De aproape 4 zile Iranul este izolat de restul lumii, accesul la internet fiind blocat – Cronica dimineții

Sumarul dezbaterii organizate de Klaus Iohannis (News.ro). Sumarul conferinței de presă organizate de Viorica Dăncilă. (News.ro)

1. Heliogen, un startup susținut de Bill Gates, a anunțat că a reușit, folosind Inteligența Artificială, să obțină temperaturi de peste 1000 grade Celsius din panouri solare. Energia rezultată poate fi folosită în industriile grele, cu zero emisii de gaze, înlocuind astfel energia produsă prin arderea unor combustibili fosili. (CNN)

2. Iranul a tăiat accesul la internet, din cauza protestelor, de peste 80 de ore, izolând țara de restul lumii. (Link)

3. Senatul american a votat, în unanimitate o rezoluție de susținere a protestatarilor din Hong Kong. Senatorii americani avertizează China să nu încerce să folosească violența împotriva celor care protestează. (WSJ)

4. Valoarea tranzacțiilor imobiliare din 2019 ar putea depăși, pentru prima oară în ultimii 10+ ani, un miliard de euro. (Economica)

5. Banca Centrală a Germaniei vede PIB-ul celei mai mari puteri economice europene stagnând în trimestrul 4. Germania a evitat recesiunea după ce a înregistrat o creștere pe trimestrul 3. (Bloomberg)

6. Exporturile Japoniei au scăzut cu 9,2% în octombrie. Este cea mai mare scădere din ultimii trei ani. (Reuters)

7. Creierul uman funcționează normal și fără una din emisfere, practic fără jumătate din el, arată un nou studiu publicat ieri. (NYTimes)

8. Consumul de alcool, în cantități mari, a crescut cu 9% în orașele unde Uber a început să opereze. În același timp accidentele produse de șoferi băuți au scăzut, în unele cazuri cu peste 50%. (TheEconomist)

9. 114.000 de elevi din New York City trăiesc în adăposturi sau în apartamente de două camere pe care le împart cu alte familii. (NYTimes)

10. Bărbații devin stresați în momentul în care partenerele lor contribuie cu 50% la cheltuielile casei. Datele apar într-un studiu realizat în ultimii 15 ani pe 6000 de cupluri heterosexuale din SUA. (MarketWatch)

Fotografia dimineții – Coperta TheEconomist din această săptămână:

Ți-ar mai putea plăcea
Expert Oxford: Atingerea imunității de grup „nu este o posibilă” cu varianta actuală Delta – Cronica dimineții
Valer Dorneanu, președintele CCR: N-am spus că Președintele nu poate să îl desemneze iar pe Ludovic Orban – Cronica dimineții

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău