Dan Barna: Vom vota orice moțiune de cenzură – Cronica dimineții

1. Criza guvernamentală generată de demiterea ministrului Justiţiei: La ora 09.00, miniştrii USR PLUS îşi vor depune demisiile, pe care le-au scris încă de luni seară. De la ora 11.00, are loc a patra şedinţă a Birourilor Permanente Reunite pe tema moţiunii de cenzură USR PLUS-AUR, după ce, în primele trei, fie nu s-a întrunit cvorumul, fie au existat discuţii de procedură şi de legalitate a moţiunii. Marţi după-amiază, Dan Barna se întâlneşte cu preşedintele Klaus Iohannis, la invitaţia acestuia. (News.ro)

2. Ministerul Finanțelor a emis obligațiuni pe 13 ani de 300 de milioane de lei, la un randament în creștere. Costurile de împrumut ale statului au crescut în ultimele zile pe toate scadențele. (Profit.ro)

3. Liderul USR PLUS, Dan Barna, a declarat că orice moţiune de cenzură care va fi depusă în Parlament, în cazul în care actuala va fi ”muşamalizată” ori ”îngropată”, va fi susţinută de USR PLUS, însă, în acest moment, în Parlamentul României există deja o moţiune legală. (News.ro)

4. Prim-ministrul Florin Cîţu, ministrul Finanţelor Dan Vîlceanu, ministrul Dezvoltării Cseke Attila, ministrul Educaţiei Sorin Cîmpeanu şi ministrul Energiei Virgil Popescu sunt numele vehiculate pentru a asigura interimatul la ministerele deţinute de reprezentanţii USR PLUS, care şi-au anunţat luni seară retragerea din Cabinetul Cîţu, afirmă surse din coaliţie. (News.ro)

5. Plenul Senatului a respins luni proiectul de lege care prevedea alegerea primarilor în două tururi, potrivit paginii oficiale a Senatului. Camera Deputaților este decizională. Proiectul a fost depus de AUR. (G4Media)

Din Cronica Sportivă: Perechea formată din Monica Niculescu și Gabriela Ruse s-a calificat, luni, în sferturile probei de dublu feminin de la US Open, după ce a trecut de cuplul Leylah Annie Fernandez/Erin Routliffe (Canada/Noua Zeelandă), scor 6-1, 4-6, 6-2. (Hotnews)

6. Președintele PNL și al Camerei Deputaților, Ludovic Orban, a anunțat că dacă marți nu va exista cvorum în Birourile Permanente Reunite pentru stabilirea calendarului moțiunii de cenzură, atunci va comunica personal Guvernului moțiunea de cenzură și va fi demarată astfel procedura moțiunii. Orban a spus că blocarea moțiunii de cenzură reprezintă un ”abuz în funcție”. (G4Media)

7. În primul an al „revoluţiei fiscale” a declaraţiei unice, numărul persoanelor fizice amendate se apropie de cel al contribuabililor care şi-au plătit la timp dările aferente veniturilor extrasalariale din 2018. Aproape 222.000 de persoane fizice au primit amenzi pentru neachitarea la termen a dărilor stabilite prin declaraţia unică, pentru veniturile extrasalariale realizate în anul 2018. Spre comparaţie, peste 260.000 de persoane fizice au plătit, la timp, dările datorate Fiscului pentru veniturile extrasalariale încasate în anul 2018. (Economica)

8. O persoană poate sta cel mult 12 ore într-o secţie de poliţie pentru ca poliţiştii să îi poată verifica identitatea. Decizia a fost luată în Senat, care a adoptat, cu 109 voturi pentru şi 11 abţineri, un proiect legislativ iniţiat de Guvern. Termenul actual este de 24 de ore. (Digi24)

9. În SUA, procentul femeilor studente, la finalul anului academic 2020 – 2021, a ajuns la 59,5%, cel mai ridicat înregistrat vreodată. Comparativ cu 5 ani în urmă, s-au înregistrat cu 1,5 milioane de studenți mai puțin, iar 71% din scădere este generată de bărbați. (WSJ)

10. Noua Zeelandă a înregistrat cea mai caldă iarna din 1909, de când se păstrează înregistrările temperaturilor. Media din această iarnă, care s-a terminat la finalul lunii august, a fost de 9,8 grade C, cu 1,3 grade peste normal și cu 0,2 grade peste recordul din iarna trecută. (TheGuardian)

Fotografia dimineții – O perdea separă femeile de bărbații la o facultate din Kabul. Reuters:

Ți-ar mai putea plăcea
Iohannis participă astăzi la mitingul din Piața Victoriei unde PNL vrea să aducă 50.000 de oameni – Cronica dimineții
Cronica dimineții – Extrema dreaptă câștigă teren în Franța

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău