus Iohannis este trecut de Financial Times printre favoriții pentru funcția de președinte al Consiliului European. În prezent, această poziţie este ocupată de polonezul Donald Tusk, dar din toamnă şi Comisia Europeană şi Consiliul European vor avea noi şefi, pe baza rezultatelor de la alegerile europarlamentare din 26 mai. (Digi24)

3. Adevarul scrie că Rareș Bogdan a intrat in dizgrația conducerii PNL (Link), în timp ce ziare.com publică un sondaj pe surse în care Dacian Cioloș este mult peste Dan Barna in preferințele electoratului pentru candidatura la președintie. (Link)

4. Procurorul general al SUA William Barr se va afla săptămâna viitoare la Bucureşti. Conform agendei anunţate de Comisia Europeană, Barr ar urma să aibă o întrevedere cu comisarul pe justiţie Vera Jourova, aflată în România pentru a participa la Reuniunea ministerială SUA – UE pe Justiţie şi Afaceri Interne. (News.ro)

5. Rata creditelor neperformante din România continuă să scadă, însă rămâne peste media UE. Ponderea creditelor neperformante în totalul împrumuturilor acordate în România a scăzut la 5,7% în trimestrul al treilea al anului trecut, de la 8,1% în aceeași perioadă din 2017, potrivit datelor publicate de Comisia Europeană. (Profit.ro)

6. Sibiul este primul oraș care introduce plata cu cardul în piețe. Autoritățile speră astfel să atragă și clienții mai tineri, obișnuiți să meargă la supermarket, fără bani în buzunar. Clienții pot plăti cu cardul deocamdată pentru legume, fructe şi brânza. Până în octombrie o sută de tarabe din Sibiu vor avea POS-uri. Asociaţia Administratorilor de Pieţe din România vrea să extindă acest proiect şi în alte oraşe din ţară. (StirileProtv)

7. Un pilot Blue Air a lovit coada avionului, de pistă, la decolarea din Birmingham. În ciuda incidentului grav, a continuat cursa spre Bucureşti cu 190 de pasageri la bord . Cursa aviatică operată de Blue Air şi investigată de specialiştii Air Accidents Investigatioan Branch (AAIB) a avut loc pe 18 iulie 2018. Raportul arată că avionul, la bordul căruia se aflau 190 de pasageri, a lovit pista cu partea din spate, la o viteză de aproximativ 240 de kilometri la oră, în timpul procedurii de decolare. Investigaţia a arătat că piloţii au introdus date greșite în computerul de bord privitoare la greutatea aparatului de zbor. (Adevarul)

8. Doar 3% din cardurile bancare emise în Statele Unite sunt contactless. Procentul în Marea Britanie a ajuns la 64%. Datele sunt pentru 2018. (TheVerge)

9. Amazon a închis Spark, competitorul pentru Instagram lansat acum doi ani. (TechCrunch)

10. Miliardarii francezi care au promis donații de aproape un miliard de dolari pentru reconstrucția catedralei Notre-Dame nu au plătit încă nici un cent. Francois Pinault, deține Gucci, 100 milioane euro, Patrick Pouyanne, CEO al companiei Total, 100 milioane euro, Bernard Arnault, CEO al companiei care deține Louis Vuitton și Dior, 200 milioane euro, Bettencourt Schueller Foundation, care gestionează averea fondatoarei L’Oréal, tot 200 milioane euro, nu au plătit nicio suma din cele promise. (Bloomberg)

Fotografia dimineții – Coperta ultimului număr TIME:

Ți-ar mai putea plăcea
Gazprom și-a majorat de 4 ori exporturile în România în primele 7 luni ale acestui an – Cronica dimineții
Guvernul a adoptat “Ordonanța UBER” – Cronica dimineții