Doi politicieni români apar în documentele Pandora Papers – Cronica dimineții

1. Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a declarat că „nimeni nu are dreptul să se joace” cu elevii, iar şcolile să fie închise şi redeschide din două în două săptămâni. „Copiii au plătit destul într-un an şi jumătate pentru erorile făcute de adulţi, de noi, adulţii. Copiii au suferit pierderi enorme, care în mare parte nu pot fi recuperate, o spun cu toată răspunderea, nu avem dreptul să ne jucăm de-a închide şcoala, deschide şcoala din două în două săptămâni”. (News.ro)

2. Municipiul Timişoara a depăşit, duminică, pragul de 10 cazuri de COVID-19 la mia de locuitori, având o rată de infectare de 10,9, Bucureştiul a ajuns la 8,98, iar Cluj-Napoca la 7,48. Sunt 42 de oraşe şi municipii care au incidenţa mai mare sau egală cu 6. (G4Media)

3. Ministerul Finanțelor va analiza regimul pentru microîntreprinderi și va limita aria de aplicabilitate a acestuia, a declarat ministrul Finanțelor, Dan Vîlceanu. Modificările vor fi implementate gradual, în baza unei analize care va viza, de exemplu, limitarea fragmentării afacerilor pe mai multe firme, pentru a se încadra sub plafonul de 1 milion de euro care permite utilizarea impozitării pentru microîntreprinderi, folosirea microîntreprinderilor pentru a obține venituri din muncă, nivelul de 1 milion de euro pentru aplicabilitate, dar și restricționarea desfășurării unor activități în regim de microîntreprindere, potrivit ministrului. (Profit.ro)

4. Fostul preşedinte al PNL Ludovic Orban a declarat că tot ce s-a întâmplat la Congres l-a „marcat profund” şi că se gândeşte dacă mai are ce să caute „în această gaşcă”, una „care a călcat în picioare lucruri fundamentale care ţin de democraţie”. „Când voi fi convins că PNL a devenit o carcasă care nu mai are nicio legătură cu partidul istoric, sunt gata inclusiv să creez o construcţie politică care să continue trecutul PNL”. (News.ro)

Din Cronica de Carte: „Zile birmaneze”, de George Orwell, „Blândețea nopții”, de  F Scott Fitzgerald (ambele traduse la Editura Polirom) și „Rebecca”, de Daphne du Maurier (Editura Litera) sunt printre cele mai bune 10 romane ale anilor 1930. (The Guardian)

5. Deși a scăzut 10 poziții, ajungând pe locul 27 în topul țărilor realizat după reziliență la pandemie, România se află înaintea unor țări ca SUA, Australia, Israel, Noua Zeelandă sau Japonia. (Bloomberg)

6. Averile secrete și tranzacțiile ascunse ale liderilor lumii, politicienilor și miliardarilor au fost dezvăluite și expuse în una dintre cele mai mari „scurgeri” de informații și de documente financiare. 35 de actuali și foști lideri ai lumii, dar și 336 de oficiali apar în documente ale companiilor offshore, denumite Pandora Papers. În lista apar și doi politicieni români al căror nume nu este încă dezvăluit. (BBC)

7. Piața auto din România a intrat în declin în ultima lună, după ce crescuse sistematic în primele opt luni ale anului. Volumul de numai 9.000 de unități înmatriculate este la jumătate din cel înregistrat în august și printre cele mai mici din 2021. (Profit.ro)

Promo: Pentru că în data de 19 noiembrie sărbătorim Ziua Internațională a Bărbatului, Zile si Nopti, Rock FM și NIVEA MEN lansează campania Top Bărbați de Succes. Haideți să aflăm împreună… CARE SUNT CEI MAI DE SUCCES BĂRBAȚI DIN ROMÂNIA?

Participă la vot și poți avea șansa să câștigi unul din cele 52 de premii puse la bătaie: 1 ceas GARMIN, 1 bicicletă PEGAS sau 50 kituri de produse NIVEA MEN.

Votează aici: www.barbatidesucces.ro

8. La Congresul USR PLUS delegaţii au votat să fie scoasă din denumire titulatura PLUS, astfel încât partidul de va numi doar USR. (News.ro)

9. Premierul britanic Boris Johnson a respins duminică posibilitatea ca Marea Britanie să revină la imigraţia necontrolată pentru a rezolva crizele carburanţilor, benzinei şi aprovizionarea cu alimente de Crăciun, sugerând că astfel de tensiuni fac parte dintr-o perioadă de ajustare post-Brexit. (Hotnews)

Din Cronica Sportivă: Echipa feminină a României a obținut medalia de argint la Campionatele Europene de tenis de masă pe echipe, fiind depășită cu 1-3 de Germania în finala desfășurată în BT Arena din Cluj-Napoca, după o confruntare cu meciuri echilibrate. România era deținătoarea trofeului, câștigând edițiile din 2017 și 2019. (Gsp.ro)

10. Şeful unei comisii independente care investighează abuzul sexual asupra copiilor în Biserica Catolică Franceză a spus că aproximativ 3.000 de pedofili au acţionat în instituţie începând cu 1950. (News.ro)

Fotografia dimineții este de la maratonul din Londra. Chris Turvey/Rex/Shutterstock:

Ți-ar mai putea plăcea
Ludovic Orban: Partidul Naţional Liberal susţine alegerile anticipate – Cronica dimineții
Studiu: Mai puțin de jumătate din spitalele din România raportează erorile medicale – Cronica dimineții

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău