Deficitul bugetar a ajuns la 14,7 miliarde lei pe primele cinci luni – Cronica dimineții

1. Deficitul bugetar, cheltuielile Guvernului care depășesc veniturile și sunt acoperite din împrumuturi, a ajuns în primele cinci luni la 14,7 miliarde lei. Suma reprezintă 1,4% din PIB și este cu 80% mai mare comparativ cu deficitul din perioada ianuarie-mai a anului trecut, când minusul a fost de 11,4 miliarde de lei, respectiv 1,1% din PIB. În timp ce Guvernul a avut venituri mai mari cu 11,6%, cheltuielile au crescut în aceeași perioadă cu 16,3%, motivul cel mai evident fiind avansul accelerat al salariilor din sectorul public, cu 24,6%. (Profit.ro)

2. Economia americană a atins 121 de luni consecutive fără recesiune, cea mai lungă perioadă de până acum. (Axios)

3. Preşedintele Klaus Iohannis s-a întors, de la Bruxelles, pentru primirea premierului Republicii Moldova, Maia Sandu, care face o vizită oficială în România la invitaţia sa. Preşedintele va reveni apoi la Bruxelles pentru summitul Uniunii Europene. Întâlnirea cu Maia Sandu are loc la ora 8. (News.ro)

4. Legea privind votul în diaspora a fost adoptată de plenul Senatului, după ce s-au dat două voturi. La primul, proiectul nu întrunise numărul necesar de voturi favorabile pentru a fi adoptat. Legea prevede prelungirea duratei de vot la trei zile – vineri, sâmbătă şi duminică – pentru românii din diaspora şi posibilitatea ca votarea să continue până la ora 24.00. (News.ro)

5. România a coborât 32 de locuri într-un clasament al țărilor cu cel mai rapid internet fix și a ieșit din Top 5. România se află acum pe locul 37 în ierarhia globală, cu o viteză medie de descărcare de 21,80 Mbps, comparativ cu poziția a cincea ocupată în 2018, potrivit datelor Cable.co.uk. Viteza medie a serviciilor de internet fix a încetinit de la 38,60 Mbps. (Profit.ro)

6. Regiunea Bucuresti-Ilfov a contribuit anul trecut cu 26,6% din PIB-ul la nivel naţional. La mare distanţă, în spate, au urmat regiunile Sud Muntenia (12,3%), Nord-Vest (11,8%) şi Centru (11,5%). Regiunile din partea de est a ţării şi-au îmbunătăţit performanţa relativă şi au reuşit să treacă pragul de zece procente (10,5% Sud-Est şi 10,2% pentru Nord-Est). (Cursdeguvernare)

7. România a plătit, anul acesta, cel mai mult, din Europa, pe gazul rusesc importat. (Economica)

8. Virginia devine unul din primele state americane în care distribuirea de materiale false, nud sau porno, fără consimțământ, prezinta o infracțiune. Legea a intrat ieri în vigoare. (ArsTehnica)

9. Facebook a anunțat că va interzice, din toamnă, reclamele care încurajează utilizatorii din SUA să nu iasă la vot.  (Reuters)

10. Larry Sanger, cofondator Wikipedia, a îndemnat utilizatorii să boicoteze rețelele sociale, pe 4 și 5 iulie, pentru a le forța să redea controlul datelor personale. (BBC)

Fotografia dimineții vine din Ipanema beach, Rio de Janeiro. Carl de Souza/AFP/Getty Images:

Ți-ar mai putea plăcea
Cronica diminetii – Amazon atinge o evaluare de $900 miliarde
Cronica dimineții – Sheryl Sandberg, COO Facebook, le-a cerut celor din echipa de comunicare să-l investigheze pe Soros

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău