Economia Statelor Unite a intrat în recesiune după ce a scăzut pentru al doilea trimestru consecutiv – Cronica serii

1. Consiliul Fiscal apreciază, având în vedere măsurile de politică fiscal bugetară nou-adoptate sau anunțate și aglomerarea de cheltuieli bugetare în partea a doua a anului, că ținta de deficit pentru anul 2022, în pofida execuției bugetare din primul semestru, este dificil de atins, fiind mai probabilă plasarea deficitului bugetar potrivit metodologiei cash în intervalul 6,3-6,8% din PIB și a celui potrivit metodologiei europene în intervalul 6,6-6,9%. (Hotnews)

2. Economia Statelor Unite a intrat în recesiune după ce a scăzut pentru al doilea trimestru consecutiv. PIB-ul SUA a scăzut cu 0,9%, în ritm anual. (WSJ)

3. Apele Române anunţă, joi, că rezervele de apă sunt în scădere faţă de ultima raportare, dar în continuare suficiente pentru a aproviziona beneficiarii sistemului centralizat. Cu toate acestea, în sute de localităţi, mai ales din Moldova, furnizarea apei a fost restricţionată de către operatorii din zonă. De asemenea, specialiştii anunţă că debitul Dunării va continua să scadă, până după 2 august. (News.ro)

4. Guvernul a împrumutat în iulie 6,86 miliarde lei prin vânzarea de titluri de stat către bănci și investitori, cea mai ridicată sumă luată pe acest segment, din ianuarie anul trecut, când a împrumutat 7,36 miliarde lei. Totalul împrumuturilor Guvernului de la bănci, investitori și populație a ajuns la 67,6 miliarde lei pentru primele șapte luni ale anului, iar dacă adaugăm și cele 1,94 miliarde de euro (9,6 miliarde lei) care au intrat în ianuarie în contul statului din componenta de împrumut a PNRR, împrumuturile pentru ianuarie-iulie sunt la 77,2 miliarde lei. (Profit.ro)

Din Cronica de Business: Scumpirile galopante de anul acesta la țiței, gaze, carburanți și energie electrică au făcut ca profitul net al OMV Petrom să crească de aproape 5 ori în primul semestru din 2022, față de perioada similară de anul trecut, de la 980 milioane lei la 4,646 miliarde lei. In T2 2022, câștigul s-a majorat de peste 7 ori, de la 406 milioane lei la aproape 2,9 miliarde lei, fiind mai mare decât cel consemnat pe parcursul întregului an 2021 (2,86 miliarde lei). (Profit.ro)

5. Președintele Klaus Iohannis o va primi, vineri, la Palatul Cotroceni, pe omologul său din Republica Moldova, Maia Sandu. Cei doi lideri de stat vor discuta despre sprijinirea Republicii Moldova și combaterea efectelor negative ale războiului din Ucraina asupra statului de peste Prut. (Digi24)

6. Cererea globală de cărbune ar urma să crească ușor în acest an, până la nivelul record stabilit în urmă cu aproape un deceniu, în condițiile în care prețurile la gaze naturale vor crește în continuare, a anunțat joi Agenția Internațională pentru Energie. (G4Media)

7. Deputatul Adrian Cozma, președintele PNL Satu-Mare, cere ca UDMR să iasă de la guvernare, spunând că vicepremierul Kelemen Hunor, liderul UDMR, și ministrul mediului Tanczos Barna (UDMR) „au aplaudat și susținut politica lui Viktor Orban” în cadrul vizitei premierului Ungariei la Băile Tușnad, unde a ținut un discurs împotriva „amestecării” rasiale dintre europeni și non-europeni. (Digi24)

8. Liderul de extremă-dreapta, Giorgia Meloni, a câştigat un avans, miercuri, în cursa pentru funcţia de premier al Italiei, după ce coaliţia ei de dreapta a încheiat un acord prin care partidul cu cel mai mare număr de voturi la viitoarele alegeri va primi cele mai multe locuri. (News.ro)

Din Cronica de Tehnologie: 15% dintre recomandările care apar în feed-ul Facebook sunt făcute de AI-ul Meta, iar procentul este puțin mai mare în cazul Instagram. Acest gen de conținut, care vine de la conturi pe care utilizatorii nu le urmăresc, va crește ca proporție la peste 30% până la sfârșitul anului viitor. (TechCrunch)

9. Unitatea Europei este importantă așa încât Ungaria acceptă planul de urgență al Uniunii Europene privind reducerea cererii de gaze și se va strădui să-l pună în aplicare, în condițiile în care statele membre se pregătesc pentru noi reduceri ale livrărilor de către Rusia, a declarat joi, la Viena, premierul ungar Viktor Orban. (Hotnews)

10. O investigație Reuters arată că Rusia, cu mult timp înainte de invadarea Ucrainei, și-a construit o rețea de agenți secreți pentru a-și netezi calea. Investigația arată că infiltrarea a fost mult mai adâncă decât s-a știut. (Reuters)

Ți-ar mai putea plăcea
Comisia Europeană nu a primit niciun document oficial de la autoritățile române și nici de la cele ucrainene, privind situația de pe canalul Bîstroe – Cronica serii
Ministrul austriac de Externe: Rusia va rămâne întotdeauna importantă pentru Europa – Cronica serii

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău