Studiu: Uraganele din Atlanticul de Nord au devenit mai frecvente din cauza încălzirii climei – Cronica de Mediu

1. Încălzirea globală afectează comportamentul albatroșilor. Rata de separare a crescut semnificativ în rândul uneia dintre cele mai monogame specii. Din cauza apelor mai calde, vânătorile de pește durează mai mult și afectează sezonul de împerechere. Despre albatrosul cu sprâncene negre, oamenii de știință au spus că este una dintre cele mai loiale specii, întrucât numai 1-3% dintre perechi ajung să se despartă pe parcursul vieții, de obicei pentru că nu reușesc să se reproducă. (TheGuardian.com)

2. Oamenii de știință au marcat nașterea a miliarde de mici corali în Marea Barieră de Corali din Australia, un semnal că cel mai mare ecosistem de recif de corali din lume se poate recupera după schimbările climatice. (WashingtonPost)

3. Oceanul Arctic s-a încălzit de la începutul secolului al XX-lea – cu zeci de ani mai devreme decât sugerau înregistrările – din cauza apei mai calde care curge în delicatul ecosistem polar din Oceanul Atlantic. (Pshy.org)

4. NASA a dezvoltat tehnologia pentru a face alimente din nimic altceva decât aer, apă, CO2 și câțiva microbi. Alimentele vor fi folosit pentru a susține astronauții în misiuni spațiale lungi sau, eventual, chiar pe Marte. Cu toate acestea, ar putea fi folosit și aici, pe Pământ. (Forbes.com)

5. Proprietarii de case din Auckland vor plăti 1,10 dolari pe săptămână în cadrul planului „taxă pe climă” pentru ecologizarea orașului. Taxa va strânge 574 milioane USD în 10 ani și va plăti pentru 15.000 de copaci maturi, 4.000 de puieți, feriboturi electrice și noi piste de biciclete. (TheGuardian.com)

6. Întreaga creștere a capacității energetice, la nivel global, a fost, anul trecut, generată de regenerabile. Este pentru prima oară când acest lucru se întâmplă. (Bloomberg)

7. Studiu: Uraganele din Atlanticul de Nord au devenit mai frecvente din cauza încălzirii climei. Deocamdată nu este clar motivul pentru care există mai multe furtuni în Atlantic comparativ cu alte regiuni predispuse la astfel de fenomene, precum Pacificul de Est şi Golful Bengal. (Digi24.ro)

8. Lumea trebuie să tripleze investițiile în energie curată până în 2030 pentru a înfrâna evoluția schimbările climatice – conform AIE. Investițiile în energie regenerabilă trebuie să se tripleze până la sfârșitul deceniului dacă lumea speră să lupte eficient împotriva schimbărilor climatice și să țină sub control piețele volatile de energie, conform Agenției Internaționale pentru Energie. Combustibilii fosili au reprezentat aproape 80% din aprovizionarea mondială cu energie în 2020. Energiile regenerabile au reprezentat doar 12%. (WeForum.org)

9. Ca angajamentele țărilor privind clima să nu fie doar cuvinte, ele for fi monitorizate din spațiu de sisteme de Inteligenta Artificială. De la urmărirea numărului de arbori plantați, până la calcularea captării carbonului, tehnologia IA va ajuta la verificarea angajamentelor climatice. (ThePrint.in)

10. Nu toate decesele sunt egale. În februarie 2020, lumea a început să intre în panică în legătură cu noul coronavirus, care a ucis 2.714 de oameni în acea lună. Aceasta știre a ajuns breaking news. În aceeași lună, în jur de 800.000 de oameni au murit din cauza poluării aerului. Asta știre nu a beneficiat de notorietate. Când oamenii au încercat să diminueze amenințarea virusului comparându-l cu gripa, coronavirusul le-a arătat contrariul. Însă poluarea aerului ucide de peste zece ori mai mulți oameni decât gripa în fiecare an și auzim și mai puțin despre ea. În 2017, un studiu Lancet a stabilit cifra la aproape șapte milioane pe an, aproximativ două treimi din poluarea aerului din exterior și o treime din poluarea casnică. (LRB.co.uk)

Ți-ar mai putea plăcea
Omenirea se sufocă în măști de față folosite – Cronica de Mediu
Cea mai ridicată temperatura măsurată vreodată în Europa: 48,8 grade Celsius – Cronica de Mediu