România a construit un singur aeroport în ultimii 30 de ani – Cronica dimineții

1. Autoritățile sanitare americane recomandă reducerea de la 14 la 10 zile a carantinei persoanelor care au intrat în contact cu un caz pozitiv cu covid-19, în cazul în care aceste persoane nu prezintă simptome. Cele două săptămâni pot fi reduse chiar la o săptămână de carantină, în cazul în care persoana respectivă a fost testată negativ cu noul coronavirus. (Profit.ro)

2. Vaccinul Moderna împotriva Covid-19 a produs anticorpi care au persistat la 90 de zile după vaccinare, potrivit studiului a 34 de participanți de la începutul studiilor clinice, publicat în New England Journal of Medicine. Durata protecției este, probabil, mai lungă, dar acestea sunt primele date pe o perioadă de câteva luni, validate independent de o revistă științifică. Participanții vor fi urmăriți timp de 13 luni pentru a verifica protecția pe termen lung, spun autorii. (Hotnews)

3. România a construit un singur aeroport în ultimii 30 de ani, iar acesta va fi dat în folosinţă în vara anului viitor. Aeroportul din Braşov va constitui o concurenţă şi pentru cele mai mari şi cele mai importante aeroporturi din România, cel de la Bucureşti şi cel de la Cluj. Aeroportul este finalizat în proporţie de peste 90%, iar în prezent mai sunt de rezolvat doar câteva detalii şi finisajele. (Adevarul)

Una din Cronica de Business: Startup-ul românesc Deepstash, care ajută la organizarea informațiilor din mediul online, a atras $3 milioane în cea mai recentă rundă de finanțare. Printre investitori se numără Connect Ventures și fondul de investiții local GapMinder Venture Capital. (Profit.ro)

4. Trei foști președinți americani, Barack Obama, George W. Bush și Bill Clinton, au anunțat că sunt dispuși să fie filmați când se vaccinează împotriva Covid-19 pentru a mai elimina din temerile populației. (Reuters)

5. Estimările arată ca, la nivel național, în SUA, 25% din paturile de la terapie intensivă sunt ocupate de pacienți Covid-19. În septembrie procentul era de 10%. (WSJ)

6. Liceele suedeze urmează să fie închise timp de o lună, iar orele să aibă loc online, a anunţat premierul Stefan Löfven, în contextul în care al doilea val al pandemiei covid-19 este mai puternic în această ţară scandinavă. Grădiniţele, şcolile şi colegiile vor rămâne deschise. (News.ro)

7. Scăderea consumului cărnii de vită ar salva vieți, prin reducerea numărului de infarcte miocardice și temperarea creșterii temperaturii globale, relevă un studiu publicat în Lancet. (Bloomberg)

8. Guvernul spaniol a convenit cu autoritățile regionale să limiteze reuniunile de Crăciun și de Anul Nou la 10 persoane de familie, pentru a evita răspândirea noului coronavirus, a declarat ministrul Sănătății, Salvador Illa. (Profit.ro)

Una din Cronica Sportivă: Echipa României a început cu o înfrângere Campionatul European de Handbal Feminin din Danemarca. Împotriva Germaniei am început prost, fiind conduși la un moment dat cu 8-2. Am egalat apoi disputa, datorită unei prestații solide a Cristinei Laszlo și mai ales datorită intervențiilor extraordinare ale portăriței Iulia Dumanska. Finalul însă a revenit Germaniei, după ce Cristina Neagu nu a avut un joc extraordinar (este încă nerefăcută) și meciul s-a terminat 19-22. Următorul meci este sâmbătă, cu Polonia. (Lead.ro)

9. Warner Bros. a anunțat că toate cele 17 filme programate a avea premieră anul viitor vor fi lansate simultan în cinematografe și pe platforma de streamimg HBO Max. Este vorba de filme precum Mortal Kombat, Dune, King Richard sau Matrix 4. (TheVerge)

10. Metrorex a anunţat că face verificări în cazul unui mecanic de tren care a fost găsit beat în cabină, călătorii fiind cei care s-au sesizat după ce garnitura nu a mai plecat din staţia Dristor. (News.ro)

Fotografia dimineții – Coperta ediției de săptămâna viitoare a revistei Time:

Ți-ar mai putea plăcea
Astăzi britanicii vor vota în cadrul alegerilor legislative anticipate – Cronica dimineții
Doar 47% eficiență pentru vaccinul anti Covid-19 dezvoltat de CureVac. Donald Trump a vrut să cumpere compania anul trecut – Cronica dimineții

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău