“Uniunea Europeană trebuie să aducă producția de medicamente înapoi în Europa” – Cronica Externă

Europa

1. Germania a decis ca purtarea măștilor în mijloacele de transport în comun și în magazine să fie obligatorie, începând de lunea viitoare, 27 aprilie, au anunțat miercuri statele federale. Germanii vor fi obligații să își acopere nasul și gura cu o mască sau un înlocuitor textil. (Link)

2. Comisia Europeană a anunțat miercuri un pachet financiar de 3 miliarde de euro împrumut pentru zece țări vecine sau aflate în procesul de extindere a Uniunii, pentru a limita criza economică care va urma pandemiei. Așa-numita ”asistență macro-financiară” este complementară sprijinului acordat de FMI, va fi acordată în forma unor împrumuturi foarte favorabile pentru a facilita stabilitatea macroeconomică a țărilor. Mai mult de o treime din aceste fonduri vor merge către Ucraina (1.2 miliarde euro), iar 600 milioane euro către Tunisia. (Euractiv)

3. Uniunea Europeană trebuie să se concentreze pe a aduce producția de medicamente și ingrediente farmaceutice înapoi în Europa pentru a evita viitoare lipsuri, astfel cum s-a întâmplat în timpul crizei COVID-19, a declarat marți, 21 aprilie, șefa comisiei de sănătate Stella Kyriakides. Ea a spus în fața parlamentarilor europeni că liderii UE vor include această propunere în strategia farmaceutică care se așteaptă a fi lansată la finalul acestui an. (Euractiv)

SUA

4. O fregată australiană s-a alăturat unor vase de război ale SUA în Marea Chinei de Sud, într-o zonă în care există suspiciunea că un vas chinez explorează petrol, într-un teritoriu maritim disputant și de Vietnam și Malaiezia. (Link)

Orientul Mijlociu

5. Forțele militare ale Rusiei și Turciei au executat încă o patrulă militară comună în nord-vestul Siriei, inclusiv aerian și la sol, în provincial Idlib, a declarat ministrul apărării turc. Idlib se află sub un lung asediu din partea forțelor regimului Assad și aliaților săi, iar acordurile anterioare de încetare a atacurilor asupra populației civile au fost violate până acum. (Link)

6. Forțele de Apărare și Control ale Frontierei Israelului au demolat miercuri șase structuri ilegale într-o colonie din nordul West Bank. (Link)

Africa

7. Africa de Sud va aloca încă 73180 de forțe naționale de apărare pentru a combate pandemia coronavirus în perioada 2 aprilie -26 iunie 2020, a declarat președintele Cyril Ramaphosa marți, 21 aprilie. Aceste forțe naționale vor coopera cu poliția pentru a menține legea și ordinea și pentru a controla granițele celor nouă provincii sud-africane. (Link)

Asia

8. Mai multe țări din Asia de Sud Est au decis eliberarea prizonierilor deținuți în penitenciare suprapopulate, pentru a evita o erupție a pandemiei COVID-19 în astfel de locuri și răspândirea virusului. Mai mulți experți în sănătate și activiști au atenționat că, în situația în care sistemul penitenciar din aceste țări fiind déjà vulnerabil, ”un dezastru e pe cale a se întâmpla”. Penitenciarele nu au facilități și posibilitatea de a trata deținuții grav bolnav. ”Când ai o lipsă de aer, când ai o lipsă a accesului la condiții sanitare, când ai o lipsă a accesului la materiale de igienă, când dușurile sunt limitate pentru fiecare deținut pe săptămână, din cauza lipsei de apă curate, aceste condiții cresc riscul ca oamenii să aibă mai multe șanse de a se contamina decât publicul larg”, a explicat Dr. Ziad Tohme, consultant pentru sănătate pentru Comitetul Internațional al Crucii Roșii pentru regiunea Asia Pacific. (Link)

Global

9. Autoritățile chineze au lansat o campanie globală de informare menită să contureze dezbaterea despre modul în care China a reacționat la apariția noului coronavirus. Obiectivele acestei campanii sunt legate de evitarea oricărei vinovății privind măsurile luate de autoritățile chineze sau lipsa lor, și portretizarea Chinei ca fiind un model și partener de prim rang pentru alte țări. În săptămânile recente, Beijing a avut o abordare mai agresivă decât de obicei, experimentând câteva tactici preluate din modul de abordare al Rusiei, care folosește o strategie menită să inducă neîncredere, disensiuni și confuzie, pentru a genera lipsa de încredere a publicului în informațiile oficiale și în guverne și de a se asigura că nu există o înțelegere comună a faptelor despre care se discută. (ForeignAffairs)

 10. Directorul General al Organizației pentru Agricultură și Alimente a subliniat în cadrul Consiliului de Securitate al ONU, marți, că va urma o criză umanitară de proporții biblice, ca urmare a foametei în anumite țări care se confruntă cu insecuritatea acută privind accesul la alimente. În 2019, 135 milioane de oameni din 55 de țări s-au confruntat cu lipsa mâncării, Yemen fiind țara în care malnutriția este din nou o problemă majoră în acest an, estimarea fiind de 17 milioane de oameni fără acces la produse alimentare de bază. (Link)

Ți-ar mai putea plăcea
Mike Pompeo: Hong Kong nu mai este autonom față de China – Cronica Externă
Oficial UE: China a cenzurat un mesaj comun al celor 27 de state, cu acordul ambasadorului UE la Beijing – Cronica Externă