Donald Trump și-a recunoscut înfrângerea în alegerile prezidențiale. “Acest moment necesită vindecare și reconciliere” – Cronica dimineții

1. Într-un mesaj video transmis în această noapte, Donald Trump și-a recunoscut înfrângerea în alegerile prezidențiale, spunând că se concentrează pe asigurarea unui transfer al puterii către Joe Biden fără probleme. “Acest moment necesită vindecare și reconciliere”. “Funcția de președinte a fost onoarea vieții mele”, a spus Trump, mulțumindu-le “minunaților săi susținători”, pe care i-a anunțat că abia acum începe “călătoria noastră incredibilă”. Președintele i-a criticat pe cei care au pătruns în clădirea Congresului, spunând că au întinat scaunul democrației americane. “Cei care se dedau la acte de violență și distrugere, nu reprezintă țara noastră. Iar cei care au încălcat legea, vor plăti”. (Link)

2. Preşedinta Camerei Reprezentanţilor, Nancy Pelosi, a cerut, joi, înlăturarea imediată din funcţie a preşedintelui Donald Trump, în baza amendamentului 25 din Constituţia Statelor Unite, la o zi după ce susţinătorii acestuia au pătruns cu forţa în Capitoliu, într-un asalt împotriva democraţiei americane. ”Ieri, preşedintele Statelor Unite a instigat la o insurecţie armată împotriva Americii”, a declarat Pelosi reporterilor la Capitoliu, adăugând că Trump a comis un ”act de răzvrătire”. (News.ro)

Una din Cronica de Business: Compania germană de livrări prin aplicație Delivery Hero, prezentă în România prin serviciul Foodpanda, a atras finanțări de peste €1,2 miliarde din piață, prin vânzare de acțiuni. (Startup Cafe)

3. Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a avut, joi, discuţii cu sindicaliştii din învăţământ şi cu asociațiile de studenți, elevi și părinți şi a precizat într-o conferinţă de presă că nu s-a făcut referire la anularea sau decalarea examenelor naţionale. Cîmpeanu a susținut că examenele naţionale trebuie să aibă loc la datele planificate, cu prezenţă fizică şi pe o tematică ce trebuie adaptată la ceea ce s-a predat şi la ceea ce a asimilat elevul. (News.ro)

4. Ministrul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului, Claudiu Năsui, declară că nu renunţă la ideea eliminării impozitului pe salariul minim pe economie, cum a susţinut USR PLUS în campania electorală. Năsui anunţă că acest proiect ar putea fi implementat de anul viitor, începând cu agricultura. (News.ro)

5. Indicele global al prețurilor la produsele alimentare a crescut în decembrie, pentru a șaptea lună consecutiv. Toate categoriile majore, exceptând zahărul, au înregistrat creșteri luna trecută, a anunțat Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO). (Profit.ro)

6. Toți pasagerii care ajung pe calea aerului în Anglia și Scoția vor trebui să prezinte un test negativ făcut cu 72 de ore înainte de zbor. Restricția se aplică inclusiv cetățenilor britanici care revin din alte țări și se va aplica de săptămâna viitoare. (BBC)

7. Cererea globală pentru produsele chineze a fost atât de puternică în ultima perioadă, încât a creat o criză de containere maritime și a împins în sus costurile cu shipping-ul, ceea ce ar putea limita exporturile Chinei în lunile următoare. (Profit.ro)

Una din Cronica Sportivă: Organizatorii turneelor de tenis din Australia au anunţat că 49 dintre primele 50 de jucătoare ale lumii, inclusiv Simona Halep, locul 2 WTA, vor participa la cele două turnee de categorie WTA 500 ce vor avea loc în paralel, între 31 şi 6 februarie, la Melbourne, înaintea Australian Open. Vor mai participa, de asemenea, Patricia Ţig, Sorana Cîrstea şi Irina Begu. (News.ro)

8. Bitcoin a atins pentru prima oară pragul de $40.000 în această noapte. Ulterior, într-o oră și jumătate, valoarea a scăzut cu aproximativ $3500, fluctuația continuând. (Bloomberg)

9. Acțiunile Hyundai au crescut cu 24% în această noapte, cel mai mult la nivelul unei zile din 1988 până în prezent, după ce producătorul sud-corean a confirmat este în discuții preliminare cu Apple pentru a lucra împreună la dezvoltarea unei mașini autonome. (Bloomberg)

10. România se află pe locul 3 în lume, într-un top al țărilor cele mai potrivite de unde să lucrezi de acasă. Costul de trai ieftin din România și costurile mici ale internetului de bandă largă o plasează pe locul 3, graţie şi influenței sale crescânde de hub tehnologic pentru Europa Centrală și de Est. (Hotnews)

Fotografia dimineții – Coperta ediției de săptămâna viitoare a revistei New Yorker:

Ți-ar mai putea plăcea
Nicușor Dan a câștigat alegerile pentru funcția de primar al Capitalei – Cronica dimineții
Consiliul de Administraţie a BNR: Investițiile vor scădea masiv în trimestrul II – Cronica dimineții

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău