Tarifele Uber și Lyft au crescut cu 40% în ultimul an, în SUA – Cronică de Tehnologie

1. Criza globală a cipurilor va dura câțiva ani, reiterează Intel la Computex, cel mai mare târg de hardware din Asia. CEO-ul companiei, Pat Gelsinger, spune că lucrul de la distanță, devenit o necesitate din cauza pandemiei, este cel puțin parțial de vină pentru criza actuală, punând o presiune foarte mare pe lanțurile de aprovizionare. (Reuters)

2. Uber și Lyft recunosc că au crescut prețurile, după ce un studiu a arătat că din aprilie 2020 până în aprilie 2021 acestea au crescut cu 40%. Cele două companii spun că prețurile mai mari, precum și timpii mai mari de așteptare, sunt efecte ale deficitului de șoferi, în condițiile în care, pe măsură ce oamenii s-au vaccinat, cererea a crescut. (NY Times)

3. În Android 12, toate aplicațiile vor fi forțate să folosească meniul standard de Share. Google încearcă să ofere, astfel, o experiență consistentă în ceea ce privește partajarea conținutului. Până acum, dezvoltatorii puteau modifica meniul de Share, acesta ajungând să arate diferit de la aplicație la aplicație și să creeze confuzie. (Engadget)

4. Italia a autorizat divizia locală a Vodafone să folosească echipamente Huawei în cadrul rețelei 5G – susțin două surse. Guvernul ar fi condiționat acordul de un nivel foarte ridicat de securitate, precum și de dezactivarea funcțiilor de intervenție de la distanță pentru compania chineză. (Reuters)

5. Xiaomi a prezentat o tehnologie experimentală de încărcare a smartphone-urilor, care merge cu 200W pe fir și 120W wireless și despre care spune că este cea mai rapidă din lume. Aceasta încarcă un telefon cu o baterie de 4.000mAh în doar 8 minute cu fir sau 15 minute wireless. (The Verge)

6. Nvidia și NERSC (National Energy Research Scientific Computing Center) au dezvoltat ceea ce numesc cel mai rapid supercomputer din lume pentru aplicații de inteligență artificială. Perlmutter, cum se numește supercomputerul, dispune de 6.144 de nuclee grafice NVIDIA A100 Tensor. (VentureBeat)

7. Intel a prezentat un modem 5G pe care l-a dezvoltat împreună cu MediaTek și care suportă versiunea mai lentă a standardului, sub-6 GHz. Compania americană a anunțat și o serie nouă de procesoare Tiger Lake-U pentru laptopuri, compusă din doar două modele, Core i7-1195G7 (primul procesor din clasa U cu o frecvență de 5GHz) și i5-1155G7. (AnandTech)

8. Dispozitivele Amazon cu conexiune wireless vor adera, începând din 8 iunie (în anumite țări), la rețeaua mesh Sidewalk. Asta înseamnă că, în mod automat, o parte a lățimii de bandă va fi partajată cu vecinii. Există și opțiunea dezactivării acestei funcții. (ArsTechnica)

9. Statele americane Maryland și Montana au adoptat primele legi din SUA care limitează folosirea genealogiei criminalistice de către forțele de ordine. Această ramură criminalistică a ajutat la prinderea, în 2018, a unui criminal în serie (Golden State Killer) vinovat de 13 crime, 50 de violuri și 120 de jafuri între 1973 și 1986, însă nu este văzută cu ochi buni de militanții pentru apărarea intimității. (NYTimes)

10. Smartphone-ul ZTE Axon 30 Ultra oferă dotări de flagship la un preț decent, $749, fiind apreciat pentru performanță, calitatea ecranului cu rată mare de refresh și a camerei foto. Lipsa unei certificări pentru rezistența la apă și praf reprezintă unul dintre puținele minusuri ale dispozitivului. (Review, The Verge)

Ți-ar mai putea plăcea
California va deveni primul stat american care interzice poliției să folosească recunoașterea facială – Cronica de Tehnologie
Cronica de Tehnologie – Google lucrează la un sistem de Electronic ID pentru Android
2 comentarii la acest articol

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău