De azi, copiii care au împlinit 12 ani se pot vaccina împotriva COVID-19 – Cronica dimineții

1. Certificatul digital al UE privind COVID a atins marţi o nouă etapă importantă odată cu lansarea sistemului tehnic la nivelul UE, care permite verificarea certificatelor în condiţii de siguranţă şi cu respectarea vieţii private. Certificatul UE a fost propus de CE pentru reluarea călătoriilor în condiţii de siguranţă în această vară. Acesta va fi gratuit, securizat şi accesibil tuturor cetăţenilor. Disponibil în format digital sau pe hârtie, acest certificat va reprezenta o dovadă a faptului că o persoană a fost vaccinată împotriva COVID-19, a obţinut un rezultat negativ la test sau s-a vindecat în urma unei infecţii. Șapte state membre – Bulgaria, Cehia, Danemarca, Germania, Grecia, Croaţia şi Polonia – s-au conectat deja la portal şi au început să elibereze primele certificate ale UE. Restul țărilor vor lansa certificatul digital al UE privind COVID numai atunci când toate funcţiile vor fi implementate la nivelul întregii ţări. (News.ro)

2. În România, un copil din doi este afectat de analfabetism funcţional și este supus unei forme de violenţă fizică, emoţională şi sexuală. Un copil din trei trăieşte în risc de sărăcie şi excluziune socială, şase copii dintr-o mie mor înainte de a împlini un an de viaţă, iar 750 de fete sub 15 ani devin mame anual. Informațiile apar într-un comunicat al Organizației Salvați Copiii. (Digi24)

3. Comitetul Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea împotriva COVID-19 a anunțat că, de azi, copiii care au împlinit 12 ani se pot vaccina împotriva COVID-19, platforma de programare fiind modificată astfel încât ei să poată fi programaţi prin contul părinţilor. Copiii vor fi vaccinaţi cu serul Pfizer, după aceeaşi schemă ca şi la adulţi. (News.ro)

4. Plajele vor fi folosite în limitele de capacitate, administratorii putând restricționa accesul dacă acestea sunt depășite sau distanța fizică nu poate fi menținută, se arată într-un ordin comun al ministrilor Sănătății, Economiei și Mediului, publicat în Monitorul Oficial. Ca măsuri de reducere a transmiterii coronavirusului, administratorii pot apela la metoda rezervării online sau telefonic pe anumite perioade de timp sau la adoptarea de ore strategice de funcționare sau criterii de închidere flexibile, se mai arată în document. (Profit.ro)

O știre din Cronica de Tehnologie: Uber și Lyft recunosc că au crescut prețurile, după ce un studiu a arătat că din aprilie 2020 până în aprilie 2021 acestea au crescut cu 40%. Cele două companii spun că prețurile mai mari, precum și timpii mai mari de așteptare, sunt efecte ale deficitului de șoferi, în condițiile în care, pe măsură ce oamenii s-au vaccinat, cererea a crescut. (NY Times)

5. Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a informat că, începând de marţi, au fost modificate condiţiile de intrare în Turcia. Accesul va fi permis românilor care prezintă fie rezultatul negativ al unui test pentru COVID-19, fie un document care să ateste că au trecut cel puţin 14 zile de la vaccinarea completă, fie o dovadă că au fost infectate cu virusul SARS-COV-2 în ultimele şase luni. (News.ro)

6. Inflația în țările care folosesc Euro a ajuns la 2% luna trecută, peste așteptările analiștilor. Este cel mai ridicat nivel atins din 2018 până în prezent. Germania, Italia, Spania, cele mai mari economii din zona Euro, au înregistrat toate creșteri ale acestui indicator. (Bloomberg)

7. Pentru prima oară în ultimele 10 luni, cele patru țări ale Regatului Unit nu au înregistrat nici un deces cauzat de Covid-19. (TheGuardian)

8. Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a aprobat, marți, vaccinul chinezesc CoronaVac, produs de compania farmaceutică Sinovac, pentru utilizare de urgență, dând asigurări că acesta „îndeplinește standardele internaționale de siguranță, eficacitate și producție”. (G4Media)

9. Vaticanul a anunțat că Papa Francisc a semnat noul cod de pedepse intern, înlocuind o versiune ce era în vigoare din anii ‘80. Noul cod prevede pedepse clare pentru abuzarea sexuală a minorilor, sau a altor persoane vulnerabile, care merg până la excomunicare. (WashingtonPost)

10. China a raportat marţi primul caz din lume de gripă aviară cu tulpina H10N3 la om, o patologie care afectează de obicei păsările. Autoritățile au oferit asigurări că riscul unei epidemii este „extrem de mic”. (Hotnews)

Fotografia dimineții – Jucătorul spaniol de tenis Rafael Nadal are o statuie la Roland Garros. Christophe Ena/AP:

Ți-ar mai putea plăcea
Premieră: Tehnologia CRISPR, de modificare a genelor, a fost folosită pe un pacient uman – Cronica dimineții
Doar 25,75% dintre bătrânii cu vârste de peste 80 de ani din România sunt vaccinați cu cel puțin o doză – Cronica dimineții

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău