Donald Trump: Infectarea cu noul coronavirus SARS-CoV-2 este o ”binecuvântare” – Cronica serii

1. Comisia Europeană a semnat azi un acord cadru cu compania americană Gilead pentru achiziția a 500.000 de scheme de tratament cu Remdesivir, cu posibilitatea de achiziție a unei cantități suplimentare de alte 500.000 scheme de tratament. Medicamentul va fi distribuit statelor membre UE, Marii Britanii, dar și altor state candidate pentru aderarea la UE (Albania, Republica Macedonia de Nord, Muntenegru, Serbia, Kosovo și Bosnia și Herțegovina). (Link)

2. Ministerul Finanțelor va discuta cu sistemul bancar mai multe variante pentru sprijinirea în continuare a celor care au dificultăți la plata ratelor la creditele bancare. Există scenarii pentru susținerea în funcție de specificul cazurilor sau varianta prelungirii actualei perioade de amânare a rațelor, care expiră la sfârșitul anului, a declarat ministrul Finanțelor, Florin Cîțu. (Profit.ro)

3. Victor Ponta și Călin Popescu Tăriceanu au anunțat joi că forurile statutare ale Pro România şi ALDE au aprobat fuziunea prin absorbţie între cele două partide. Noua formațiune politică se va numi Pro România Social Liberală și va intra în cursa pentru alegerile parlamentare în această formă. (Hotnews)

Una din Cronica Sportiva:  Astăzi se va disputa, pe Stadionul Laugardalsvöllur din Reykjavík, meciul Islanda – România, semifinala barajului din Liga Națiunilor (Grupa A) pentru calificarea la Campionatul European din 2021. Este al treilea joc pentru selecționerul Mirel Rădoi la națională, care vine după un egal cu Irlanda de Nord și jocul foarte bun din Austria. Meciul va fi transmis pe Pro Tv, de la ora 21.45. (Lead.ro)

4. Deputatul Cornel Zainea, care a pierdut la diferenţă de 54 de voturi cursa pentru Primăria Chiajna, a anunţat că demisionează din USR şi din Parlament. În opinia sa, USR şi se pare că şi PLUS devin partide în care câştigă cine “are control pe filială”. El afirmă că din Parlament ar fi demisionat oricum în ultima zi de mandat, ”pentru a nu rămâne cu tinicheaua pensiei speciale agăţate de coadă”. (News.ro)

5. Patru despre pandemie: a) Un tribunal din Madrid a respins joi carantina parțială în capitala spaniolă și în nouă dintre localitățile învecinate impusă de autorități în încercarea de a frâna avansul celui de-al doilea val de Covid-19. Justiția a „respins ratificarea (măsurilor), deoarece afectează drepturile și libertățile fundamentale” ale celor 4,5 milioane de locuitori vizați de această carantină parțială care a intrat în vigoare vineri seara, a precizat tribunalul (Hotnews) b) Asimptomaticii au reprezentat 86% din totalul persoanelor testate pozitiv în Marea Britanie, în perioada de izolare. Datele apar într-un studiu care a măsurat un eșantion din testele efectuate. (Reuters). c) Guvernul polonez a decis că masca de protecție devine obligatorie în toate spațiile publice după ce astăzi s-a înregistrat un număr record de 4280 noi cazuri (Reuters). Guvernul ceh a decis închiderea piscinelor, a cluburilor de fitness și a spațiilor culturale după ce pentru a doua zi consecutivă s-au înregistrat un număr record de noi cazuri, 5335. (Reuters)

6. Președintele Donald Trump a anunțat că nu va participa la a doua dezbatere cu Joe Biden, după ce organizatorii au anunțat că aceasta se va desfășura virtual. (WSJ)

7. Indicele global al prețurilor la produsele alimentare a înregistrat în septembrie cea de a patra lună de creștere consecutivă, grație avansului prețurilor la cereale și uleiuri vegetale, a anunțat Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură. Comparativ cu septembrie 2019, creșterea este de 5%. (Profit.ro)

8. Argentina a aprobat soiul de grâu modificat genetic HB4, rezistent la secetă, dezvoltat de firma de biotehnologie Bioceres SA. Argentina devine prima țară din lume care aprobă producția comercială a unui soi de grâu modificat genetic. (Profit.ro)

9. Mitropolitul Teofan al Moldovei şi Bucovinei, a declarat azi că decizia autorităţilor de a interzice celor care nu au domiciliul în Iaşi să participe la evenimentele dedicate Sfintei Cuvioase Parascheva este discriminatorie. El susţine că măsura, care a fost adoptată pentru prima dată în istorie, „încalcă numeroase prevederi legale şi principii internaţionale ce protejează libertatea de manifestare religioasă”. (Link)

Una din Cronica de Tehnologie: Compania franceză Nawa lucrează la un design nou pentru electrozi, care va avea un impact major asupra performanței bateriilor. Densitatea energiei va fi de 3 ori mai mare, va fi generată de 10 ori mai multă putere, iar timpul de încărcare se va reduce semnificativ. Toate astea ar urma să se concretizeze în baterii cu o durată de viață de până la 5 ori mai mare. (New Atlas)

10. Donald Trump, care a revenit pentru prima oară în Biroul Oval de când este bolnav de Covid-19, afirmă că infectarea sa cu noul coronavirus SARS-CoV-2 este o ”binecuvântare” care i-a permis să descopere tratamente experiementale, pe care a promis să e facă disponibile gratuit tuturor americanilor. (News.ro)

Fotografia serii – Persoanele care nu au domiciliul în Iaşi nu au fost lăsate să intre în curtea Catedralei Mitropolitane din oraş, lăcaşul de cult fiind înconjurat de jandarmi care îi legitimizează pe toţi cei care vor să ajungă la racla cu sfintele moaşte. Liviu Chirica, Inquam Photos:

Ți-ar mai putea plăcea
Cronica serii – Sfaturile lui Richard Branson pentru Elon Musk
9,7 milioane de români sunt plecaţi din ţară – Cronica serii

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău