Drulă: USR este ”singurul partid cu adevărat liberal” din România – Cronica dimineții

1. Cătălin Drulă, președintele interimar al USR și al treilea lider al partidului după Dan Barna și Dacian Cioloș, a marcat o poziționare vehementă și, totodată, o schimbare majoră de viziune politică, în primul mesaj pe care l-a adresat colegilor din partid din noua funcție de conducere. Drulă le-a transmis acestora că USR este ”singurul partid cu adevărat liberal” din România și este momentul ”unui RESET”. (G4Media)

2. Dacian Cioloş consideră că fuziunea dintre cele două formaţiuni, USR şi PLUS, a „reuşit parţial” şi că mai este de lucru în ceea ce priveşte modul de organizare şi funcţionarea internă. Întrebat cum le răspunde celor care consideră că prin demisia sa ar fi „abandonat” partidul, Cioloş a replicat că un şofer fără volan este „mult mai periculos” decât unul care recunoaşte că nu are controlul maşinii. (Digi24)

3. Creditarea economiei reale a avut parte de un an foarte bun în 2021, stocul creditelor corporate înregistrând un avans de ”două cifre” anul trecut, potrivit datelor publicate de Banca Națională a României. Creșterea s-a bazat și pe garanțiile puse de stat pentru IMM-uri și companiile mici, în cadrul programelor de sprijin în contextul pandemiei de Covid-19. (Cursdeguvernare)

4. Preşedintele PNL, fostul ministru al Finanţelor Publice Florin Cîţu, cataloghează drept „ipocrizie” atitudinea unor politicieni care susţin plafonarea preţurilor la alimentele de bază, după ce în urmă cu câteva luni „plângeau pe umerii” producătorilor români care nu îşi puteau vinde mărfurile. Cîţu atrage atenţia că „o intervenţie în piaţă într-un astfel de context duce la penurie”. (News.ro)

5. Preşedintele rus Vladimir Putin şi omologul său francez Emmanuel Macron au discutat, luni seară, peste 5 ore, cei doi afirmând că discuţia a fost una utilă. „Suntem conştienţi de gravitatea situaţiei şi de necesitatea imperativă de a găsi drumul păcii şi stabilităţii în Europa”, a spus Macron. Putin a spus că ţările din NATO continuă să ofere arme Ucrainei, fiind vorba de o organizaţie „de departe pacifistă”. „Neextinderea NATO şi nedesfăşurarea de sisteme de luptă la frontiera rusă”, sunt cererile Rusiei pentru o descaladare a situaţiei, conform lui Putin. (News.ro)

Din Cronica Sportivă: Rusoaica Kamila Valieva, în vârstă de 15 ani, a devenit prima sportivă care a făcut un salt cvadruplu în competiţia olimpică, ea cucerind, luni, la JO de la Beijing, medalia de aur pentru Rusia în proba pe echipe la patinaj artistic. News.ro

6. Președintele american Joe Biden a anunțat, într-o conferință de presă comuna, ținută la Casa Albă cu cancelarul german Olaf Scholz, că proiectul Nord Stream 2, prin care Rusia ar urma să transporte gaz natural în Germania, va fi blocat în cazul în care Moscova decide să invadeze Ucraina. (WSJ)

7. Ministrul Culturii, Lucian Romașcanu a declarat, la emisiunea Talk News de la PROFIT NEWS TV că a avut o discuție informală, în Guvern și a primit o promisiune ca deschiderea instituțiilor de spectacole să se întâmple mai devreme decât atingerea pragului de 3 la mie, ci la 5 sau 7 la mie. Ministrul a mai arătat că speră ca sfârșitul lunii martie, începutul lunii aprilie să ne găsească fără restricții. (Profit.ro)

8. Primăria Sectorului 6 a lansat o licitație de 1 miliarde lei, pentru colectarea și transportul gunoaielor. Conform caietului de sarcini, durata contractului de delegare va fi de zece ani. Colectarea urmează să fie realizată pe patru fracţii (rezidual, hârtie/carton, plastic/metal şi sticlă) şi sunt prevăzute cerinţe de achiziţionare de utilaje moderne. Potrivit primarului Sectorului 6, contractul va avea o valoare de circa 100.000.000 lei pe an. (G4Media)

9. Miliardarul Peter Thiel, unul dintre cei mai vechi susținători a lui Mark Zuckerberg, va părăsi boardul Meta/Facebook în acest an. Thiel, care era membru în board din 2005, se va concentra pe alegerile pentru Congresul american, din noiembrie, unde îi va ajuta pe candidații care sunt susținuți de fostul președinte Donald Trump. (NYTimes)

10. Un bărbat paralizat, după un accident care i-a secționat măduvă spinării, a fost capabil să meargă din nou, datorită unui implant dezvoltat de o echipă de cercetători elvețieni. Este pentru prima dată când cineva cu măduva spinării secționată a fost capabil să meargă liber. Aceeași tehnologie a îmbunătățit sănătatea unui alt pacient paralizat, acesta reușind să devină tata. (BBC)

Fotografia dimineții – Coperta revistei The Economist:

Ți-ar mai putea plăcea
Peste 500 milioane doze de vaccin împotriva Covid-19 au fost administrate la nivel global – Cronica dimineții
Unicef: Un miliard de copii trăiesc într-un risc extrem din cauza schimbărilor climatice și a poluarii – Cronica dimineții
Un comentariu

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău