Deripaska: Rusia ar putea rămâne fără bani anul viitor – Cronica de Business

1. În zona Euro, creșterea prețurilor de consum a scăzut ușor, până la 8,5%, în februarie, de la 8,6% în ianuarie, deoarece prețurile la servicii, bunuri și alimente au crescut mai rapid, chiar dacă creșterea prețurilor la energie a încetinit. Economiștii chestionați de Reuters se așteptau ca inflația să scadă la 8,2%. (FT)

2. Miliardarul rus Oleg Deripaska a declarat că Rusia ar putea rămâne fără bani anul viitor și va avea nevoie de investiții din țările „prietenoase” pentru a înlătura efectelor sancțiunilor asupra economiei. „De anul viitor nu vor mai fi bani”, a spus Deripaska, joi, la Forumul Economic de la Krasnoyarsk din Siberia. „Vom avea nevoie de investitori străini”. Deripaska deține Rusal Internațional, cel mai mare producător de aluminiu din afara Chinei. (Bloomberg)

3. Cel mai mare cumpărător de autovehicule din România, Autonom Services, și-a majorat substanțial afacerile și are un câștig net de 8 ori mai mare decât cel din anul pandemiei, 2020. Autonom Services, compania de servicii de mobilitate care a atras inclusiv finanțarea Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) vânzând obligațiuni pe bursă, a realizat în 2022 venituri totale din exploatare de 646,26 milioane lei, în creștere cu 64,71% față de exercițiul financiar precedent. Compania a raportat un profit de 61,49 milioane lei, de aproape 3 ori mai mare decât cel de 22,29 milioane lei din 2021 și de 8 ori și jumătate mai ridicat decât profitul net de 7,20 milioane lei din anul restricțiilor introduse de stat. (Profit.ro)

4. Guvernul chinez ar putea anunța la finalul acestei săptămâni ținta pentru creșterea PIB-ului pentru acest an, de minim 5%. Analiștii estimează creșterea economiei Chinei, pentru acest an, la 5,8%. (CNBC)

5. Gigantul petrolier Aramco a semnat o scrisoare de intenție pentru a deveni acționar minoritar în cadrul noii companii de motoare și cutii de viteze, care este pe cale să fie înființată de Renault Group și Geely. (Profit.ro)

Promo: Retacom.ro – tot ce ține de fier – este unul dintre cei mai puternici distribuitori de produse siderurgice din centrul țării. Retacom „steel center” comercializează toată gama de produse din oțel utilizate la producția de confecții și construcții metalice, execută prelucrări primare ale acestora și le transportă în curtea Dvs.

6. În ianuarie, stocul de semiconductori din Coreea de Sud a crescut cu cel mai rapid ritm din aproape 27 de ani. Stocurile de cipuri au crescut cu 28% față de decembrie 2022, ceea ce reprezintă cea mai mare creștere din februarie 1996, a anunțat biroul de statistică din Coreea de Sud. În ritm anual, anual stocurile au crescut cu 39,5%. (Bloomberg)

7. Veniturile din petrol și gaze ale Rusiei au scăzut cu 40% în ianuarie, a anunțat Agenția Internațională pentru Energie. Potrivit datelor IEA, exporturile de petrol și gaze ale Rusiei au generat $18,5 miliarde în ianuarie, o scădere de 38% față de ianuarie anul trecut. (BusinessInsider)

8. Administrația Biden va continua să discute despre achizițiile de petrol rusesc ale Indiei cu oficialii guvernamentali, dar este mulțumită că prețul plătit per baril este cu mult sub limită de preț impusă de Vest, au declarat oficiali înalți ai Departamentului de Stat. Achizițiile de petrol rusesc de către India sunt un subiect constant de discuție între SUA și India, deoarece Washingtonul încearcă să blocheze Rusiei veniturile de care are nevoie pentru a finanța invazia să în Ucraina. (Bloomberg)

9. Fondatorul și proprietarul Zara, Amancio Ortega, și-a extins portofoliul global de proprietăți imobiliare comerciale anul trecut, achiziționând cel puțin 10 proprietăți în America de Nord și Marea Britanie pentru $2+ miliarde. (Bloomberg)

10. Ministrul de Externe din Bangladesh a declarat că firmele care obțin profituri din războiul din Ucraina ar trebui să compenseze națiunile afectate, mai puțin dezvoltate. „În acest război, unele companii obțin profit rapid, companiile energetice și companiile de apărare. Prin urmare, ar trebui ca aceste companii să aloce cel puțin 20% din profit acelor țări care sunt cele mai afectate, cum suntem noi”. (CNBC)

Ți-ar mai putea plăcea
Sistemul bancar din România a trecut pe exces de lichiditate – Cronică de Business
Ministerul Finanțelor intenționează să păstreze participația la Fondul Proprietatea – Cronica de Business

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău