Anul viitor guvernul va avea de plătit dobânzi de aproape 4 miliarde de euro – Cronica dimineții

1. Cheltuielile statului român cu dobânzile vor trece anul acesta, pentru prima dată, peste pragul de 3 miliarde de euro, iar anul următor ar ajunge la 3,9 miliarde de euro, potrivit estimărilor Comisiei Europene. (Profit.ro)

2. Cererea pentru petrol ar fi înregistrat vârful anul trecut, conform unei analize Carbon Brief pe datele GP. În ultimii 50 de ani cererea s-a dublat, ajungând în 2019 la 100 milioane barili pe zi. BP estimase în 2018 că vârful va fi atins până în 2030. (Link)

3. Ministrul Transporturilor, Lucian Bode, a explicat că România trebuie să realizeze o parte din coridorul pan-european Constanţa – Bucureşti – Piteşti – Sibiu – Nădlac până în 2030, în caz contrar se pierd fondurile atrase pentru loturile de autostrăzi date deja în folosinţă. Din acest coridor face parte şi inelul de centură al Capitalei care se află în diferite stadii de realizare. (News.ro)

Una din Cronica de Business: Retailerul suedez H&M a anunțat un profit trimestral peste estimări, în contextul în care revenirea vânzărilor după ridicarea măsurilor de izolare a depășit așteptările. Retailerul a obținut, în trimestrul al treilea fiscal, un profit brut de circa 2 miliarde de coroane suedeze ($228 milioane), de cinci ori peste nivelul așteptat de analiști. (Profit.ro)

4. WSJ anunță că autoritățile americane vor trimite în judecată Facebook pentru încălcarea legilor concurenței. O acțiune similară este pregătită și împotriva celor de la Google. (WSJ)

5. Germania a vândut obligațiuni cu scadență la 7 ani având o dobândă negativă de minus 0,62%. Au fost depuse oferte de 7,255 miliarde euro, la un prospect de 4 miliarde de euro. (Link)

6. Organizaţia Mondială a Comerţului a constatat marţi că Statele Unite au încălcat regulile comerciale internaţionale prin impunerea unor tarife de mai multe miliarde de dolari Chinei, în războiul comercial al preşedintelui Donald Trump cu Beijingul. Decizia a nemulţumit puternic Washingtonul. (News.ro)

7. Numărul copiilor vaccinați împotriva difteriei, tetanosul său rujeolei, la nivel global, a scăzut anul acesta la nivelurile anilor ‘90, conform unui raport al fundației Bill și Melinda Gates. (Time)

Una din Cronica Externa: Un om de știință de top din China a anunțat că un vaccin pentru noul coronavirus va fi gata în noiembrie, întrucât testele clinice au progresat fără probleme și se fac pregătiri pentru producția de masă. (Link)

8. Un sondaj arătă că favorabilitatea pentru SUA a populației din alte țări este la cel mai scăzut nivel din 2000, de când a început să fie măsurată. Britanicii și japonezii au declarat în proporție de 41% că au o părere pozitivă despre SUA, francezii 31%, germanii 26%, canadienii 35% și australienii 33%. (Link)

9. Kim Kardashian a anunțat că se alătură boicotului împotriva Facebook și Instagram și nu va posta nimic azi, pentru 24 de ore. Mișcarea “Stop Hate for Profit” critică rețeaua socială pentru că încurajează propaganda și răspândirea informațiilor false. Kim Kardashian are 188 milioane de urmăritori pe Instagram. (Bloomberg)

10. Disney a prezentat trailerul pentru sezonul 2 al serialului “The Mandalorian”. Premiera va avea loc pe 30 octombrie, pe platforma de streaming Disney+. (Variety)

Fotografia dimineții prezintă a harta NASA cu toate incendiile active din lume:

Ți-ar mai putea plăcea
Cronica dimineții – Parlamentul britanic a preluat controlul Brexitului de la Theresa May
Ministrul de Externe se întâlnește, la Washington, cu secretarul de stat al SUA Mike Pompeo – Cronica dimineții

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău