Rezoluția ONU: 2021 este anul internațional pentru eliminarea muncii copiilor – Cronica dimineții

1. Anul 2021 a fost declarat de ONU Anul internaţional pentru eliminarea muncii copiilor („International Year for the Elimination of Child Labour”). La 25 iulie 2019, Adunarea Generală a Naţiunilor Unite a adoptat în mod unanim rezoluţia privind această decizie şi a cerut Organizaţiei Internaţionale a Muncii să preia iniţiativa implementării. (G4Media)

2. Sistemul bancar din România a implementat noile protocoale de securizare a plăților electronice, de la 1 ianuarie 2021, sporind astfel protecția și confidențialitatea datelor financiare ale consumatorilor care efectuează tranzacții online cu cardul pe site-uri din spațiul economic european. Astfel, consumatorii vor confirma, prin autentificarea strictă, tranzacțiile online cu cardul pe site-uri din spațiul economic european. Această reglementare unitară pentru toți consumatorii europeni face parte din Directiva Revizuită a UE privind serviciile de plată (DSP2) și este preconizată să contribuie la creșterea încrederii consumatorilor și să dinamineze plățile electronice, mai ales în acest context pandemic în care se recomandă plata cu cardul. (Profit.ro)

3. O adolescentă de 15 ani a devenit mamă în noaptea de Revelion, fetiţa acesteia fiind primul născut din 2021 din Botoşani. Copilul, născut pe cale naturală, a avut la naştere o greutate de 2.340 de grame, starea de sănătate a acestuia fiind bună. (Hotnews)

4. Guvernul a amânat, de la data de 1 ianuarie 2021 la data de 1 ianuarie 2022, termenul de intrare in vigoare a măsurii privind majorarea ia 140.000 euro a plafonului pentru aplicarea cotei reduse de TVA de 5% pentru livrarea locuințelor ca parte a politicii sociale, având în vedere impactul negativ al acestei măsuri asupra veniturilor din TVA, estimat la -200 milioane lei pentru anul 2021. Plafonul vechi, de 450.000 de lei rămâne valabil. (Profit.ro)

5. Senatul american a respins, vineri, vetoul preşedintelui în exerciţiu Donald Trump cu privire la proiectul Legii de Autorizare a Apărării Naţionale, în valoare de $741 de miliarde. Este primul astfel de eşec din mandatul liderului actual de la Casa Albă, în condițiile în care Senatul este dominat de aliații săi, Republicani. (News.ro)

Una din Cronica Sportiva: După o zi de pauză, se reia și La Liga, cu patru meciuri din etapa a 18-a, respectiv: Villarreal – Levante (de la ora 15.00), Betis – Sevilla (de la ora 17.15), Getafe – Valladolid (de la ora 19.30) și Real Madrid – Celta Vigo (de la ora 22.00). Atletico Madrid a încheiat anul 2020 lider solitar, cu 2 puncte avans față de Real Madrid, pe fondul unui sezon nereușit alBarcelonei. (WeSport)

6. Israelul a anunţat, vineri, că a vaccinat un milion de oameni împotriva coronavirusului, mai mult de 10% din populaţie. 41% dintre cei peste 60 de ani au fost vaccinați. Persoana din Israel cu numărul un milion căruia i s-a administrat vaccinul este din oraşul arab Umm al-Fahm. Raportat la procentul populației deja vaccinate, Israelul este prima țară din lume. (News.ro)

7. Primele 9 servicii de streaming din SUA, Netflix, Amazon Prime, Hulu, CBS All Access, Peacock, Showtime, Apple TV, Disney+ și HBO Max, au terminat 2020 cu o creștere de 50% a abonaților comparativ cu 2019. În medie, o gospodărie americană are acum abonamente la 3,1 astfel de servicii, comparatic cu 2,7 cât era în 2019. (WSJ)

8. Imnul Australiei a fost modificat ieri, renunțându-se la versul “suntem tineri și liberi”, pentru a recunoaște că populația nativă este cea mai veche și continuă civilizație de pe continent. (Reuters)

9. Bateristul Nick Mason, membru fondator Pink Floyd, trupa heavy metal Judas Priest, cântăreaţa canadiană Celine Dion şi supergrupul The Hollywood Vampires se numără între artiştii anunţaţi că vor concerta în România în 2021. Organizatorii de concerte, nu doar din ţara noastră, sunt optimişti cu privire la derularea evenimentelor anul acesta, însă totul va depinde de evoluţia pandemiei. Majoritatea celor anunţate pentru 2021 sunt concerte ce ar fi trebuit să aibă loc anul trecut. (News.ro)

10. La 36 de ani de la lansare, melodia “Last Christmas” a celor de la Wham! a ajuns pe locul 1 în topul single-urilor din Marea Britanie. Lansată în decembrie 1984, “Last Christmas” a fost compusă de George Michael, care, împreună cu Andrew Ridgeley, a făcut parte din Wham! (BBC)

Bonus: Un farmacist de la un spital din Wisconsin a fost arestat după ce a luat 500 de doze de vaccin anti Covid-19 din frigiderul spitalului. El este acuzat că ar fi indus în eroare potențiații doritori de vaccinare, știind că efectul va fi zero deoarece vaccinurile nu au mai fost ținute la temperatura recomandată. (NYTimes)

Fotografia dimineții – Trecerea în 2021 așa cum s-a văzut de pe Stația Spațiala Internațională. Christina H Koch:

Ți-ar mai putea plăcea
Cronica diminetii – intalniri la nivel inalt pentru primul ministru, la Bruxelles
Cronica diminetii – Anul viitor 10.000 de nepalezi/filipinezi/etiopieni ne vor servi în restaurante

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău