Ministrul german de Externe: Nu scoatem Rusia din sistemul SWIFT deoarece studenții ruși din străinătate nu vor mai putea să trimită bani bunicilor lor – Cronica dimineții

1. Premierul Nicolae Ciucă a fost însoțit în vizita de vineri seară din Vama Siret de trei miniștri, șeful DSU și un secretar de stat, dar nu a anunțat nicio măsură concretă pentru refugiați. În schimb, șeful Guvernului le-a mulțumit voluntarilor pentru ajutor. (G4Media)

2. Premierul Nicolae Ciucă a declarat că a primit asigurări din partea specialiştilor că, în eventualitatea în care s-ar opri importul de gaze din Federaţia Rusă, România este în măsură să asigure aprovizionarea cu gaze naturale. (G4Media)

3. Franța va reloca 500 de militari în România în cadrul NATO în urma invadării Ucrainei de către Rusia, a anunţat vineri seară şeful statului-major al armatelor franceze, generalul Thierry Burkhard. (Digi24)

4. Ucraina este pregătită de discuţii cu Rusia pentru încetarea imediată a focului, a declarat, vineri seară, un purtător de cuvânt al preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski. Acesta a spus că cele două părţi discută pentru locul şi data la care ar urma să aibă loc această întâlnire între Volodimir Zelenski şi Vladimir Putin. (News.ro)

Din Cronica Sportivă: Jucătoarea ucraineană de tenis Daiana Iastremska (21 de ani, locul 120 WTA) a fugit din calea războiului, de la Odesa, unde şi-a lăsat părinţii, şi a ajuns pe teritoriul României, împreună cu sora ei mai mică. Gsp.ro

5. Guvernul SUA este pregătit să-l ajute pe președintele ucrainean Volodimir Zelenski să părăsească Kievul pentru a evita să fie capturat sau ucis de forțele ruse, potrivit oficialilor americani și ucraineni. Președintele a refuzat să plece. (WashingtonPost)

6. Rusia şi-a folosit dreptul de veto în Consiliul de Securitate al ONU, pentru a bloca o rezoluţie scrisă în comun de Statele Unite şi Albania, care deplânge în „cei mai puternici termeni” „agresiunea împotriva Ucrainei” şi îi cere Moscovei să retragă „imediat” trupele sale. China, India și Emiratele Arabe Unite s-au abținut de la vot. (News.ro)

7. Cel puțin 5,2 milioane de copii din întreaga lume și-au pierdut unul dintre părinți, sau o altă rudă care avea grijă de ei, din cauza Covid-19, relevă un studiu publicat în The Lancet. (Bloomberg)

8. Aproximativ 4,7 milioane doze de vaccin împotriva Covid-19 au fost distruse în Anglia, până la finalul lunii octombrie 2021. Dozele au fost distruse deoarece aveau termenul de valabilitate expirat sau nu au fost ținute în condițiile specificate de producători. (BBC)

Din Cronica de Divertisment: Noul serial “Vikings: Valhalla” a avut premiera ieri pe Netflix. Producția este un sequel la serialul de succes “Vikings”, iar acțiunea se petrece circa 100 de ani mai târziu. Prinși într-un conflict cu englezii, vikingii încep o călătorie pe oceane și pe câmpurile de bătălie pe măsură ce lupta pentru supravieturi și glorie.

9. Administrația Biden nu va sancționa importurile de petrol rusesc pentru că acest lucru ar dăuna consumatorilor americani și nu lui Vladimir Putin, a declarat vineri un oficial al Departamentului de Stat al SUA. (Profit.ro)

10. Italia nu își va folosi dreptul de veto pentru a împiedica excluderea Rusiei din sistemul de plăți interbancare SWIFT, a anunțat ministrul de externe Luigi Di Maio. In schimb Germania, prin vocea ministrului de Externe, Annalena Baerbock, a anunțat că excluderea Rusiei din SWIFT ar face imposibilă susținerea din străinătate a unor ONG-uri care apără drepturile omului și că studenții ruși din străinătate nu vor mai putea să trimită bani bunicilor lor. (Hotnews)

Fotografia dimineții – Trupul unui soldat rus zace lângă un vehicol militar rusesc lângă Harkov, Ucraina. Tyler Hicks/The New York Times:

Ți-ar mai putea plăcea
În Gaza au fost uciși mai mulți copii în trei săptămâni decât în toate zonele de conflict din lume în fiecare din ultimii trei ani – Cronica dimineții
Sindicaliștii din sănătate amenință cu greva generală – Cronica dimineții