Deficitul bugetar în iulie a fost de numai 164 milioane de lei – Cronica dimineții

1. Execuţia bugetului general consolidat în primele şapte luni ale anului s-a încheiat cu un deficit de 33,97 miliarde lei (2,89% din PIB) în scădere, faţă de deficitul de 49,68 miliarde lei (4,71% din PIB), înregistrat la aceeaşi perioadă a anului 2020, a anunţat Ministerul de Finanţe. În iulie, deficitul a fost de numai 164 milioane de lei. (News.ro)

2. Riscul producerii cheagurilor de sânge este mai ridicat la pacienții Covid-19 decât la cei care s-au vaccinat cu AstraZeneca sau Pfizer. Concluzia apare după un amplu studiu, realizat între Decembrie 2020 și Aprilie 2021, pe 29 de milioane de persoane vaccinate și 1,7 milioane persoane infectate cu noul coronavirus. La 10 milioane de persoane vaccinate, 66 au fost afectați de această problemă, în timp ce la același număr de pacienți cu Covid-19, 12614 au avut cheaguri de sânge. (Bloomberg)

3. Proiectul de rectificare bugetară slăbește consolidarea bugetară așa cum era anunțată pentru anul 2021, spune Consiliul Fiscal, într-o opinie critică la adresa documentului transmis de Ministerul Finanțelor. Potrivit instituției, se manifestă astfel un derapaj major pe partea de cheltuieli bugetare având drept explicații principale incapacitatea de a le ține sub control, o subbugetare în construcția bugetară inițială și creșteri de prețuri peste așteptări la bunuri și servicii achiziționate de stat. (Profit.ro)

Extra: Preşedintele american Joe Biden a transmis un mesaj către autorii atacului de la Kabul, afirmând că SUA nu va uita niciodată şi nu va ierta şi aceştia vor fi vânaţi, până vor plăti. El a afirmat că responsabili de atac sunt membri ai grupului ISIS-K. 13 americani și-au pierdut viața în atacurile de ieri. (WSJ)

4. CNSU a publicat noua listă a țărilor cu risc epidemiologic, pe coduri de culori – roșu, galben și verde, în funcție de incidența cazurilor de COVID-19. Bulgaria, una dintre destinațiile preferate ale românilor, a intrat în zona galbenă, ceea ce înseamnă că doar cei vaccinați și cei care prezintă un test PCR negativ sunt scutiți de carantină la întoarcerea în țară. (Digi24)

5. Ministerul Finanțelor Publice a împrumutat 176 de milioane de euro până în decembrie 2023, la un randament negativ. Este a doua licitație din istorie cu randament negativ pentru România. (Profit.ro)

6. Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat că în mod „categoric se strâng semnăturile pentru demiterea doamnei Clotilde Armand” şi că până acum au fost adunate 20.000 de semnături, ţinta fiind de 60.000. (News.ro)

Promo: Au apărut încă două episoade EIDOS Talks – seria de dezbateri despre efectele negative generate de creșterea exponențială a utilizării techologiei în informarea corectă a cetățenilor.

  • EP. 3 – detalii și fragmente, aici  – îi are ca invitați pe Sergiu Toader (ex ProTV si Realitatea TV)Cătălin Tolontan (Ringier), Mihai Voinea (Recorder) și Petrișor Obae (Pagina de Media) și analizează – în moderarea lui Dragoș Stanca (Upgrade 100) – investițiile în ecositemul jurnalistic din România: de la moguli, la trusturi media și noi startupuri de presă.
  • EP. 4 – detalii și fragmente, aici – are ca temă educația media, nu doar în școli, și e moderat de Vlad Tăușance (Friends for Frieds / Superscrieri) invitați fiind: Ioana Avădani (CJI), Codruța Simina (PressOne și MisReport), Dragoș Iliescu (Brio), Marian Voicu (TVR și Verdica) și Mihai Peticilă (EduPedu și ProTV).
Seria EIDOS Talks e o co-producție UPGRADE 100 și Fundația EIDOS, cu sprijin din partea UniCredit Bank și a reprezentanței Comisiei Europene în România.

5. Talibanii s-au angajat să-i lase să plece pe americani şi pe afganii în situaţie de risc care se vor afla în Afganistan după 31 august, a declarat miercuri şeful diplomaţiei americane, Antony Blinken. (Digi24)

7. Oficialii americani de la Kabul le-ar fi dat talibanilor datele americanilor și afganilor care au colaborat cu aliații pentru ca aceștia să fie lăsați să treacă de coridoarele ridicate pe drumurile spre aeroport. (Politico)

8. Curtea Supremă a Statelor Unite a anulat moratoriul impus de președintele Biden luna aceasta, care prelungea interzicerea evacuărilor pentru chiriașii care nu și-au plătit chiriile. Milioane de americani sunt în risc de a fi evacuați. (Bloomberg)

9. Rezultatele clinice au arătat că un vaccin împotriva malariei dezvoltat de GSK a redus cu 70% gravitatea bolii. Studiile clinice au fost făcute pe aproape 6000 de copii cu vârsta între 5 și 17 luni din Burkina Faso și Mali. (TheTimes)

Din Cronica Sportivă: Irina Begu s-a calificat în semifinalele turneului de tenis de la Cleveland, după ce a învins-o pe bielorusa Aliaksandra Sasnovich, 6-2, 6-4, într-o oră și 39 de minute. În semifinale, Irina va juca cu poloneza Magda Linette. Rezultatul de la Cleveland o aduce pe Irina Begu înapoi în primele 70 de jucătoare ale lumii. (Treizecizero)

10. Fostul ministru al Comunicațiilor din guvernul afgan, mutat în Germania în septembrie anul trecut, livrează pe bicicletă mâncare pentru o aplicație de livrat mâncare. Cu diplome în IT și Telecom, Sayed Sadaat nu a reușit să-și găsească un loc de muncă potrivit pregătirii, principalul motiv fiind necunoașterea limbii germane. (Reuters)

Fotografia dimineții – Femeile din Yemen participă la un turneu de șah. Mohammed Huwais/AFP/Getty Images:

Ți-ar mai putea plăcea
Nicușor Dan: 50% din populaţia Bucureștiului suferă de lipsa apei calde – Cronica dimineții
Biden și Putin au acceptat să se întâlnească pentru a discuta situația din Ucraina – Cronica dimineții

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău