De luni, 8 februarie, majoritatea copiilor merg fizic la școală – Cronica serii

1. Preşedintele Klaus Iohannis a declarat că începând de luni, 8 februarie, majoritatea copiilor merg fizic la şcoală, dar că vor fi scenarii diferenţiate în funcţie de numărul de îmbolnăviri de COVID din fiecare localitate. El a precizat că nu am scăpat de pandemie şi că este nevoie să continuăm să fim responsabili, dar putem constata că în ultimele săptămâni incidenţa bolii s-a redus un pic. Declaraţia a fost făcută după întâlnirea cu premierul, cu miniştrii Educaţiei şi Sănătăţii, cu şeful DSU Raed Arafat şi cu directorul Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile, iar preşedintele a precizat că decizia a fost luată în unanimitate. (News.ro)

2. Coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare, Valeriu Gheorghiţă, a anunţat că, din 15 februarie, vor fi deschise 180 de centre de vaccinare unde imunizarea va fi realizată numai cu vaccinul AstraZeneca. El a precizat că specialiştii vor decide în această săptămână căror categorii de vârstă se va adresa acest vaccin şi la ce perioadă va fi făcut rapelul, având în vedere că este recomandat un interval între 4 şi 12 săptămâni. (News.ro)

3. Vaccinul Sputnik V, dezvoltat in Rusia, are o eficienţă de 91,6% împotriva Covid-19. Datele apar într-un studiu publicat în revista medicală The Lancet şi validate de experţi independenţi. Vaccinul rusesc folosește aceeași tehnologie ca vaccinul AstraZeneca, dar cu un nivel de eficienţă aproape la fel de mare ca vaccinurile pe bază de ARN mesager. (WSJ)

Una din Cronica Știrilor Pozitive: Înmatriculările Dacia din Franța, cea mai mare piață a mărcii, și-au revenit vertiginos în prima lună a acestui an, la un volum comparabil cu lunile bune dinainte de pandemie. (Profit.ro)

4. Guvernul a împrumutat în luna ianuarie 8,3 miliarde de lei, din care 7,36 miliarde lei prin vânzarea de titluri de stat pe piața internă către bănci și investitori, în timp ce 955 de milioane de lei au fost atrase de la populație prin vânzarea de titluri de stat prin Poștă și Trezorerie. (Profit.ro)

5. Economia SUA va reveni la nivelul de dinaintea pandemiei la mijlocul acestui an, conform unei estimări realizate de agenția care produce analize bugetare pentru Congresul american. (Link)

6. Nivelul corupției în Statele Unite a atins cel mai ridicat nivel din 2012, adică din ultimii nouă ani, arată un studiu Transparency International. Potrivit analizei, spălarea de bani și activitățile ilegale s-au accentuat pe fondul pandemiei de coronavirus, care a afectat puternic SUA. (Link)

7. Peste jumătate din cei 20 de milioane de locuitori ai capitalei indiene New Delhi au fost infectați cu noul coronavirus, potrivit unui studiu serologic desfășurat de guvern ale cărui rezultate sunt apropiate de cercetările făcute de sectorul privat. India a raportat oficial 10,8 milioane de cazuri de Sars-Cov-2, cel mai mare bilanț din lume după SUA. Studiul, bazat pe 28.000 de prelevări, sugerează că adevărata cifră din rândul populației de 1,35 miliarde de oameni a Indiei este mult mai mare și se apropie de nivelul de imunitate colectivă. (Hotnews)

8. Tesla a anunțat ca va rechema in service aproximativ 135.000 de mașini din gama Model S și Model X din cauza unor probleme touch-screen. Este cea mai mare operațiune de rechemare a constructorului auto condus de Elon Musk. (WSJ)

Una din Cronica de Tehnologie: SpaceX va realiza anul acesta ceea ce numește prima misiune spațială la care vor participa numai persoane civile. Patru persoane vor orbita în jurul Pământului într-o capsulă Crew Dragon: Jared Isaacman (CEO-ul Shift4 Payments), care va și comanda nava, un lucrător în sănătate din prima linie și două persoane care vor fi alese ulterior dintre donatorii pentru spitalul de copii St. Jude și clienții platformei de e-commerce Shift4Shop. (CNBC

9. Veteranul britanic Tom Moore, care a strâns aproximativ 33 de milioane de lire sterline în sprijinul lucrătorilor sanitari în timpul pandemiei, a murit din cauza Covid-19. În vârstă de 100 de ani, Moore a fost recent diagnosticat cu Covid-19 şi a fost internat la Bedford Hospital, după ce duminică a prezentat dificultăţi de respiraţie. (News.ro)

10. Poliția din Franța a întrerupt o orgie la care participau 81 de persoane, pentru încălcarea restricțiilor și regulilor legate de Covid. Ofițerii au descins într-un imobil din Collegien, de la marginea Parisului, vinerea trecută și au depistat zeci de persoane aflate în același loc. “Evenimentul a încălcat regulile din starea de alertă și au existat și probleme cu măștile și distanțarea socială”, a declarat un anchetator. (Link)

Fotografia serii – RIP Sir Tom Moore:

Ți-ar mai putea plăcea
Valeriu Gheorghiţă: 45% din centrele de vaccinare au activitate medie şi scăzută – Cronica serii
Cronica serii – Avem un medic la 335 locuitori si peste 60.000 unitati sanitare

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău