România se află pe locul 1 în UE la numărul de decese din cauze prevenibile și din cauze tratabile – Cronica dimineții

1. România continuă să aibă unul dintre cele mai slabe sisteme de sănătate de pe continent și se află pe locul 1 în Uniunea Europeană la numărul de decese din cauze prevenibile și din cauze tratabile, arată raportul Starea Sănătății în Uniunea Europeană pe anul 2023. Cheltuielile cu sănătatea pe cap de locuitor din România rămân cele mai scăzute dintre țările UE, în timp ce numeroase categorii sunt exceptate de la plata asigurărilor de sănătate – doar unul din 3 români plătind asigurare de sănătate. Speranța de viață în România este mult sub media UE și a treia cea mai scăzută dintre statele membre. (Hotnews)

2. România a ajutat Ucraina să supravieţuiască în timpul blocadei poloneze a exporturilor agricole, a declarat preşedintele Volodimir Zelenski. „Slavă Domnului, a apărut România inteligentă şi preşedintele României, Klaus Iohannis, m-a ajutat pur şi simplu. El i-a ajutat pe fermierii noştri să supravieţuiască”. (News.ro)

3. România a pierdut în zece ani un sfert dintre fermele sale mici. Aproximativ 5% din toate fermele de peste 100 de hectare din Europa operează în România, al cincilea stat membru din punct de vedere al numărului fermelor de mari dimensiuni, arătă un studiu realizat de Eurostat. În 2020, în România erau puțin peste 16.000 de ferme de peste 100 de hectare, adică în jur de 0,5% din cele peste 2,8 milioane de ferme din țară. Față de 2010, numărul de ferme mari a crescut cu 2.272 de unități, (plus 16,5%), în timp ce numărul unităților de sub 2 hectare s-a diminuat cu 25% (minus 689.100). (Economica)

4. România se numără printre țările UE cu cea mai ridicată rata anuală a inflației, arată datele publicate de Eurostat. În noiembrie, rata anuală a inflației în Uniunea Europeană a scăzut până la 3,1%, de la un nivel de 3,6% luna precedentă. Țările membre UE cu cele mai ridicate rate ale inflației în noiembrie au fost Cehia (8%) Ungaria (7,7%), Slovacia și România (ambele cu 6,9%). (Profit.ro)

5. Prim-ministrul Marcel Ciolacu i-a cerut preşedintelui interimar al Camerei Deputaţilor, Alfred Simonis, să ia măsuri ca „iniţiativele toxice ale unor afiliaţi ai grupului UDMR să fie respinse de urgenţă la nivel legislativ”. Ciolacu a precizat că „astfel de propuneri legislative izolate, care vizează autonomia Ţinutului Secuiesc sau autonomia culturală pe criterii etnice, nu au ce căuta într-un stat democratic”. (Digi24)

Știrea Hope.ro: Bateriile mașinilor electrice pot fi refolosite de fermele de energie solară

6. Ziua de 2 mai împreună cu cele de 16 august și 27 decembrie 2024 vor fi declarate de Guvern drept zile libere nelucrătoare pentru personalul instituțiilor și autorităților publice. (Profit.ro)

7. Ucraina are nevoie anul viitor de un ajutor de $37,3 miliarde (peste €34 de miliarde) pentru menţinerea stabilităţii financiare, potrivit unei estimări a Fondului Monetar Internaţional (FMI). (Hotnews)

8. Statele membre UE au ajuns la un acord asupra unei relaxări a regulilor bugetare europene, care să garanteze o redresare a finanțelor publice fără să compromită investițiile, o reformă care să modernizeze Pactul de Stabilitate, care limitează deficitul administrațiilor publice ale fiecărui stat membru la 3% din PIB și datoria la 60% din PIB. (Profit.ro)

9. Forțele ucrainene își îndreaptă atenția către consolidarea pozițiilor defensive de-a lungul unei mari părți a liniei frontului, potrivit Ministerului britanic al Apărării. (G4Media)

10. Capitala Elveției, Berna, examinează o schemă pilot care să permită vânzarea de cocaină pentru uz recreațional, o premiera la nivel mondial. (Reuters)

Fotografia dimineții este din Kiev și prezintă un brad de Crăciun făcut din obuze de artilerie folosite și părți de rachetă. Gleb Garanich/Reuters:

Ți-ar mai putea plăcea
Ratele au crescut cu peste 50% la o treime din creditele ipotecare standard în lei – Cronica dimineții
Costurile de împrumut în lei ale guvernului au crescut și se apropie de pragurile de acum 8 ani – Cronica dimineții
Un comentariu
  • LevSt.
    dec. 22,2023 la 2023-12-22T09:32:48+02:000000004831202312

    „…Romania a pierdut in zece ani…”__–__iar intr-o economie solida si de durata, fermele si intreprinderile mici si mijlocii sunt inima, motorul economiei, practic in Romania actuala se urmareste limitarea acestora si intoarcerea la economia socialista, tocmai pentru ca aceasta este cea convenabila „elitelor”, fie oficiale fie din spatele scenei: ” Proiect prin care foștii demnitari cu funcții în PCR să nu poată candida la președinție. REPER: „Să ne rupem de trecutul comunist odată pentru totdeauna”

    Andrei Lupu, deputat neafiliat și membru al partidului REPER Acest text a fost copiat de pe Ziare.com Proiect prin care foștii demnitari cu funcții în PCR să nu poată candida la președinție. REPER: „Să ne rupem de trecutul comunist odată pentru totdeauna” –-___–-cam tarziu, iar asta doar in caz ca va trece, dar chiar si asa nu va mai face mare- sau nicio- diferenta, Romania a fost si este deja condusa de fostul pecere si securitate, iar multi din generatiile si leaturile nascuti dupa 1970 -si in functii inalte- sunt fie direct urmasi ai celor amintiti, sau -pur-si-simplu- s-au ideologizat in acest fel, probabil din oportunism , mai ales economic, fostii peceristi si securisti cu ceva functii atunci, detin puterea financiara, au bani practic, iar aceasta prin pensiile uriase si cele speciale, avute inca din zorii „democratiei romanesti”, iliescu si ceilalti cativa banditi ai momentului, au manevrat mai mult decat machiavelic si -evident- au castigat pe toate fronturile, an dupa an, zi dupa zi…Practic, Romania este tinuta captiva de acesti indivizi si nu are nicio sansa de eliberare, exceptie o miscare radicala chiar violenta, insa romanii se multumesc cu f. putin si se declara in culmea fericirii…

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău