Declarație după reuniunea de la București: NATO este o alianţă defensivă, dar orice atac asupra oricărui aliat va primi un răspuns unit şi hotărât – Cronica dimineții

1. Miniştrii de Externe ai NATO au adoptat o declaraţie în cinci puncte în timpul reuniunii de la Bucureşti. Miniştrii au reiterat ideea că NATO este o alianţă defensivă, dar orice atac asupra oricărui aliat va primi un răspuns unit şi hotărât. Miniştrii au reiterat, de asemenea, sprijinul pentru Ucraina şi au condamnat agresiunea Federaţiei Ruse. NATO va continua să sprijine Ucraina, ”politic şi practic”, în timp ce va continua să se extindă, urmând ca, astfel, să devină mai puternică, iar statele mai sigure. (News.ro)

2. Măsura neimpozitării sumei de 200 lei se va aplica din ianuarie 2023 pentru salariaţii care au salariul minim brut pe ţară garantat în plată, fără a include sporuri şi alte adaosuri, prevăzut în contractul individual de muncă/raportul de serviciu, se arată în Nota de fundamentare a Ordonanţei de urgenţă privind unele măsuri fiscal-bugetare, publicată marţi de Ministerul Finanţelor. (Digi24)

3. Senatorul PSD Robert Cazanciuc a depus la Parlament, marţi, proiectul de modificare a legislaţiei penale care prevede ca niciun şofer băut, drogat sau fără permis care ucide oameni nevinovaţi să nu mai scape de executarea pedepsei cu închisoarea. (G4Media)

4. Consiliul UE a anunţat temele de pe agenda reuniunii pe care miniştrii de interne şi ai justiţiei din statele membre UE (Consiliul JAI) o vor avea în 8-9 decembrie la Bruxelles, iar aderarea României, Bulgariei şi Croaţiei la Spaţiul Schengen figurează pe primul loc al ordinii de zi. (News.ro)

5. Dacia Spring este cel mai ieftin automobil electric din Europa, dar reușește să fie în același timp și cel mai economic din punct de vedere al consumului, potrivit datelor rezultate din testele oficiale realizate de GreenNCAP în acest an. După încheierea ultimei sesiuni de teste, în care au fost publicate rezultatele pentru Hyundai Ioniq 5, Nio ET7, Renault Megane E-Tech și Tesla Model 3, Spring rămâne mașina electrică cea mai economică și cea mai puțin poluantă din Europa. (Profit.ro)

Din Cronica Sportivă: Copiii legitimaţi la orice club de fotbal din România afiliat la FRF, AMFB sau AJF pot beneficia de bilete gratuite la Superbet International Cup, triunghiularul fotbalistic Borussia Dortmund – Fiorentina – Rapid Bucureşti, programat în 10 decembrie, pe Arena Naţională. News.ro

6. Statele Unite iau în considerare trimiterea sistemului de apărare antirachetă Patriot în Ucraina pentru a sprijini capacităţile de apărare aeriană împotriva iminentelor atacuri ruseşti, a declarat marţi un oficial cu rang înalt din Pentagon. Apărarea aeriană a Ucrainei este „prioritatea principală” a SUA, a adăugat oficialul de la Pentagon. Aflat la Bucureşti, la reuniunea miniştrilor de externe din NATO, secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg, a recunoscut că există discuţii despre trimiterea de sisteme Patriot, dar a subliniat că înainte de a lua o asemenea decizie aliaţii trebuie să se asigure că ele vor putea funcţiona – că există pregătirea necesară pentru a le folosi, că există piese de schimb, muniţie etc. (News.ro)

7. Ministrul german al Justiției, Marco Buschmann, a recunoscut că Germania poartă responsabilitatea pentru războiul rus de agresiune din Ucraina, deoarece a sprijinit construcția gazoductului Nord Stream 2. „Decizia de a construi Nord Stream 2 după anexarea Crimeei în 2014 a fost contribuția Germaniei la izbucnirea războiului din Ucraina”, a spus Buschmann. El a adăugat că este de datoria Germaniei să „accepte direct acest adevăr” și să „tragă concluziile corecte”. (Politico)

8. Anglia și Țara Galilor sunt acum țări cu minorități creștine, potrivit recensământului din 2021, cu date prezentate acum, care arată, de asemenea, că Leicester și Birmingham au devenit primele orașe din Marea Britanie care au „majorități minoritare”. Recensământul a relevat o scădere de 5,5 milioane persoane a numărului de creștini și o creștere de 1,2 milioane a numărului de persoane musulmane, ceea ce a dus populația musulmană la 3,9 milioane persoane. Schimbările echivalează cu o scădere de 17% a numărului de creștini și o creștere de 44% a numărului de musulmani. (Profit.ro)

9. Australia a adoptat legislația pentru înființarea primei structuri naționale de anchetă a corupției din politica federală, o victorie majoră pentru premierul Anthony Albanese, care a militat intens pentru restabilirea integrității în guvern. Noua Comisie Națională Anticorupție va avea capacitatea de a investiga foștii parlamentari, de a obliga martorii să se prezinte când sunt chemați și să țină audieri publice în „circumstanțe extraordinare”. Comisia are și puteri retroactive, putând investiga presupusele abuzuri de putere care au avut loc înainte de crearea sa. (Bloomberg)

10. Senatul american a votat legea care recunoaște căsătoriile între persoane de același sex la nivel federal. Legea va fi, cel mai probabil, votată și în Camera Reprezentanților urmând să fie trimisă ulterior președintelui Biden spre promulgare. (NYTimes)

Fotografia dimineții – Mauna Loa, din Hawaii, cel mai mare vulcan activ din lume, a erupt pentru prima oară în ultimii aproape 40 de ani. Andrew Richard Hara/Getty Images:

Ți-ar mai putea plăcea
Ambasadorul în SUA: Românii vor putea călători în SUA fără vize din 1 decembrie 2025 – Cronica dimineții
Primul deces cauzat de coronavirus în afara Chinei – Cronica dimineții

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău