Deficitul României în comerțul cu produse agroalimentare a crescut cu peste 31% în primul semestru din acest an – Cronica de Business

1. Deficitul României în comerțul cu produse agroalimentare a crescut cu peste 31% în primul semestru din acest an, comparativ cu perioada similară din 2020, depășind 1,27 miliarde de euro, potrivit datelor furnizate de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale. (Profit.ro)

2. Indicatorul de Incredere Macroeconomică realizat de Asociaţia CFA România a scăzut în luna august, pentru a doua lună consecutiv, pe fondul prudenţei generate de intrarea în valul 4 al pandemiei. Analiştii estimează o evoluţie, în termeni reali a PIB în acest an, cu o valoare medie de +7,2%. (News.ro)

3. Prețul petrolul continua să crească, un baril West Texas Intermediate depășind $75, în timp ce barilul Brent a atins cea mai ridicată cotație din octombrie 2018, în condițiile în care stocurile din SUA au atins cel mai redus nivel din ultimii 3 ani. (Bloomberg)

4. Companiile petroliere Black Sea Oil&Gas (BSOG), Petro Ventures și Gas Plus, care dețin concesiunea perimetrului offshore de gaze naturale Midia, cel mai avansat proiect de exploatare de gaze din sectorul românesc al Mării Negre și singurul cu decizie finală de investiție, au solicitat Agenției Naționale pentru Resurse Minerale (ANRM) prelungirea acordului de concesiune încheiat cu statul român, cu 15 ani, perioada maximă permisă de legislația în vigoare. (Profit.ro)

5. Marea Britanie ar putea mobiliza armata pentru livrarile de combustibil, după un weekend de panică in care mai multe benzinării din țară au ramas fără combustibil. În ultimele zile au fost văzute cozi lungi de mașini în afara benzinăriilor din Marea Britanie, șoferii facandu-si plinul în urma rapoartelor mass-media despre un deficit iminent (CNBC). Aproape o treime din benzinăriile grupului BP din Marea Britanie au rămas fără carburanţi duminică. (News.ro)

6. Clasa de mijloc din Germania nu-și mai poate permite cumpărarea unei case. Valoarea media a unui împrumut ipotecar a ajuns la 312.000 de euro, ceea ce reprezintă de aproximativ 7 ori venitul lor disponibil. Ponderea împrumuturilor fără avans a crescut la peste 20%. (Link)

7. Polestar este aproape de intrarea pe bursă printr-o fuziune cu o companie listată care ar putea evalua producătorul suedez de vehicule electrice la $20 miliarde. Polestar este deținută de producătorul chinez auto Zhejiang Geely Holding, același grup care deține și Volvo. (WSJ)

8. 56% dintre locuitorii Berlinului, participanții la votul unui referendum consultativ, au fost de acord că primăria să expropieze companiile mari care au minim 3000 de locuințe în proprietate. Criza imobiliară din Berlin a devenit acută după ce costul chiriilor a crescut foarte mult în ultimii ani, în condițiile în care 84% dintre locuitori sunt chiriași. (Bloomberg)

9. Cotațiile principalelor cryptomonede au revenit, luni dimineața, la valorile de vineri, de dinaintea anunțului Băncii Centrale a Chinei de interzicere a oricăror tranzacții cu monede virtuale. Cotația bitcoinului este de aproximativ $44.000, în timp ce etherul a depășit $3100.

10. Thailanda a fost de acord să reducă la jumătate, adică șapte zile, carantină obligatorie pentru vizitatorii complet vaccinați, începând cu luna viitoare. Carantina și orice altă restricție, inclusiv perioada de izolare, vor fi eliminate pentru călătoriile în 10 provincii cheie, inclusiv Bangkok, în noiembrie, pentru a ajuta la revigorarea economiei sale dependente de turism. (Bloomberg)

Ți-ar mai putea plăcea
Elon Musk vrea să crească veniturile Twitter de la $5 miliarde, cât au fost anul trecut, la $26,4 miliarde, până în 2028- Cronica de Business
Compania lui Warren Buffett, pierdere netă de $50 miliarde în primul trimestru – Cronica de business
2 comentarii la acest articol

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău