Economist-șef banca: În România muncesc la negru aproape 2 milioane de persoane – Cronica serii

1. În România muncesc la negru 1,9 – 2 milioane de persoane, a declarat Ionuț Dumitru, economist-șef, Raiffeisen Bank. Potrivit acestuia, cele mai multe persoane angajate la negru sunt în comerț, industria prelucrătoare, construcții și agricultură. (Hotnews)

2. Volumul cifrei de afaceri din comerțul cu amănuntul (cu excepția comerțului cu autovehicule și motociclete) a crescut anul trecut față de anul 2022, ca serie brută cu 1,9%, arată datele publicate de Institutul Național de Statistică. (Profit.ro)

3. Comisarul european pe Transporturi Adina Vălean a declarat că un spaţiu Schengen format doar din România, Bulgaria şi Grecia, aşa cum au propus unii europarlamentari, ar pune ”o presiune fabuloasă” pe frontiera dintre România şi Ungaria. (News.ro)

4. Intervalul de vârstă în care utilizarea rețelelor sociale devine semnificativă la copiii din România este de 5-10 ani, 32% dintre părinții cu copii de această vârstă afirmând ca fiul / fiica lor utilizează TikTok, 21% Instagram, 19% Facebook și 17% Snapchat, arată un studiu realizat de Organizația Salvați Copiii. (Hotnews)

5. Aproape jumătate dintre români (49,4%) cred că alegerile din 2024 ar trebui organizate separat, în timp ce 46,6% se pronunţă în favoarea comasării unora dintre scrutine, conform datelor unui sondaj realizat de INSCOP. (News.ro)

Din Cronica de Tehnologie: CERN va construi un accelerator de trei ori mai mare decât cel actual, care va ajuta cercetătorii să descopere mai multe mistere ale universului. Future Circular Collider, care va costa €20 de miliarde, va ciocni particulele subatomice cu o energie maximă de 100 TeV, mult peste cei 14 TeV la care ajungea LHC. (The Guardian)

6. Vremea de astăzi, zi atât însorită, cât și cu rafale de vânt, a făcut ca producția de energie eoliană și solară dispecerizată să acopere, pentru câteva ore, peste 45% din consumul intern. (Profit.ro)

7. Senatorul Claudiu Târziu, președintele Consiliului Național de Conducere al AUR, afirmă că recentele declarații ale generalului Gheorghiță Vlad, șeful Statului Major al Apărării, privind introducerea serviciului militar voluntar sunt „prea timide” și precizează că AUR și-a asumat reintroducerea serviciului militar, prin înrolare voluntară și instituirea unui Program național de pregătire militară. (G4Media)

8. Întârzierile la rambursarea sumelor aferente plăților cu cardurile de credit au crescut cu peste 50% în 2023, în condițiile în care datoria totală a consumatorilor a crescut la 17500 miliarde, a raportat marți Rezerva Federală din New York, indicând un „stres financiar”. (CNBC)

9. Donald Trump nu beneficiază de imunitate prezidențială și poate fi urmărit penal pentru acuzația de complot în vederea răsturnării alegerilor din 2020, a decis un tribunal american. Fostul președinte poate face recurs la Curtea Supremă. (WSJ)

10. O firmă de construcții cu sediul în Seul, intenționează să plătească angajaților $75.000 de fiecare dată când au un copil. Cu 0,78 nașteri în 2022, Coreea de Sud are cea mai scăzută rată de fertilitate din lume. (Digi24)

Ți-ar mai putea plăcea
6.000 de tone de alimente se aruncă zilnic, în România – Cronica serii
Cronica serii – Doar 1 milion din cele 50 milioane boxe Alexa vandute de Amazon au fost folosite pentru shopping online

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău