Liderii europeni discută azi adoptarea unui Plan Marshall care să salveze Europa de criza provocată de pandemie – Cronica dimineții

RIP Paul Goma.

1. Ministrul Sănătăţii, Victor Costache, a afirmat că a pregătit un protocol, cu profesorul Adrian Streinu-Cercel, pentru un program inovativ prin care să fie testaţi pentru coronavirus toţi cetăţenii din Bucureşti, cu echipe mobile de testare, care vor merge din uşă în uşă. Pe de altă parte, primarul general Gabriela Firea spune că a discutat tot cu profesorul Streinu-Cercel, iar în câteva zile 12 maşini ecologice vor merge la bucureştenii cu vârsta de peste 65 de ani sau cu boli cronice, pentru a-i testa. (News.ro)

Comentariu Cronica: Azi România testeaza 1000-1500 persoane pe zi. La un nivel al testării de 2000 persoane pe zi, toată populația Bucureștiului ar fi testată în 4 ani.

2. Ordinul privind procedura de acordare a Certificatului de Situație de Urgență firmelor a căror activitate a fost afectată de epidemia de coronavirus a apărut în Monitorul Oficial. Firmele vor putea solicita, online, documentul care le acordă posibilitatea să-și trimită angajații, sau o parte a acestora, în șomaj tehnic suportat de stat. Certificatul este de două tipuri: Albastru (Tip 1) este pentru firmele care și-au sistat activitatea total sau parțial din cauza restricțiilor impuse de autorități, cum ar fi cele din sectorul hotelier sau restaurantele, în timp ce certificatul Galben (Tip 2) este pentru firmele care solicită facilitatea pentru că le-au scăzut încasările cu cel puțin 25% față de media din lunile ianuarie-februarie 2020. (Profit.ro)

3. Ministrul Finanţelor Publice, Florin Cîţu, îi sfătuieşte pe cei cu credite la bancă să fie cumpătaţi în cazul în care vor solicita amânarea ratelor şi să meargă iniţial pe o lună-două şi apoi să extindă, dacă va fi cazul, pentru a nu avea probleme în viitor. (Hotnews)

4. Liderii UE vor discuta azi un plan similar cu planul Marshall pentru susținerea economiei europene afectate de pandemie. Anunțul a fost făcut aseară de Charles Michel, președintele Consiliului European. Planul Marshall a fost implementat după al Doilea Război Mondial si a ajutat la refacerea Europei. (Politico)

Una din Cronica Externă: Secretarul de stat american Mike Pompeo acuză China că ”politizează” pandemia COVID-19, dezinformează și că nu pune la dispoziția celorlalte state informații esențiale cu privire la virus, care să ajute la evitarea riscului de recontaminare și la anihilarea cât mai rapidă a virusului. De asemenea el a acuzat Rusia și Iranul de campanii coordonate de dezinformare cu privire la coronavirus. (Newsweek)

5. Parlamentarii germani au votat ieri în favoarea suspendării, pentru prima dată, a prevederii din Constituție referitoare la frâna datoriei, pentru a finanța un pachet de măsuri fără precedent, ce totalizează 750 miliarde de euro, menit să amortizeze efectele negative ale pandemiei de coronavirus. (Profit.ro)

6. Nivelul transmiterii noului coronavirus în Olanda a încetinit în mod semnificativ. O persoană infectată contaminează în prezent doar o singură altă persoană, faţă de două persoane anterior, potrivit unor estimări, a anunţat Institutul Naţional olandez de Sănătate Publică. (Adevarul)

7. Vodafone, Deutsche Telekom, Orange și alți 5 operatori de telecomunicații au acceptat să furnizeze date privind localizarea utilizatorilor către autoritățile europene, conform grupului de lobby GSM Association. Datele ar urma să fie utilizate pentru combaterea crizei generate de coronavirus. (Profit.ro)

8. Hidroxiclorochina, un medicament folosit împotriva malariei care ar putea fi „un dar din cer” în lupta contra coronavirusului potrivit lui Donald Trump şi a cărui utilizare este dezbătută în numeroase ţări, nu este mai eficient decât tratamentele deja existente pentru lupta contra simptomelor de Covid-19, potrivit unui studiu chinez. (News.ro)

9. Parlamentul din Kosovo a votat ieri o moțiune de cenzură împotriva guvernului, pentru felul în care a gestionat criza generată de pandemie. Este primul guvern din Europa demis din aceast motiv. (Bloomberg)

10. Google și Facebook ar putea pierde venituri din publicitate în valoare $44 miliarde, anul acesta, din cauza pandemiei. (Variety)

Fotografia dimineții vine din Morristown, NJ, și a fost realizată de o asistentă de la Urgențe:

Ți-ar mai putea plăcea
Streinu-Cercel: “Noul virus COVID-19 este de 10 ori mai slab decât virusul gripal” – Cronica dimineții
Benzina și motorina s-au ieftinit de ieri – Cronica dimineții

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău