Economiile Spaniei și Franței au înregistrat creșteri peste așteptări în trimestrul 2 – Cronica de Business

1. Economiile Spaniei și Franței au înregistrat creșteri peste așteptări în trimestrul 2. PIB-ul Franței a crescut cu 0,5%, ritm anual, peste estimărilor analiștilor care vedeau creșterea la 0,2%. Economia Spaniei a crescut cu 1,1%, de aproape trei ori mai mult decât estimările analiștilor. (Bloomberg)

2. Secretarul Trezoreriei, Janet Yellen, a declarat joi că economia SUA este într-o stare de tranziție, nu de recesiune. Declarația vine după ce PIB-ul SUA a scăzut în trimestrul doi, fiind al doilea cu scăderea, adică definiția recesiunii tehnice. „Când te uiți la economie, crearea de locuri de muncă continuă, finanțele gospodăriilor rămân puternice, consumatorii cheltuiesc și afacerile cresc”, a declarat Yellen în timpul unei conferințe de presă. (CNBC)

3. Antreprenorii Dragoș și Adrian Pavăl, proprietarii retailerului de bricolaj Dedeman, intră ca favoriți în cursa pentru cumpărarea întregului portofoliu de proprietăți deținut de investitorul imobiliar austriac CA Immo în România, o tranzacție cu o valoare potențială de peste 400 de milioane de euro, cea mai mare consemnată vreodată pe piața imobiliară locală. (Profit.ro)

4. OPEC și partenerii săi intenționează să nu anunțe o creștere a producție de petrol, la reuniunea din septembrie, în ciuda cererii Statelor Unite de a crește producția zilnică pentru a calma cererea din piațele globale. (Reuters)

5. Apple a depășit așteptările analiștilor cu rezultatele pe trimestrul 2, atât în privința profitului cât și a veniturilor. Apple a raportat venituri de $83 miliarde, în creștere anuală de 2%, în timp ce profitul a scăzut cu 11%, până la $19,4 miliarde. Veniturile generate de vânzarea iPhone-urilor au crescut cu 3%, fiind de $40,7 miliarde. Compania nu a dat nici un fel de indicii referitoare la vanzarile pe trimestrul 3. (CNBC)

Din Cronica diminetii: Creditul acordat companiilor nefinanciare a continuat să accelereze în iunie. A fost luna cu cea mai mare creștere nominală din istorie și unul dintre cele mai mari avansuri procentuale. Pe de altă parte, ritmul de creștere al creditului pentru locuințe este în ușoară încetinire. Soldul de credite acordate de bănci firmelor nefinanciare a crescut cu 3,6% în iunie față de mai, la 168,6 miliarde de lei. Avansul de 5,9 miliarde de lei într-o lună este cel mai ridicat de când avem date de la Banca Națională a României. (Profit.ro)

6. Grupul Orange România, care cumulează afacerile Orange România și Orange România Communications (fost Telekom Romania Communications), a raportat pentru primele șase luni ale acestui an venituri de 766 milioane de euro, de la 797 milioane de euro în prima jumătate a anului 2021, scăderea fiind de 3,9%. (Profit.ro)

7. Profitul Shell pe trimestrul doi a fost de $11,47 miliarde, în creștere de la $9,13 miliarde cât a fost în primul trimestru. Este cel mai mare profit înregistrat vreodată de companie, la nivel de un trimestru. Shell a anunțat că va răscumpăra 6 miliarde de acțiuni în trimestrul 3, după ce a cumpărat 8,5 miliarde de acțiuni în prima jumătate a anului. (Bloomberg)

8. Amazon.com a raportat o încetinire a vânzărilor și o pierdere pe trimestrul 2. Este al doilea trimestru consecutiv de pierdere pentru companie. Veniturile au crescut cu 7,2%, în ritm anual, până la 121,2 miliarde. Pierderea a fost de $2 miliarde însă este influențată de scăderea cu $3,9 miliarde a valorii acțiunilor deținute la producătorul de automobile electrice Rivian. (WSJ)

9. Mastercard a avertizat joi că inflația în creștere reduce cheltuielile clienților cu venituri mai mici. Consumatorii de pe tot globul au reacționat în fața presiunilor ridicate ale prețurilor, cumpărăturile de la comercianții cu amănuntul, inclusiv Walmart, înregistrând o renunțare la produsele scumpe și concentrarea cumpărăturilor pe produsele de bază și produsele alimentare. (Reuters)

10. Acțiunile Comcast au scăzut după ce compania a anunțat că nu a adăugat clienți noi de broadband în trimestrul doi, numărul acestora menținându-se la 32,2 milioane. Veniturile au crescut cu 5,1%, în ritm anual, până la $30,02 miliarde. Numărul de abonați ai platformei de streaming Peacock a rămas același, 13 milioane, după ce în primul trimestru crescuse cu 4 milioane. (CNBC)

Ți-ar mai putea plăcea
Studiu: 36% din profiturile multinaționale sunt transferate către paradisurile fiscale la nivel global – Cronica de Business
Piaţa pensiilor private a depăşit €14 miliarde active administrate – Cronica de Business
2 comentarii la acest articol

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău