Defrișările din pădurea tropicală amazoniană din Brazilia au scăzut cu 68% în aprilie, în ritm anual – Cronica de Mediu

1. Oamenii de știință au descoperit microbi care mănâncă plastic în medii reci, cum ar fi solul arctic și versanții alpini, o descoperire care ar putea rezolva poluarea cu plastic. Anual, aproximativ 400 de milioane de tone metrice de plastic sunt aruncate în fiecare an, un număr care se așteaptă să crească în următoarele decenii. (Vice)

2. Nouă persoane au murit și peste 36.000 mii au fost evacuate din casele lor, în timp ce ploile torențiale au lovit regiunea Emilia-Romagna din nordul Italiei, declanșând inundații și alunecări de teren, au declarat oficialii miercuri. Ministrul Protecției Civile a declarat că în unele zone a plouat în 36 de ore cât jumătate din precipitațiile medii anuale, provocând umflarea râurilor, trimițând apa în cascade prin orașe și scufundând mii de acri de teren agricol. (Hotnews)

3. Un parc fotovoltaic cu o putere instalată mai mare decât cea a unui reactor de la Cernavodă se va construi în România, ceea ce reflectă apetitul investitorilor de a redeveni jucători pe această piaţă, a declarat George-Sergiu Niculescu, preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei. (Digi24)

4. Mai mult de jumătate dintre cele mai mari lacuri și rezervoare din lume au pierdut cantități semnificative de apă în ultimele trei decenii, potrivit unui nou studiu, care considera vinovate, in mare parte, schimbările climatice și utilizarea excesivă a apei. În timp ce lacurile acoperă doar aproximativ 3% din planetă, ele dețin aproape 90% din apa dulce și sunt surse esențiale de apă potabilă, irigare și energie și oferă habitate vitale pentru animale și plante. Consumul nesustenabil de apă este motivul predominant din spatele micșorării Mării Aral în Uzbekistan și a Mării Salton din California, în timp ce modificările cantităților de precipitații au determinat declinul Marelui Lac Sărat, arată raportul. În Arctica, lacurile s-au micșorat din cauza unei combinații de schimbări de temperatură, precipitații si evaporare. (CNN)

5. Cele mai mari 21 de companii din industria combustibililor fosili datorează despăgubiri în valoare de 209 miliarde de dolari pe an comunităților cel mai afectate de schimbările climatice. Studiul, intitulat sugestiv “Time to pay the Piper”, aduce argumente conform cărora corporațiile generatoare de dioxid de carbon ar trebui să folosească o parte din “averea lor contaminată” pentru a compensa victimele și dezinformarea răspândită.(Theguardian )

6. Mai bine de o treime din suprafața arabilă a țării este cu risc de aridizare, posibil chiar deșertificare, potrivit unui studiu al Ministerului Mediului. Sunt peste 800.000 de hectare pe care agricultura se va practica din ce în ce mai greu. Cele mai afectate zone sunt în județele Olt, Dolj și Mehedinți. (Economica)

7. O treime din populația globală va trăi în zone extrem de călduroase, având o medie anuală de peste 29 de grade C, până în 2080, dacă lumea își va continua traiectoria actuală, relevă un nou studiu. India, Nigeria și Indonesia, unele dintre cele mai populate tări din lume, se află pe această listă. Temperaturile medii globale ar urma să crească cu 2,7 grade C în ultimele două decenii ale secolului. (Bloomberg)

8. Reciclarea a fost promovată de industria materialelor plastice ca o soluție cheie la problema tot mai mare a deșeurilor de plastic. Dar un studiu a descoperit că reciclarea în sine ar putea elibera cantități uriașe de microplastice. O echipă internațională de oameni de știință a prelevat probe de apă uzată dintr-o fabrică de reciclare de ultimă generație, într-o locație nedezvăluită din Marea Britanie. Ei au descoperit că microplasticele eliberate în apă au reprezentat 13% din plasticul procesat. Instalația ar putea elibera până la 75 de miliarde de particule de plastic în fiecare metru cub de apă uzată, au estimat ei. (Theguardian)

9. Franța a interzis zborurile interne pe distanțe scurte acolo unde există alternative cu trenul, în încercarea de a reduce emisiile de carbon. Legea a intrat în vigoare la doi ani după ce legislatorii au votat pentru eliminarea rutelor în care aceeași călătorie poate fi făcută cu trenul în mai puțin de două ore și jumătate. Activiștii pentru climă propuseseră eliminarea călătoriilor cu avionul acolo unde se putea ajunge cu trenul în mai puțin de patru ore.  Interdicția exclude practic toate călătoriile cu avionul între Paris și orașe precum Nantes, Lyon și Bordeaux, în timp ce zborurile de legătură nu sunt afectate. Criticii au descris ultimele măsuri ca fiind „interdicții simbolice”. (G4media)

10. Defrișările din pădurea tropicală amazoniană din Brazilia au scăzut cu 68% în aprilie, față de anul precedent, conform datelor preliminare ale guvernului, un câștig major pentru președintele Luiz Inacio Lula da Silva, deoarece reprezintă prima scădere majoră sub supravegherea sa. (Reuters)

Ți-ar mai putea plăcea
Calota de gheață a Antarcticii de Vest s-a topit brusc în urmă cu opt mii de ani – Cronica de Mediu
Oamenii de știință sârbi instalează un foto-bioreactor urban pentru a capta CO2 și produce O2 la fel ca arborii – Cronica de Mediu
Un comentariu

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău