Distrugerea pădurilor a crescut cu 4% anul trecut la nivel mondial, comparativ cu 2021 – Cronica de Mediu

1. UE trebuie să reducă poluarea cu gaze cu efect de seră de aproape trei ori mai repede decât a făcut-o în ultimul deceniu pentru a-și atinge obiectivele climatice. În încercarea de a opri evoluția extrema a vremii, UE a promis că va pompa în aer cu 55% mai puțin gaz, pentru a stopa încălzirea planetei, în 2030 comparativ cu 1990. In ultimele trei decenii a redus emisiile cu doar 32%. (Theguardian)

2. Distrugerea pădurilor a crescut cu 4% anul trecut la nivel mondial, comparativ cu 2021, potrivit unui nou raport. În total, 6,6 milioane de hectare de pădure au fost pierdute în 2022 – o suprafaţă de peste o dată şi jumătate mai mare decât cea a Elveţiei, potrivit Forest Declaration Assessment. (G4Media)

3. Jumătate dintre copiii din țările mai sărace sunt intoxicați cu plumb. Criza de sănătate globală determinată de otrăvirea cu plumb este „neglijată”, în special în ţările cu venituri mici, şi ucide de trei ori mai mulţi oameni decât cancerul pulmonar. Experţii în sănătate avertizează că este nevoie de luarea unor măsuri urgente pentru a aborda „daunele extreme” cauzate de intoxicaţia cu plumb, în special în ţările cu venituri mici, unde mai mult de jumătate dintre copii sunt expuşi la niveluri periculoase de poluant. (News.ro)

4. Poluarea cu CO2 va atinge un nou record în 2023, anticipează oamenii de știință. „În fiecare an, emisiile continuă să crească” (Digi24)

5. Mai mult de 40% din calota de gheață a Antarcticii s-au micșorat din 1997, aproape jumătate din suprafață neprezentând “vreun semn de redresare”, conform unui studiu. (TheGuardian)

6. Conform serviciului Copernicus, temperatura medie globală înregistrată în primele nouă luni ale anului este cu 1,4 °C mai mare decât media preindustrială (perioadă cuprinsă între anii 1850 și 1900), în condițiile în care schimbările climatice împing temperaturile globale spre noi recorduri. (Reuters)

7. Brazilia. Peste o sută de delfini au fost găsiți morți pe malurile fluviului Amazon la începutul lunii octombrie. Institutul a sugerat că temperaturile record ale apelor și un volum scăzut al Amazonului ar putea fi cauza situației. În unele locuri, temperatura apei a ajuns și la 39 de grade Celsius. (Edition.cnn)

8. SUA lansează o schemă de plantare a copacilor in valoare de 1 miliard de dolari pentru a atenua efectele crizei climatice. Sute de comunități din SUA vor împărți mai mult de 1 miliard de dolari pentru a le ajuta să planteze și să întrețină copaci în cadrul unui program federal care are scopul de a reduce căldura extremă. (TheGuardian)

9. Secretarul american pentru energie Jennifer Granholm a avertizat că tranziția de la combustibilii fosili va face securitatea energetică „infinit mai complexă” din cauza dominației Chinei asupra procesării mineralelor esențiale pentru energia regenerabilă. China domină industriile cobaltului, elementelor rare și grafitului, care sunt vitale pentru energia regenerabilă, mașinile electrice și tehnologiile de apărare. Cota sa globală de piață pentru rafinarea fiecăruia dintre aceste trei materiale depășește 70%. (FT.com)

10. Poluarea din Mumbai a crescut vertiginos, rivalizând chiar și cu capitala Indiei, New Delhi, determinând autoritățile orașului să apeleze la modalități fără precedent de a îmbunătăți calitatea aerului. Poluarea aerului a dus la aproximativ 29.000 de decese în Mumbai până acum în 2023 și a costat aproximativ 2,9 miliarde de dolari în productivitate. (Bloomberg)

Ți-ar mai putea plăcea
Ministrul Mediului: Toate habitatele degradate din Natura2000 vor fi inventariate în 2022, iar în 2023 vor fi plantaţi puieţi pentru regenerare – Cronica de Mediu
Distrugerea barajului de pe Nipru este cel mai mare dezastru ecologic din Europa, de după Cernobîl – Cronica de Mediu
Un comentariu

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău