Donald Trump înregistrat în timp ce cerea să i se facă rost de 11.780 de voturi în Georgia – Cronica dimineții

1. Într-o înregistrare obținută de WashingtonPost, Donald Trump îi cere Secretarului de Stat din Georgia, republicanul Brad Raffensperger, să-i facă rost de 11.780 de voturi, pentru a întoarce rezultatul alegerilor din acest stat. Trump îi cere lui Raffensperger renumărarea voturilor fiind convins că a câștigat alegerile, apoi îl amenință voalat, în urma refuzului acestuia. Convorbirea a avut loc sâmbătă. (WashingtonPost)

2. Coordonatorul campaniei de vaccinare împotriva COVID-19, medicul Valeriu Gheorghiţă, a afirmat, duminică seara, că pentru luna ianuarie sunt făcute deja peste 90.000 de programări pentru vaccinare, dar acestea continuă. „Pentru toată luna ianuarie, inclusiv tranşa din decembrie, vorbim de circa 750.000 de doze, deci practic acest număr de doze este suficient pentru a acoperi prima etapă”, a spus el. Medicul a menţionat că, în cele 900 de centre de vaccinare, capacitatea ar putea să atingă 140.000 de persoane în fiecare zi, însă pentru a se putea vaccina atâtea persoane ar trebui să fie disponibile dozele de vaccin. (News.ro)

3. Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU), Raed Arafat, a declarat duminică seară, că România se află undeva la jumătatea clasamentului internațional în privința procentului din populație care a primit deja vaccinul anti-COVID-19 și că este posibil ca în curând faza I și faza a II a de vaccinare să se desfășoare în paralel. Arafat a precizat că el se va vaccina public atunci când îi va veni rândul și le-a recomandat cetățenilor să se vaccineze pentru a se proteja pe ei și pe cei apropiați de infecția cu coronavirus. (Profit.ro)

Una din Cronica de Carte: Omul de afaceri Warren Buffett a recomandat patru cărți din care putem învăța despre investițiile financiare, două dintre acestea fiind semnate de Benjamin Graham, iar celelalte două aparținând lui George Goodman, cel care a publicat cărțile sale sub pseudonimul Adam Smith. (CNBC)

4. Ministerul Finanţelor Publice a planificat, în luna ianuarie 2021, împrumuturi de la băncile comerciale de 4,5 miliarde de lei, din care 400 milioane printr-o emisiune de certificate de trezorerie cu discont şi 4,1 miliarde de lei prin şapte emisiuni de obligaţiuni de stat. (G4Media)

5. Românii sunt mai triști, mai furioși, mult mai anxioși și au un sentiment sporit de singurătate, toate fiind efecte directe ale pandemiei SARS-Cov-2, arată primul studiu din România despre impactul pandemiei asupra sănătății fizice și mintale a populației. (Link)

6. La proiectul austostrăzii Ploiești – Brașov nu vor exista lucrări de execuție mai devreme de trei ani de acum înainte, a declarat la Digi24 directorul Companiei naționale de Autostrăzi și Infrastructură, Mariana Ioniță. Ca în fiecare an, de sărbători, drumul dintre Comarnic și Brașov a fost blocat zilele acestea. (G4Media)

7. Comitetul Național pentru Situații de Urgență a adoptat în ședința din 3 ianuarie 2021 o hotărâre care prevede reluarea zborurilor către și dinspre Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord. Persoanele care vin din acest stat trebuie să intre însă în carantină sau să aibă un test negativ la Covid-19, efectuat cu cel mult 48 de ore înainte de intrarea în România. (Link)

8. În timp ce campaniile de vaccinare împotriva COVID-19 înregistrează întârzieri, Uniunea Europeană a recunoscut o „insuficiență mondială” a capacităților de producere a vaccinurilor, declarându-se „pregătită să ajute” pentru a le crește, potrivit comisarului european pentru sănătate Stella Kyriakides. (Profit.ro)

Una din Cronica Sportivă: UEFA, forul continental de fotbal, a anunțat lista celor 50 de tineri jucători care ar putea impresiona în 2021. Printre aceștia, se află și un român, Radu Drăgușin (care evoluează la Juventus), dar și jucători precum Sergio Arribas (Real Madrid), Daniel Maldini (Milan) și Youssoufa Moukoko (Dortmund). (News.ro)

9. Zece foști Secretari ai Apărării, printre care Dick Cheney, Donald Rumsfeld sau Robert Gates, au publicat o scrisoare comună în care arată că implicarea armatei în dispute electorale ar fi periculoasă și în afara legii. (WashingtonPost)

10. Volkswagen Golf, Renault Clio, Opel/Vauxhall Corsa, Peugeot 208 și Skoda Octavia au fost cele mai vândute automobile din Europa, în 2020, iar vânzările din decembrie nu mai puteau să schimbe esențial acest clasament. Vestea proastă pentru marca Dacia este că niciunul din cele două best-sellere ale sale, Sandero și Duster, nu se mai regăsesc între primele 10 automobile de pe continent, deși anul trecut ambele erau în top. (Profit.ro)

Fotografia dimineții – Două prietene trecute de 65 de ani s-au așezat la coadă, la miezul nopții, în Fort Myers, Florida, pentru a fi vaccinate. Andrew West/The (Fort Myers) News-Press via Reuters:

Ți-ar mai putea plăcea
Organizaţia Mondială a Sănătăţii a anunţat că poliovirusul de tip 3 a fost eradicat – Cronica dimineții
Cronica dimineții – Bianca Andreescu a câștigat turneul de tenis de la Indian Wells

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău