Donald Trump a fost achitat de Senatul american în procesul demiterii – Cronica dimineții

RIP Kirk Douglas.

1. Preşedintele american Donald Trump a fost achitat în procesul pentru demitere care a avut loc în Senat. Un singur senator republican a votat pentru demitere, Mitt Romney. (News.ro)

2. Preşedintele Klaus Iohannis are azi consultări cu partidele parlamentare în vederea nominalizării unui premier, după ce Guvernul Orban a fost demis. Primii au fost invitaţi reprezentanţii PNL, care ar urma să îl propună tot pe Ludovic Orban. (News.ro)

3. Preşedintele interimar al PSD, Marcel Ciolacu, a afirmat că va sesiza CCR cu privire la ordonanţele emise de Guvernul Orban, despre care susţine că nu au avize, nefiind legale. Ciolacu spune că PSD nu va vota sub nicio formă învestirea unui nou Guvern Orban, considerând neconstituţională o nouă eventuală desemnare a acestuia în funcţia de premier. Președintele PSD a mai spus că ”este exclusă” varianta alegerilor anticipate. (News.ro)

4. Două despre vreme: 1. Circulația a fost închisă aseară, de la 23:15, pe A2 Bucureşti – Constanţa, din cauza codului roşu de vreme rea (News.ro). 2. Toate școlile și grădinițele din Ialomiţa, Călăraşi, Brăila Buzău și Vrancea vor fi închise azi, din cauza vremii. (News.ro)

5. Două despre coronavirus: 1. Un bebeluș născut pe 2 februarie în Wuhan, China, a devenit cea mai tânără persoană din lume infectată cu coronavirus (BBC). 2. Oficial, peste 1100 de persoane s-au făcut bine după ce au fost afectați de coronavirus. (Bloomberg)

Una din Cronica de Tehnologie: Google a plătit $80 miliarde dezvoltatorilor de aplicații pentru Android, de când există Play Store. Dezvoltatorii de aplicații pentru device-urile Apple au câștigat aproape dublu până acum, $155 miliarde. (9to5Google)

6. România a avut, în decembrie, cea mai mare creștere anuală a comerțului cu amănuntul din Uniunea Europeană. (Profit.ro)

7. Preşedintele landului german Turingia a fost ales pentru prima oară cu votul extremei drepte, făcând să cadă astfel un tabu politic în istoria postbelică a ţării. ”Este prima oară în istoria Republicii Federale Germane când un ministru-preşedinte regional este ales cu voturile AfD”, a subliniat politologul german Andre Brodocz. (Profit.ro)

8. Deficitul comercial al SUA a scăzut în 2019 pentru prima dată în ultimii șase ani, după ce războiul comercial declanșat de Casa Albă cu China a dus la diminuarea importurilor. (Profit.ro)

9. Guvernul finlandez a decis să extindă perioada plătită a concediului paternal la nivelul celui maternal, adică aproape șapte luni. Măsura este justificată pentru creșterea natalității. (Reuters)

10. Astronomii încep să “facă lumină” în Kuiper Belt, o regiune din afara sistemului nostru solar în care au fost descoperite mai multe planete pitice. Numite și Plutoide, din cauza asemănărilor cu Pluto, acestea vor putea fi studiate mai bine grație noii generații de telescoape. Oamenii de știință cred că micile planete înghețate ar putea avea un relief la fel de variat ca planetele terestre. (Astronomy.com)

Fotografia dimineții – Poliția chineză din provincia Hubei operează o dronă care transmite informații pentru prevenirea răspândirii coronavirusului. China Daily via Reuters:

Ți-ar mai putea plăcea
Guvernul a împrumutat ieri înca 2 miliarde de euro – Cronica dimineții
Cronica diminetii – Salariul minim brut va creşte la 2.050 de lei de la 1 ianuarie 2019

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău