Doctorii din Chicago au efectuat primul transplant de plămâni la o pacientă infectată cu noul virus – Cronica Știrilor Pozitive

1. Numărul pacienților recuperați după ce au fost infectați cu noul virus, la nivel global, va depăși 4 milioane în acest weekend.

2. Moderna a anunțat că faza finală a testelor clinice pentru vaccinul împotriva Covid-19 dezvoltat de compania va începe luna viitoare. 30.000 de voluntari vor participa la test. (Bloomberg)

3. Doctorii din Chicago au efectuat primul transplant de plămâni la o pacientă infectată cu noul virus. Fără acest transplant, pacienta, în vârstă de 20+ ani, nu ar fi supraviețuit. (WashingtonPost)

4. Australia a eliminat Covid-19 din unele regiuni ale țării, a anunțat în această dimineață coordonatorul serviciilor de sănătate. (Reuters)

5. Nici una cele 140 de cliente ale unui salon de frumusețe dintr-un oraș american nu a contractat noul virus deși au fost coafate de două angajate infectate. Toate clientele au purtat masca, la fel și cele două angajate. (Link)

6. Premierul Ludovic Orban a declarat că s-a decis ca din 15 iunie să se renunţe la izolarea la domiciliu pentru persoanele care vin din ţări cu număr mic de cazuri, dând exemplul Austriei, Greciei şi Bulgariei. De asemenea, premierul a explicat că se vor deschide mall-urile şi vor fi permise grupuri de câte 6 persoane, nu grupuri de 3 cum era până în prezent. (News.ro)

7. Guvernul va lansa un program de granturi, totalizând o sumă de 1 miliard de euro, care va fi destinat susținerii repornirii activității firmelor afectate de COVID-19, în special HORECA și transporturi, precum și susținerii de investiții și susținerii SRL-urilor fără angajați. (Profit.ro)

8. Premierul Ludovic Orban a anunţat că o sută de ventilatoare dintr-un lot de două sute, care au ajuns joi în România din Statele Unite ale Americii, vor intra în stocul strategic naţional, Orban subliniind importanţa creşterii numărului de paturi din secţiile de terapie intensivă. (News.ro)

9. În aprilie s-au înregistrat 21.812 decese, cu 779 mai puţine decât în luna martie, potrivit datelor publicate de Institutul Naţional de Statistică. Tot in aprilie s-au născut 12.098 copii, cu 241 mai mulţi copii decât în martie. (News.ro)

10. La finele acestui an SUA vor avea în plus o capacitate de 18 gigawatts/ora generată de panourile solare. Această energie este suficientă pentru a alimenta 3 milioane de case. (Reuters)

11. Guvernul extinde până la 25 octombrie termenul pentru suspendarea popririlor și executărilor derulate de către ANAF, a anunțat ministrul Finanțelor, Florin Cîțu. Termenul actual este de 25 iunie. (Profit.ro)

12. Administraţia Fondului pentru Mediu a anunţat că începe semnarea contractelor cu beneficiarii Programului Naţional „Casa Verde Fotovoltaice”, 12.718 solicitări fiind eligibile pentru finanţare. (News.ro)

13. Comisia Europeană a recomandat ridicarea tuturor restricțiilor de călătorie în interiorul Uniunii Europene și a Spațiului Schengen din 15 iunie și redeschiderea granițelor externe ale UE pentru Balcanii de Vest din 1 iulie. (Hotnews)

14. Numărul americanilor care primeau ajutor de șomaj la 30 Mai a scăzut la 20.9 milioane, un alt semn că economia americană își revine după șocul generat de pandemie. (WSJ)

15. Apple a ajuns să valoreze peste $1500 miliarde, după ce acțiunile sale au ajuns la nivelul record de $352. Apple este prima companie din Statele Unite care depășește acest nivel. (9to5mac)

16. Tesla a devenit cel mai valoros producător auto din lume, după ce prețul acțiunilor companiei a trecut de $1.000. Compania lui Elon Musk valorează acum mai mult decât General Motors, Ford și Fiat Chrysler la un loc. (Cnet)

17. Amazon întrerupe furnizarea soluțiilor de recunoaștere facială poliției din Statele Unite. Pentru un an, departamentele de poliție nu vor mai avea acces la platforma Rekognition, la rândul ei foarte controversată. Amazon spune că guvernele ar trebui să adopte reguli mai stricte privind recunoașterea facială, care să aibă ca scop folosirea etică a acestei tehnologii. (Profit.ro)

18. Microsoft va refuza accesul poliției americane la tehnologia sa de recunoaștere facială, în absența legislației, la fel ca alți giganți de internet îngrijorați de posibilitatea abuzurilor și pe fundalul demonstrațiilor împotriva violenței poliției. (Hotnews)

19. Oamenii de știință au reușit, la bordul Stației Spațiale Internaționale (ISS), să observe pentru prima oară în spațiu a cincea stare a materiei, o performanță a fizicii cuantice care va ajuta la înțelegerea mai exactă a acestei mecanici fascinante care guvernează lumea microscopică. (Hotnews)

20. Furnizorul britanic de infrastructura pentru internet broadband CityFibre va crea 10.000 de joburi, pentru a putea atinge targetul de acoperire a întregului Regat Unit până în 2025. (Sky)

21. Un start-up american susține că va produce benzină din dioxidul de carbon captat din atmosferă, iar prețul de vânzare va fi apropiat de cel al combustibilul realizat din petrol. Proiectul a primit finanțare din partea BMW și ar urma să fie lansat în acest an. (Automarket)

22. Compania americană de livrări de produse alimentare Instacart și-a dublat evaluarea, până la $13,7 miliarde, în ultima rundă de finanțări, în care a atras $225 milioane. Firmele de profil au simțit o creștere puternică a business-ului, că urmare a faptului că pandemia de coronavirus a îndreptat consumatorii către cumpărăturile online. (Financial Times)

Fotografia dimineții – Un copil aleargă pe o plajă din California în timpul apusului. Mike Blake/Reuters:

Ți-ar mai putea plăcea
Primele date ale unor studii din Israel arată că prima doză de vaccin Pfizer/BioNTech a redus rata infecțiilor cu 50% – Cronica Știrilor Pozitive
Banca Mondială a plasat România în categoria țărilor cu venituri mari – Cronica Știrilor Pozitive
3 comentarii la acest articol

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău