Datoria publică a ajuns la 40,2% din PIB – Cronica dimineții

1. Municipiul Bucureşti şi alte zece judeţe – Bacău, Brăila, Braşov, Dâmboviţa, Galaţi, Gorj, Ilfov, Prahova, Vaslui, Vrancea – au fost incluse, aseară, de autorităţile germane, pe lista zonelor de risc. Persoanele care ajung în Germania din aceste zone trebuie să prezinte un test negativ COVID-19, făcut cu cel mult 48 de ore înainte de sosire, ori să se testeze în cel mult 72 de ore de la sosirea în ţara respectivă. Pe listă sunt incluse acum 17 judeţe, alături de Bucureşti. (News.ro)

2. Datoria publică a ajuns la 40,2% din PIB, în iunie, după ce în luna mai se afla ușor sub, la 39,9%, reiese din datele Ministerului Finanțelor Publice. Până la primul prag din legea responsabilității fiscal-bugetare, de 45%, mai este puțin, iar Consiliul Fiscal crede că va fi depășit anul acesta. (Hotnews)

3. Comerțul global ar putea scădea cu 20% anul acesta, într-un scenariu de bază care presupune o redresare economică în formă de U a economiilor globale, potrivit unei analize a Boston Consulting Group (BCG). În acest scenariu, revenirea la nivelul anului 2019, când s-au înregistrat schimburi comerciale în valoare totală de 18.000 de miliarde de dolari la nivel global, este preconizată abia pentru 2023. (Profit.ro)

Una din Cronica de Business: Uber s-ar putea retrage din California, în cazul în care statul american respectă o legislație recent introdusă conform căreia șoferii companiei sunt angajați, nu colaboratori. (Independent)

4. Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat că moţiunea de cenzură pe care PSD o va depune în Parlament împotriva Guvernului Orban, va trece cu peste 250 de voturi. ”Moţiunea de cenzură va trece. Este alb şi negru, nu mai este gri. Dacă aţi fi fost în Parlament astăzi, toţi liderii politici, inclusiv PMP-ul, liderul PMP-ului, care e la guvernare cu PNL, a zis că se vede de pe Marte cât de prost este gestionată pandemia. Moţiunea va trece cu peste 250 de voturi”. (News.ro)

5. Compania Națională Unifarm, aflată în subordinea Ministerului Sănătății, acționarul majoritar al societății, ar fi vândut ministerului măști de protecție la prețuri supraestimate, cu adaos comercial de 71%. Datele apar în raportul Curții de Conturi cu privire la gestionarea fondurilor pe perioada stării de urgență. (Ziare)

6. Departamentul de sănătate britanic şi-a revizuit miercuri în jos bilanţul oficial al deceselor provocate de pandemia de coronavirus cu peste 5.000 de cazuri, menţionând că acesta este rezultatul revizuirii modalităţii de calcul. (Hotnews)

7. 50% dintre americani au declarat, în cadrul unui sondaj, că știu cel puțin o persoană infectată cu noul coronavirus. Procentul e în creștere, de la 41%, cât era acum o lună. (Axios)

8. Guvernul francez a anunțat miercuri că va mobiliza agenţii de poliţie şi jandarmii pentru a impune purtarea măştii şi în spaţiile publice deschise unde această măsură a devenit obligatorie. (Hotnews)

Una din Cronica Externă: Secretarul american Mike Pompeo și-a început turneul de cinci zile, în patru țări Central și Est europene. Prima țară vizitată este Cehia, unde a avertizat asupra autoritarianismului Chinei, Iranului și Rusiei. Se așteaptă ca Pompeo să adreseze diferite subiecte, inclusiv influența Rusiei și Chinei și decizia recentă a Statelor Unite de a-și reduce forțele militare din Germania. Pompeo va mai vizita Slovenia, Austria și Polonia. (AP)

9. Poliția din Belarus a confirmat miercuri că a folosit muniție de război în timpul protestelor din noaptea de marți spre miercuri, când a reținut alte 1.000 de persoane, în a treia zi de contestare post-electorală reprimată violent. (Hotnews)

10. Paris Saint-Germain s-a calificat, aseară, la Lisabona, în semifinalele Ligii Campionilor, trecând în sferturi de Atalanta, scor 2-1. PSG a revenit de la 0-1 pe final, marcând în minutele 90 şi 90+3. (News.ro)

Fotografia dimineții reprezintă o mașină încărcată cu echipamente pe străzile din Beirut. Joseph Eid/AFP/Getty Images:

Ți-ar mai putea plăcea
Astăzi britanicii vor vota în cadrul alegerilor legislative anticipate – Cronica dimineții
Ungaria va permite tranzitul cetățenilor români – Cronica dimineții

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău