Deputații au votat dublarea alocației pentru copii – Cronica serii

Guvernul își va angaja răspunderea pe buget luni, la ora 16.00, în plenul reunit al Parlamentului, au decis Birourile permanente reunite.

1. La inițiativa PSD, Camera Deputaților a votat un proiect de lege care prevede dublarea alocației de stat pentru copil. Măsura mai trebuie promulgată de șeful statului. Impactul asupra bugetului va fi de 6 miliarde. (Profit.ro)

2. Azi Camera Reprezentanților va vota demiterea președintelui Trump. Cel mai probabil votul va fi pozitiv deoarece Democrații au majoritatea în Cameră. Moțiunea se va bloca la Senat unde Republicanii domină. (BBC)

3. Doua despre pensiile speciale: 1. Legea privind eliminarea pensiilor speciale cu excepţia celor ale militarilor şi poliţiştilor, aflată pe ordinea de zi a şedinţei Camerei Deputaţilor a fost amânată pe fondul nemulţumirilor exprimate de magistraţi şi al protestelor grefierilor. (News.ro) 2. Comisia pentru muncă a Camerei Deputaţilor a dat raport favorabil pentru abrogarea pensiilor speciale. Singurii care își mentin privilegiile sunt militarii și polițiștii. Magistrații își pierd pensiile speciale deși au de partea lor o decizie a Curții Constituționale care spune că modificarea acestora este neconstituțională. De asemenea, sportivii și artiștii își pierd pensiile speciale. (Hotnews)

4. Numărul mediu de pensionari a fost, în trimestrul III al anului, de 5,146 milioane persoane, în scădere cu 13.000 persoane faţă de trimestrul precedent. Pensia medie lunară a fost de 1.296 lei, în creṣtere cu 4,9% (61 lei) faṭă de trimestrul precedent. (News.ro)

Promo: Dacă vrei să-ți diversifici portofoliul și să devii investitor early-stage în startupurile inovative și etice din România, acum ai ocazia prin SeedBlink, cea mai mare platformă locală de equity crowdfunding. SeedBlink filtrează startupurile și democratizează investițiile, facilitând plasamente între 2,500 si 25,000 EUR per companie. Prima campanie s-a închis exclusiv cu business angels iar acum este live listarea pentru public a Evertoys, un Netflix al jucăriilor” care a implementat modelul “toys as a service”. În mai puțin de o săptămână s-au strâns 55,000 din 150,000 EUR, detalii aici: Evertoys – Equity Crowdfunding.

5. Companiile Peugeot SA și Fiat Chrysler Automobiles au anunțat oficial acordul privind fuziunea lor. Potrivit anunțului, „noua entitate va deveni al patrulea constructor auto mondial în volume și al treilea după cifra de afaceri, cu vânzări anuale de 8,7 milioane de vehicule și o cifră de afaceri consolidată de aproape 170 miliarde euro”. (Profit.ro)

6. Facebook a recunoscut că strânge informații despre locul unde se află fiecare dintre utilizatorii săi în permanență, din rațiuni de securitate și în scopuri publicitare, indiferent dacă aceștia au activat sau nu geolocalizarea pe dispozitivele lor. (Profit.ro)

7. Numărul directorilor generali care au părăsit anul acesta companiile americane este cel mai ridicat din ultimii 17 ani. (Axios)

Una din Cronica de Tehnologie: NASA vrea să construiască un telescop de dimensiuni foarte mari, cu ajutorul căruia să caute exoplanete. HabEx (Habitable Exoplanet Observatory) va folosi o oglindă lată de 4 metri, față de oglinda de 2,4 metri cu care este dotat Hubble, și va filtra lumina stelelor îndepărtate cu ajutorul unei vele care măsoară 52 metri. (Futurism)

8. Cercetătorii de la celebra universitate americană MIT au prezentat un nou tip de robot, capabil să-şi modifice dimensiunea în funcţie de sarcina pe care trebuie să o rezolve, putând deveni mai mare sau mic de la caz la caz. (News.ro)

9. Australienii au îndurat ieri cea mai călduroasă zi din istoria înregistrărilor meteorologice conform rezultatelor preliminare emise de Biroul de Meteorologie. Media temperaturilor maxime înregistrate pe teritoriul țării a fost de 40,9 grade Celsius, fiind doborât astfel recordul precedent de 40,3 grade, stabilit în ianuarie 2013. (Profit.ro)

10. Vladimir Putin folsește computere ce rulează Windows XP, atât la Kremlin cat și la reședința sa de lângă Moscova. Microsoft a încetat să mai furnizeze updateuri de securitate pentru XP acum 5 ani. (TheGuardian)

Fotografia serii ilustrează divizarea din societatea americană înainte de votul de destituire al președintelui Trump. Getty Images:

Ți-ar mai putea plăcea
Economia României a crescut în primul trimestru – Cronica serii
Cronica serii – Rusii protesteaza impotriva cresterii varstei de pensionare

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău