SUA și China anunță că au ajuns la un acord privind triplarea capacităților de producție de energie verde până în 2030 – Cronica de Mediu

1. Instituțiile UE au convenit să adopte legea pentru refacerea ecosistemelor deteriorate. Fiecare țară membră va trebui să ia măsuri pentru restabilirea a 20% din acumulările de apă și pădurile degradate, până în 2030. (Reuters)

2. Emisiile de gaze cu efect de seră vor scădea în ritmul actual cu doar -2% în 2030 față de nivelurile din 2019, mult sub obiectivul de -43% propus pentru încetinirea încălzirii globale. Statele lumii fac progrese insuficiente și nu-și asumă angajamentele în acest sens. (Reuters)

3. SUA și China anunță că au ajuns la un acord privind triplarea capacităților de producție de energie verde până în 2030, la nivel global, și eliminarea treptată a utilizării cărbunelui. Este prima dată când China își asumă o reducere a emisiilor economiei sale. (nytimes)

4. Experții avertizează că decesele în rândul persoanelor cu probleme de sănătate mintală vor crește, pe măsură ce criza climatică se agravează. Potrivit unui studiu, schizofrenia a devenit un factor de risc mai mare decât afecțiunile renale sau cardiace. Creșterea temperaturilor a fost asociată cu tentativele de sinucidere și cu rate crescute de vizite la serviciile de urgență legate de sănătatea mintală, potrivit mai multor studii recente. Expunerea pe termen lung la poluarea aerului a fost asociată cu o anxietate crescută. Capacitatea de a regla temperatura corpului are legătură și cu substanțele chimice ale creierului, cum ar fi serotonina și dopamina, care sunt în general mai scăzute în creierul persoanelor cu afecțiuni psihice. În plus, unele medicamente antipsihotice, adesea folosite pentru a trata schizofrenia, tulburarea bipolară sau paranoia, pot crește riscul prin afectarea capacității de transpirație sau prin creșterea temperaturii centrale a corpului. (CNN)

5. Northvolt (Suedia) anunță că a dezvoltat o baterie sodiu-ion mai durabilă și mai ieftin de produs, decât cele Li-ion. În viitor, ar putea reduce dependența producătorilor europeni de componente din China. (Biziday)

6. Modelele economice privind impactul schimbărilor climatice ar trebui schimbate. Numeroși experți arată că pagubele înregistrate deja sunt mai mari decât cele estimate, iar vechile modelări oferă doar o scuză pentru inacțiunea politicienilor. O analiză Reuters arată că economiștii din întreaga lume își actualizează estimările cu privire la impactul pe care încălzirea globală îl va avea asupra economiei mondiale, înaintea discuțiilor pe tema crizei climatice care vor avea loc în luna decembrie, în Dubai. Conform acestora, temperaturile record, secetele, inundațiile și incendiile din acest an au provocat pagube în valoare de miliarde de dolari. (Biziday)

7. Uniunea Europeană va susţine ca acordul final al summitului asupra climei (COP28) care va avea loc la Dubai să includă încetarea producţiei şi consumului de combustibili fosili (cărbune, petrol şi gaz) în scop energetic, plus triplarea producţiei de energie regenerabilă şi creşterea eficienţei energetice. (Economica)

8. Peste 500 de mii de persoane au murit în 2021 în Europa, din cauza bolilor provocate sau agravate de aerul poluat. Jumătate din decese ar fi putut fi evitate, dacă erau respectate obiectivele de limitare a poluării. Datele Agenției Europene de Mediu arată că peste jumătate din numărul deceselor (253.000) au fost cauzate de particule fine găsite în aer, cunoscute sub numele de PM2,5 (cu diametrul mai mic de 2,5 micrometri), care au depășit limitele maxime recomandate de Organizația Mondială a Sănătății. 52.000 de decese au fost cauzate de nivelurile excesive de dioxid de azot (NO2) și alte 22.000 de decese au fost cauzate de expunerea persoanelor pe termen scurt la niveluri excesive de ozon. (EEA)

9. China a terminat construcția celui mare mare parc fotovoltaic din lume, dezvoltat pe o suprafață de 20 km pătrați în deșert, lângă Abu Dhabi. Cele 4 milioane de panouri solare vor reduce emisiile de carbon cu 2,4 milioane tone pe an și vor alimenta cu energie 200.000 de case. (SCMP)

10. O companie necunoscută din Emiratele Arabe Unite a cumpărat dreptul de a derula proiecte de conservare a mediului pe o suprafață împădurită din Africa egală cu aproape întreg teritoriul Regatului Unit, relatează CNN. Firma din Dubai se poate folosi apoi de aceste proiecte pentru a vinde certificate de carbon altor companii și guverne în timp ce acestea continuă să polueze planeta prin arderea de combustibili fosili. (DIGI24)

Ți-ar mai putea plăcea
Temperatura medie a României a crescut cu 2,4 grade în ultimii 60 de ani – Cronica de Mediu
Găurile din gazoductele Nord Stream din Marea Baltică au dus la ceea ce este probabil cea mai mare scurgere de metan – Cronica de Mediu
Un comentariu

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău