Datoria externă totală a României a crescut în primele zece luni cu 5,82 miliarde euro – Cronica dimineții

1. În perioada ianuarie – octombrie 2021, datoria externă totală a României a crescut cu 5,827 miliarde euro, la 132,63 miliarde euro, de la 126,8 miliarde euro la 31 decembrie 2020, arată datele Băncii Naţionale a României. (News.ro)

2. Posibilitatea testării cu teste antigen, variantă la care ţine PSD prin ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, va apărea în certificatul verde profesional, pe care coaliţia doreşte să-l adopte până la finalul anului, au transmis surse guvernamentale. Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, va prezenta, în şedinţa de Guvern de vineri, o primă variantă a legii care prevede introducerea certificatului verde profesional. (News.ro)

3. Guvernul Ciucă urmează să adopte, vineri, în şedinţă, Ordonanţa de urgenţă prin care va proroga cu un an intrarea în vigoare a pensiilor speciale ale aleşilor locali, dar şi îngheţarea salariilor demnitarilor. Totuşi, o parte dintre angajaţii sistemului de sănătate, respectiv brancardierii şi infirmierele, care nu au beneficiat de ultima majorare salarială, ar putea avea salarii crescute începând cu anul viitor, au declarat surse guvernamentale. (News.ro)

4. Ministrul Finanțelor, Adrian Câciu, afirmă că vrea ”reducerea masivă” a evaziunii fiscale până la finalul anului 2022 și estimează că asta ar putea aduce la buget un plus de un miliard de euro. (Profit.ro)

5. Guvernul va amâna, din nou, majorarea, de la 450.000 de lei la echivalentul în lei a 140.000 de euro, a plafonului până la care este aplicată, la achiziția de locuințe, o cotă redusă de TVA. (Profit.ro)

Din Cronica Sportivă: Simona Radiş şi Ancuţa Bodnar, medaliate cu aur la Jocurile Olimpice de la Tokyo, au fost nominalizate la ediţia 2021 a World Rowing Awards, la categoria „Echipajul Feminin al Anului”. News.ro

6. Nicio variantă a coronavirusului care provoacă boala COVID-19 nu s-a răspândit până acum la fel de rapid ca Omicron, a declarat marţi Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), care estimează că majoritatea ţărilor sunt afectate de noua variantă de coronavirus. Până în prezent „77 de ţări au raportat cazuri de Omicron, însă realitatea este că Omicron se găseşte probabil în majoritatea ţărilor, chiar dacă nu a fost încă detectat”. (Hotnews)

7. Olanda închide școlile primare de săptămâna viitoare și prelungește restricțiile anti-Covid până în data de 14 ianuarie, ca măsură împotriva răspândirii variantei Omicron. (Digi24)

8. Google și-a anunțat angajații, printr-un memo intern, că își vor pierde salariul și vor fi concediați dacă nu respectă politica de vaccinare împotriva Covid-19 a companiei. Un memo transmis de conducere arată că angajații au avut timp până la 3 decembrie să declare dacă sunt sau nu vaccinați și să încarce documentele doveditoare sau să solicite o scutire medicală sau religioasă. (CNBC)

9. Banca Centrală a Angliei a avertizat că bitcoinul ar putea fi „fără valoare”, iar cei care investesc în moneda digitală ar trebui să fie pregătiți să piardă totul. Într-un avertisment asupra riscurilor potențiale pentru investitori, banca centrală a pus la îndoială existența vreunei valori în cea mai cunoscută monedă digitală. (TheGuardian)

10. Guvernul României condamnă cu fermitate orice acțiune de intimidare a jurnaliștilor sau de obstrucționare a dreptului la liberă informare, iar premierul Nicolae Ciucă consideră inacceptabil incidentul în care a fost implicată senatoarea Diana Șoșoacă. Sindicatul jurnaliștilor italieni care lucrează în RAI, compania radioului și televiziunii publice din această țară, a solicitat implicarea guvernului italian și a Uniunii Europene în cazul jurnaliștilor sechestrați și agresați în biroul senatoarei Diana Șoșoacă. (G4Media)

Fotografia dimineții este dintr-o sală de cinema din Mayfield , Kentucky, după tornada care a devastat localitatea. Sursa:

Ți-ar mai putea plăcea
Studiu: Jumătate din infectările cu noul virus au avut loc cu două trei zile înainte de apariția oricărui simptom – Cronica dimineții
Italia intră în carantină pe tot teritoriul țării, România închide școlile. Zero decese la copii până în prezent – Cronica dimineții

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău