Doar ~ 20.000 de voturi despart USR-PLUS de PSD – Cronica dimineții

1. Rezultatele alegerilor europarlamentare, după numărarea a 99,95% voturi:
Total voturi România + diaspora: 9330178
Total voturi anulate în România + diaspora: 274163
Voturi numărate România + diaspora: 9051656 – 99.95%
1 PNL 26,99%
2 PSD 22,54%
3 USR-PLUS 22,31%
4 PRO Romania 6,45%
5 PMP 5,75%
6 UDMR 5,27%
7 ALDE 4,12%

2. Cine sunt cei care ar urma să meargă în Parlamentul European, așa cum sunt înscriși în listele de candidați (Hotnews):

PNL: 10 mandate

Ioan-Rareș Bogdan
Mircea-Gheorghe Hava
Siegfried Vasile Mureșan
Vasile Blaga
Adina-Ioana Valean
Daniel Buda
Dan-Ștefan Motreanu
Gheorghe Falcă
Cristian-Silviu Bușoi
Marian-Jean Marinescu

​PSD: 8 mandate

Rovana Plumb
Carmen-Gabriela Avram
Iulian-Claudiu Manda
Cristian-Vasile Terheș
Dan Nica
Maria Grapini
Tudor Ciuhodaru
Adrian-Dragoș Benea

USR-PLUS: 8 mandate

Dacian Julien Cioloș
Cristian Ghinea
Dragoș-Nicolae Pîslaru
Clotilde-Marie-Brigitte Armand
Ioan-Dragoș Tudorache
Nicolae-Bogdănel Ștefănuță
Vlad-Marius Botoș
Ramona-Victoria Strugariu

*Dacian Cioloș este de așteptat să se retragă, în aceste condiții Gheorghe Dan Vlad fiind câștigătorul celui de-al 8-lea mandat

PMP: 2 mandate

Traian Băsescu
Eugen Tomac

UDMR: 2 mandate

Iuliu Wikler
Lorant-Gyorgy Vincze

Pro România: 2 mandate

Victor Ponta
Corina Crețu

*Este de așteptat ca Victor Ponta să se retragă, astfel că mandatul să-i revină celui de pe poziția 3, unde figurează Mihai Tudose.

3. Presa internaţională a relatat despre condamnarea liderului PSD Liviu Dragnea. Bloomberg a titrat că „cea mai puternică persoană din România a fost trimisă la închisoare pentru corupţie”, în timp ce Reuters notează că PSD a slăbit independenţa justiţiei de când a venit la putere în 2016. (News.ro)

4. Peste o mie de oameni au manifestat aseară, în Piaţa Victoriei, sărbătorind rezultatul alegerilor şi referendumului şi condamnarea lui Liviu Dragnea. Unii dintre ei au adus vin spumant şi tort. (News.ro)

5. Trei licitaţii de modernizare de drumuri în Moldova au fost anulate după ce nu s-a înscris nicio firmă. Dacă anterior constructorii se băteau pe contracte de drumuri şi se contestau între ei, mai nou niciunul nu a fost interesat de modernizarea unor şosele din Moldova. Luna aceasta au fost anulate trei licitaţii de peste 100 de milioane de lei, din cauză că nu au fost participanţi. La licitaţie nu s-a înscris nicio firmă, deşi valoarea contractului pus la bătaie era de 85,10 milioane de lei, fără TVA (18 milioane de euro). (Economica)

6. Cancelarul austriac Sebastian Kurz a fost înlăturat de la putere de o moţiune de cenzură la o zi după ce partidul său de centru dreapta a obţinut cele mai multe voturi în alegerile europarlamentare. Noi alegeri sunt programate pentru septembrie, iar Austria va fi guvernată până atunci de o echipă de tehnocraţi. (News.ro)

7. Retailerul de mobilă austriac XXXLutz, intrat în România în primăvara anului trecut, după o tatonare a pieței de 10 ani, cu planul de a fi un concurent direct al suedezilor de la Ikea, preia cele două magazine Kika din România. (Profit)

8. Guvernul japonez va limita intrarea acționarilor străini în companiile japoneze de IT și telecom. Măsura va intra în vigoare la 1 august. (Reuters)

9. Cheltuielile pe Inteligența Artificială în zona Asia Pacific vor atinge $5,5 miliarde anul acesta, o creștere de 80% comparativ cu anul trecut, urmând să ajungă la $15 miliarde în 2022. (Link)

10. De la implementarea GDPR, de acum un an, Comisia pentru protecția datelor din Irlanda a deschis 19 anchete cross border, din care 11 vizează Facebook, WhatsApp și Instagram. (BBC)

Fotografia dimineții – Sursa:

 

Ți-ar mai putea plăcea
Raed Arafat: Vârful epidemiei este aşteptat în România în perioada 22-26 aprilie – Cronica dimineții
Elon Musk: Neuralink a implantat un cip într-un creier uman – Cronica dimineții

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău